SQL-pivot początkujący użytkownik

0

Witam,
Próbuje stworzyć tabele przestawna za pomocą sql, ale nie moge dac sobie rady (dopiero zaczynam przygode, a zauwazyłem ze moze mi sie bardzo przydać)

Zapis w SQL:
SELECT AAA.MMITNO, BBB.ODPRRF, BBB.ODSAPR
FROM MVXJDTA007.CCC CCC, MVXJDTA007.AAA AAA, MVXJDTA007.BBB BBB
WHERE AAA.MMITNO = CCC.M9ITNO AND BBB.ODITNO = AAA.MMITNO AND (CCC.M9FACI='M1E')

Tabela miałaby wygladac tak, by w kolumnach było:
AAA.MMITNO (X1 X2 XA XB) z pola BBB.ODPRRF
wartosci to BBB.ODSAPR

Proszę równiez o informacje, w którym miejscu dopisywać kolejne kolumny.

Poniżej aktualnie zwracane dane z query.
excel_dane.jpg
Dzieki za wyrozumiałość i pozdrawiam

0

Nie napisałeś jaka dystrubcja więc zakładam, że chodzi Ci o bazę danych Oracle i http://www.oracle.com/technetwork/articles/sql/11g-pivot-097235.html
Nie jestem pewien co byś chciał uzyskać bo z Twojego opisu wnioskuję, że chodzi o coś takiego:

AAA.MMINTO BBB.ODPRRF CCC.ODSAPR
1 X1, X2, XA, XB SUMA
2 X1, X2, XA, XB SUMA

Jeśli o coś takiego chodzi to daj znać spróbuję Ci pomóc tylko podaj o jaką dystrybucję bazy chodzi.

0

Witam,
Baza danych to chyba: IBM AS/400 SQL ?
Efekt docelowy jaki chciałbym osiagnać:

2016-03-18 10-59-25.jpg

0

IBM AS/400 to chyba serwer ... :/ a nie dystrybucja bazy danych ale jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Co do samego oracle bo dalej twierdzę, że to ta dystrybucja to tu masz świetnie opisaną funkcję pivot: http://andrzejklusiewicz.blogspot.com/2013/10/pivot-tabele-przestawne-w-oracle.html

0

Tak jak wspominałem, jestem początkującą osobą. Nie wiem jak sprawdzić dystrybucje bazy danych.
Dane pochodzą z systemu ERP. Znalazłem podobne strony z opisem funkcji pivot, ale mimo to nie moge sobie z tym poradzić. Excel wyrzuca poniższy błąd:
2016-03-18 16-27-00.jpg

Mój kod sql:
2016-03-18 16-35-45.jpg

Dzięki za wyrozumiałość. Jak mi opiszesz dokładnie o co chodzi z tą dystrybucją, to postaram sie sprawdzić.

0

Hej Pivot to polecenie będące składową Oracle. Jeżeli dobrze zrozumiałem to wyniki wyświetlasz w excelu. Jeśli tak to nie musisz robić tego po stronie zapytania gdyż excel ma wbudowane narzędzie tabela przestawna: https://support.office.com/pl-pl/article/Tworzenie-tabeli-przestawnej-do-analizowania-danych-w-arkuszu-a9a84538-bfe9-40a9-a8e9-f99134456576

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1