Aktywacja profiu z zewnętrznego pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2019-08-14 15:20
0

Hej mam projekt, który jest parentem dla innego projektu projekt ten posiada folder configs, w którym są 3 foldery z profilami każdy folder ma plik application.yml z dedykowaną konfiguracją. W jaki sposób użyć tej konfiguracji tylko dla tego jednego projektu. Próbowałem dodać parametr
-Dspring.profiles.active="dev"
w opcjach maszyny ale to nie działa.

błędy
https://pastebin.com/VxVVVhPR[...]HrNrigHFYCsYPLJpIxc3-VUQmQCHg

Pozostało 580 znaków

2019-08-14 15:26
1

Z opisu trochę ciężko mi zrozumieć, co masz na myśli mówiąc "parent" projektu. I dlaczego wrzuciłeś ileś plików application.yml do osobnych podfolderów, by stworzyć profile.

Jak chcesz mieć plik konfiguracyjny dla profilu fizzbuzz to tworzysz dodatkowy plik application-fizzbuzz.yml obok application.yml i tyle.


Prosząc o pomoc w wiadomości prywatnej odbierasz sobie szansę na otrzymanie pomocy od kogoś bardziej kompetentnego :)

Pozostało 580 znaków

2019-08-14 15:51
0

Możesz nadpisać konfigurację domyślnej ścieżki do application.yaml

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 09:02
0

W jaki sposób mogę to zrobić?

edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-08-19 09:09

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 09:05
0

--spring.config.name= lub --spring.config.additional-location=

edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-08-19 09:09

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 09:18
0
BartoszCoyote napisał(a):

--spring.config.name= lub --spring.config.additional-location=

jak to zrobić poprawnie? Aktualnie jestem w folderze z projektem

java --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Unrecognized option: --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Error: Could not create the Java Virtual Machine.
Error: A fatal exception has occurred. Program will exit.

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 10:17
0
Qua tron napisał(a):
BartoszCoyote napisał(a):

--spring.config.name= lub --spring.config.additional-location=

jak to zrobić poprawnie? Aktualnie jestem w folderze z projektem

java --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Unrecognized option: --spring.config.location=classpath:/src/main/configs/dev
Error: Could not create the Java Virtual Machine.
Error: A fatal exception has occurred. Program will exit.

mam taki przykład
java -jar myproject.jar --spring.config.name=myproject

nie rozumiem tylko w jakim miejscu powinienem wykonać to polecenie gdzie jest ten plik jar

Pokaż pozostałe 3 komentarze
nie ma w target ;/ - Qua tron 2019-08-19 11:20
A masz skonfigurowane tak aby ten jar się tworzył? :) - kixe52 2019-08-19 11:21
pewnie nie. To konfiguracja z poziomu idea czy poziomu kodu? (Kod nie jest mój) - Qua tron 2019-08-19 11:23
nie wiem czy powinienem coś zmieniać w pliku pom.xml jeśli mam wystartować tylko apkę - Qua tron 2019-08-19 11:44

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 11:45
0
Qua tron napisał(a):

nie wiem czy powinienem coś zmieniać w pliku pom.xml jeśli mam wystartować tylko apkę

Jak chcesz uruchomić jara nie mając go?
Odnoszę się do Twojego posta, w którym podałeś przykład z użyciem polecenia java -jar

edytowany 1x, ostatnio: kixe52, 2019-08-19 11:46

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 12:23
0
kixe52 napisał(a):
Qua tron napisał(a):

nie wiem czy powinienem coś zmieniać w pliku pom.xml jeśli mam wystartować tylko apkę

Jak chcesz uruchomić jara nie mając go?
Odnoszę się do Twojego posta, w którym podałeś przykład z użyciem polecenia java -jar

nie mam jar ale mam war

Pozostało 580 znaków

2019-08-19 13:13
0

Próbowałeś użyć @PropertySource?

Dostałem kod, który z tego nie korzysta - Qua tron 2019-08-19 13:17
Nie możesz wprowadzać zmian w tym kodzie? - Charles_Ray 2019-08-19 13:21
mogę tylko po prostu zastanawiam się co autor tego projektu miał na myśli (niestety nie ma możliwości kontatku z nim i wątpie że kiedykolwiek będzie) - Qua tron 2019-08-19 13:30
Nie za bardzo wiem, jakiej pomocy oczekujesz... dostałeś wiele wskazówek w tym wątku, musisz sam wybrać. - Charles_Ray 2019-08-19 13:42

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0