Proste zadanie dla początkujących.

0

Witam, czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć jak zabrać się w Javie za następujące zadanie?:

stwórz kod który:
1.będzie sprawdzał czy liczba x jest podzielna przez liczbę 7 bez reszty
2. jeżeli tak to w konsoli wyświetl zdanie ”liczba 7 jest dzielnikiem liczby x :)” (zamiast x ma się wyświetlać wartość zmiennej)
3. jeżeli nie to w konsoli ma się pojawić zdanie ”liczba 7 nie jest dzielnikiem liczby x :(” (tu też zamiast x ma się wyświetlać wartość zmiennej).

1

Ja też jestem żółtodziobem i postanowiłem trochę potrenować w odpowiedzi na Twoje zapytanie i wyszło mi coś takiego (skompilowane bez błędów):

import java.util.Scanner;

public class PodzielnePrzezSiedem {

	public static void main(String[] args) {
		
		System.out.print("Podaj liczbę x: ");
		Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
		int dajX = odczyt.nextInt(); //podanie zmiennej przez użytkownika
		int dzielnik = dajX % 7; //do zmiennej dzielnik przypisujesz resztęz dzielenia x przez 7
		if (dzielnik == 0) {
			System.out.println("\nLiczba 7 jest dzielnikiem liczby "+dajX);
		}
		else {
			System.out.println("\nLiczba 7 nie jest dzielnikiem liczby "+dajX);
		}
		odczyt.close();
	}

}

Pokazuje jedynie ostrzeżenie "Resource Leak: 'odczyt' is never closed, ale program wykonuje się normalnie. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1