Wektory NoSuchElementException

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-16 10:04
0

Witam mam problem, poniewaz podczas wywolywania funkcji ReadVector wyrzuca mi wyjatek NoSuchElementException, zdebugowalem i z tego co zrozumialem za pierwszym razem zwraca dobrze do Vectora A i potem jak wchodzi znowu do ReadVector przy wywolaniu do Vectora B to sie wywala. Nie rozumiem czemu, siedze na tym od paru dni i nie moge znalezc odpowiedzi, da rade ktos pomoc?

public static Vector<Integer> ReadVector()
    {
        Scanner in = new Scanner(System.in);
        String data = in.nextLine();
        String dataStr[] = data.split(" ");
        List<Integer> dataInt = new ArrayList<Integer>();

            int a = 0;

            for (int i = 0; i < dataStr.length; i++)
            {

                if(isNumeric(dataStr[i]))
                    {
                        a = Integer.parseInt(dataStr[i]);
                    }
                dataInt.add(a);
            }in.close();

            Vector<Integer> vector = new Vector<Integer>(dataInt.size());

            vector.addAll(dataInt);

        return vector;

    }
public static void main(String[] args)
    {
        try
        {       
            Vector<Integer> C = null;
            boolean T = true;

            do
            {
                T = true;
                System.out.println("Podaj pierwszy wektor : ");
                Vector<Integer> A = ReadVector();
                System.out.println("Podaj drugi wektor : ");
                Vector<Integer> B = ReadVector();
                try
                {
                    C = AddVector(A, B);
                }

                catch(WektoryRoznejDlugosciException e)
                {
                    System.out.println("Blad! " + e.getMessage());
                    System.out.println("Dlugosc pierwszego wektora to : " + e.vectorA);
                    System.out.println("Dlugosc drugiego wektora to : " + e.vectorB);
                    System.out.println("Podaj ponownie wektory!");

                    T = false;
                }
            }while(!T);

            SaveVector(C);
        }
        catch(IOException e)
        {
            System.out.println("Blad" + e.getLocalizedMessage());
        }
    }

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 10:17

Nie tworzyć Scannera w metodzie wektorowej za każdym razem.
Tutaj czytać: https://stackoverflow.com/que[...]on-scanner-reading-user-input

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 10:50
0

Jestes mistrzem, jakos szukalem na jakis 30 stronach ale nie znalazlem tak doglebnej odpowiedzi na to, MEGA. Dziekuje bardzo, działa
Teraz co moglbym zrobic zeby jak wpisze wyrazy czy litery, to mi je ignorowalo? Bo jak wpisze np 'a' to 0 dodaje mi do wektora. Jaka funkcja sie posluzyc?

edytowany 2x, ostatnio: simonsoft, 2019-05-16 10:52

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 10:55
1

Masz tam przecież jakąś metodę isNumeric
Tutaj masz jakąś implementację nawet: https://stackoverflow.com/que[...]-check-if-a-string-is-numeric

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 11:00
0

No wlasnie wiem, ale dziwnie dziala, bo dodaje 0 do wektora jak jest litera, ale spoko bede czytal i wymysle cos, w razie co bede pisal. Dziekuje bardzo !

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 11:21
1

A dobra, teraz patrzę na kod. Dziwnie działa bo żeś herezje jakieś zrobił. Masz przypisane 0 do a i jeżeli wczytasz liczbę to ją parsujesz, ale dodajesz zawsze a. Czyli albo dodasz to co wyjdzie z parsowania albo dodasz 0 bo to masz w a. Po prostu przenieś dodawanie do wektora do wnętrza ifa.

edytowany 1x, ostatnio: szweszwe, 2019-05-16 11:21

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 11:50
0

Mega dziala, jestes Mistrzem, tylko teraz ostatnia sprawa, jesli podany ciag nie jest liczba to ma byc ignorowany, ja zrobilem ze nawet jak wpisze do wektora A = a b 1 2, a do B = 1 2 a c To wynik bedzie 2 4, co jest OK, ale teraz widze ze musze chyba zmodyfikowac ta funkcje isnumeric zeby sprawdzala czy caly ciag jest liczba, tylko ze ja to widze tak : wpisuje np. a b c 1 2 i funkcja ReadVector nic nie robi, tylko czeka az w koncu podam ciag liczb. Ale nie wiem czy tak w ogole da rade zrobic, najwyzej zostawie tak jak jest bo morduje sie nad ta mala rzecza od paru dni, juz nawet mialem dzialajacy program i zaczalem go zmieniac wlasnie tylko by ignorowac te Nie-Ciagi i czekac az wprowadzi dopiero ciąg, nie wiem juz sam. Z drugiej strony, to mozliwe ze to dobrze dziala, bo w sumie ignoruje mi litery, wiec nie wiem, co myslisz? jest ok? Mi sie wydaje ze tak moze byc chyba

edytowany 3x, ostatnio: simonsoft, 2019-05-16 11:52

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 11:55
1

No to usuń białe znaki ze stringa a potem sprawdź czy jest numeric.

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 11:58
0

Ale tak czy siak wtedy funkcja chyba sie zakonczy i nie bedzie czekac na nowego stringa, wiec mysle ze tak juz zostawie bo kabaret z tym mam niezly. Dziekuje bardzo za pomoc !!

edytowany 1x, ostatnio: simonsoft, 2019-05-16 12:11

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 12:30
0

@simonsoft: czemu w ogóle uzywasz badziewiastego Wektora zamiast ArrayList?
PS.
nazwy metod w Javie zaczynamy z małej :)


Nie pomagam przez PM. Pytania zadaje się na forum.

Pozostało 580 znaków

2019-05-16 12:35
0

Wlasnie nie wiem, doszedlem do tego ze lepiej uzyc listy juz po zrobieniu calego programu, zalozylem ze skoro mam brac wektory to stworze Vector ale teraz wiem ze lepiej z listy ale szczerze mowiac nie mam juz sily sie bawic z tym zadaniem, bedzie na przyszlosc. Chodzi Ci o ReadVector? jakos tak ladniej wyglada, ale juz zmienilem zeby od malej zaczynalo. Teraz bede robil Klasy, mam pytanie czy klasy abstrakcyjne, dziedziczace to mam tworzyc w nowych plikach czy wszystko wrzucac do jednego?

edytowany 2x, ostatnio: simonsoft, 2019-05-16 12:44
W większych projektach robi się to w oddzielnych plikach(klasach). Jeśli Twoj program to będą 2-3 klasy to raczej nie ma to wielkiego znaczenia. - kixe52 2019-05-16 12:48

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0