Zadanko Java - podstawy

0

Witam wszystkich, jestem tu nowy!
( -miło cię poznać, Nowy)

Zacząłem przygodę z IT jakiś czas temu, zaczynam od Javki i dostałem takie zadanie jak poniżej.
Może to głupio zabrzmieć, ale najlepiej jest mi się uczyć na zrobionych zadaniach - stąd prośba o wykonanie poniższego (bez notatek, chciałbym dojść sam do tego skąd co się bierze i dlaczego tak, a nie inaczej :> )

Czy ktoś z bojowników poświęci mi na to kwadrans? (chętnie się odwdzięczę :) )

==========================================================================

Zadanie.

Przygotuj dwa pliki txt zawierajace składowe: nazwę klasy do której chodzi uczeń (np. 3C) oraz ciag znaków przedstawiający: imie, nazwisko i rok urodzenia (dane każdej osoby w jednej linii, oddzielone spacjami).

Przygotuj klase Osoba z polami prywatnymi String imie, String nazwisko i int
rokUrodzenia, oraz dziedziczaca po niej klase Student z prywatnym polem String
klasaUcznia (klasa do której chodzi uczeń).

Napisz program łaczacy oba pliki wejsciowe (wykorzystujacy utworzona strukture), a
nastepnie produkujacy dwa pliki wyjsciowe: sortUczen.txt w którym dane beda posortowane rosnaco według klas do której chodzą uczniowie, oraz sortName.txt w którym dane beda posortowane malejaco według imienia

==========================================================================

To mój pierwszy post, pozdrawiam sąsiada z góry!

PS pracuję na IntelliDżeju

0

Rozumiem, że tu powinienem odpowiedzieć :P

  1. pliki mam
  2. klasy z polami jak w zadaniu przygotowane
  3. wiem jak sortować

Nie wiem jak wpiąć .txt w pisany w IntelliJeyu program
Zgłębiam od wczoraj temat tworzenia plików wyjściowych

Mam z czego się uczyć. Mój problem to to, że z tym zadankiem mnie czas goni, a mogę nad nim siedzieć tylko wieczorami, po pracy ;)

1
  1. IntelliJ nie ma tu nic do rzeczy.
  2. https://docs.oracle.com/javase/tutorial/essential/io/fileio.html wiem wiem, kto by szukał w oficjalnych tutorialach...
0
  1. Dlatego tylko w PS
  2. Dzięki! w sumie to chyba mnie natchnąłeś do korzystania z tego jako kolejnego źródła wiedzy. Na pewno się niejeden raz przyda

Ale... Nadal szukam kogoś, kto mnie poprowadzi za rękę ^^ czytać mogę o strukturze javy przez kolejne 3 wieczory, ale czy w ciągu nich dojdę do tego jak napisać to zadanie, tak żeby miało ręce i nogi? :/

0
CodiSonic napisał(a):

ale najlepiej jest mi się uczyć na zrobionych zadaniach

Też kiedyś tak myślałem, ale teraz wiem że najlepiej się uczyć podczas samodzielnego katowania zadań, aż dojdzie się do rozwiązania.

1
  1. Użyj listy lub mapy.
  2. Użyj Scannera.
  3. Później chociażby przypisz ręcznie elementy listy obiektowi.
  4. Posortuj obiekty.

Tu masz mniej więcej jak wyglądałaby Twoja klasa

abstract class Osoba{
    private String imie, nazwisko;
    private int rok;

    public Osoba(){}
    Osoba(String imie, String nazwisko, int rok){
        this.imie = imie;
        this.nazwisko = nazwisko;
        this.rok = rok;
    }
}

class Student extends Osoba{
    private String klasa;

    Student(){}
    Student(String imie, String nazwisko, int rok, String klasa){
        super(imie,nazwisko,rok);
        this.klasa = klasa;
    }
}

Jeśli nie chce Ci się szukać kogoś do rozwiązania zadania w ogłoszeniach drobnych to zapraszam na priv.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1