Notatnik - licznik znaków, rodzaj czcionki

0

Witam.
1.Chciałbym zrobić taki pasek stanu na którym będzie wyświetlone "Znaki: (jakaś liczba)", nie mam pomysłu jak mogę to umieścić w prawym dolnym rogu w notatniku...
2. Mam taki kod dotyczący rodzajów czcionki:

  textArea.setFont(new Font("Arial",Font.PLAIN,12));

No i tutaj zmieniam sobie np. z Arial na Courier itp. , ale nie chcę aby zmieniał mi się rozmiar oraz czy jest pogrubiona, czy zwykła... Jak to można zmienic?

0
  1. Nie rozumiem z czym masz problem. Musisz mieć jakiś caret listener na textarea i jak się triggeruje to przeliczać wartośc i ustawiać w odpowiedniej labelce.

textArea.setFont(new Font("Arial",Font.PLAIN,12));

Musisz pamiętać gdzieś parametry czcionki i zmieniać przez jakieś textArea.setFont(new Font("Arial",type,size));

0

Czytałem o tym Caret Listenerze ale nie wiem za bardzo jak go użyć... Mam tylko tyle, i wiem że teraz musze użyć tego Caret Listener przed tym ale nie wiem jak

        String str = textArea.getText();
        int l = str.length();
        JLabel count = new JLabel("Znaki: "+l);
        panelPrawy.add(count);
0

No robisz jakieś textArea.addCaretListener(...) i tamże zmieniasz zawartość tego labela count.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1