Eclipse - początkujący użytkownik

Odpowiedz Nowy wątek
2019-05-14 14:03
0

Postanowiłem liznąć trochę javy i problem na początek. Stworzyłem pusty projekt, ale chcę wrzucić gotową już program/klasę napisaną wcześniej w Notepad. Jak to zrobić, chyba że wcześniej powiniem dołączyć tą klasę.

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:06
0

Najprościej: klikasz prawym przyciskiem myszy na domyślny pakiet -> New Class i nadajesz jej nazwę. Następnie wrzucasz swój kod do tej klasy i kompilujesz.

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:11
0

Czyli to jest najprościej? Kopiując (Ctrl+C) np. z notatnika do pustej klasy?
Nie da się otworzyć jako plik xxx.java?

edytowany 1x, ostatnio: pjanu, 2019-05-14 14:12

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:21
1

@pjanu: Tylko zwróć uwagę czy w pliku, który chcesz przekleić coś takiego jak package XYZ, bo to musi być analogicznie jak w całym projekcie.

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:26
0

@pjanu: Tylko zwróć uwagę czy w pliku, który chcesz przekleić coś takiego jak package XYZ, bo to musi być analogicznie jak w całym projekcie.
Znaczy jak byś mógł większymi literami ;), bo nie wiem o co chodzi;)

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:29
0

Swoją drogą - jeżeli nie chcesz tworzyć aplikacji webowych (a pewnie nie chcesz, bo dopiero zaczynasz) to zainteresuj się innym IDE, mianowicie IntelliJ IDEA. Moim zdaniem jest wygodniejsze i przyjemniej podpowiada składnie niż eclipse.

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:35
0
pjanu napisał(a):

@pjanu: Tylko zwróć uwagę czy w pliku, który chcesz przekleić coś takiego jak package XYZ, bo to musi być analogicznie jak w całym projekcie.
Znaczy jak byś mógł większymi literami ;), bo nie wiem o co chodzi;)

Powiedzmy, że twój plik, który chcesz wkleić wygląda tak

package pl.nazwa;

import javax.servlet.AsyncContext;
import javax.servlet.ServletRequest;
import javax.servlet.http.HttpServletRequest;
import java.text.ParseException;
import java.util.*;
import java.util.stream.Collectors;

public class Klasa extends Clazz {
    public void zrobCos() {
        //coś
    }
}

W pierwszej linii masz informację w jakim pakiecie jest klasa. Jeśli masz taką linię, to sprawdź co masz w projekcie

title

To musi się zgadzać. Jeśli się nie zgadza, to projekt się nie skompiluje mimo, iż kod jest poprawny.

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:49
0
Lubię Naleśniki z Dżemem napisał(a):

To musi się zgadzać. Jeśli się nie zgadza, to projekt się nie skompiluje mimo, iż kod jest poprawny.

Mniej więcej rozumiem. Dzięki za radę.

Belka napisał(a):

Swoją drogą - jeżeli nie chcesz tworzyć aplikacji webowych (a pewnie nie chcesz, bo dopiero zaczynasz) to zainteresuj się innym IDE, mianowicie IntelliJ IDEA. Moim zdaniem jest wygodniejsze i przyjemniej podpowiada składnie niż eclipse.

Tak mi też w innym miejscu radzą. Wybrałem Eclipse za radą książki Horstmann, a tam stara wersja Eclipsa i taki zonk. Pomyślę jeszcze nad IDE.

Dzięki za pomoc:)

edytowany 1x, ostatnio: pjanu, 2019-05-14 14:50

Pozostało 580 znaków

2019-05-14 14:56
0

Może IDE teraz nie jest najważniejszą sprawą, bo i tak nie wykorzystasz teraz wielu opcji, ale na przyszłość warto się zainteresować :) .

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0