Co po javie ?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-02-11 16:12
0

Witam,

otóż w skrócie jestem już po kursie javy i uważam że mam solidną wiedzę jak na osobę która jeszcze nie pracowała jako programista. Znam SQL i potrafie połączyć się z bazą i wykonywać zapytania korzystając przy tym z JDBC.

Uczyłem się jsp i servletów natomiast kilka dni temu dowiedziałem się że jest to przestarzała technologia i polecono mi naukę JSF.
Czy warto uczyć się JSF ? Czy lepiej zacząć od springa ? Ogólnie w sieci jest bardzo dużo tutoriali i każdy pokazuje jak zrobić web-api czy web-service inaczej.
Gdybyście byli na moim miejscu od czego byście zaczynali ?

Znasz odpowiedzi na wszystkie pytania z top 300 java core interview questions? - IHaveHandedInMyResignation 2019-02-11 16:14
robiłem kiedyś jakiś test na juniora było 30 pytań, wyniki miałem całkiem przyzwoity, ale ogarnę sobie te pytania, dzięki ;) - RumCiur 2019-02-11 17:16

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 16:16
3

Spring, serwer wystawiający rest api + jakiś frontendowy framework, np Angular 6, React, Vue

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 16:25
5
RumCiur napisał(a):

Gdybyście byli na moim miejscu od czego byście zaczynali ?

Od fundamentów. Algorytmy, struktury danych. Po kursie Javy umiesz Javę, ale nie umiesz programować.

edytowany 1x, ostatnio: Mózg, 2019-02-11 16:43
Javy też nie umie :-) - Aryman1983 2019-02-11 16:27
Tak jak napisałem znam podstawy, więc nie możesz powiedzieć że nie umiem ;) Osobie która zna angielski na poziomie b1-b2 też powiesz, że nie zna języka ? Chyba lekka przesada - RumCiur 2019-02-11 19:07
Jakieś pozycje polecasz? - enefef 2019-02-12 20:19

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 17:42
2

uważam że mam solidną wiedzę jak na osobę która jeszcze nie pracowała jako programista

W jaki sposób możesz to wiedzieć, skoro nie masz porównania? ;-)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Dunninga-Krugera

Znam SQL i potrafie połączyć się z bazą i wykonywać zapytania korzystając przy tym z JDBC.

Póki co to brzmi jak przeczytałem pierwszy-lepszy kilkugodzinny wstęp do Javy, a nie mam solidną wiedzę IMO.


edytowany 3x, ostatnio: Patryk27, 2019-02-11 17:50
dlatego napisałem 'w skrócie', nie chciałem się rozpisywać że zrobiłem kilka własnych mniejszych i większych aplikacji, że gram z ludźmi w soloLearn itd. Prosiłem o informację czego dalej powinienem się uczyć. Twoja wiadomość to nic nie wnoszący spam... - RumCiur 2019-02-11 19:04
To wszystko nadal nie brzmi jak solidna wiedza, tylko absolutne podstawy (nie rozum tego jako atak na Ciebie - po prostu staram Ci się uzmysłowić, że w miarę jak będziesz się uczył szybko przejdzie Ci chęć na mówienie mam solidną wiedzę, ponieważ zaczniesz rozumieć ile jeszcze jest przed Tobą). Przykro mi, że uważasz mój post za nic nie wnoszący spam; pozwól, że się wybronię: https://4programmers.net/Forum/Download/20304 - napisanie kilku(dziesięciu) takich aplikacji powinno dać Ci całkiem niezłą znajomość języka. Dopiero potem IMO warto startować we frameworki. - Patryk27 2019-02-11 19:56
W takim razie mea culpa :) - RumCiur 2019-02-11 21:01

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 20:36
0

Wydaje ci się i to wydaje ci się mocno, że masz solidną wiedzę. Można to wywnioskować z twojego pierwszego postu, gdzie chwalisz się że umiesz korzystać z JDBC. Wyprowadzę cię z błedu, dzisiaj nikt z jdbc z własnej woli nie korzysta bo to stara technologia, ostatnim krzykiem mody jest Spring Data, ew. sam Hibernate. Gdybyś miał solidną wiedzę to sam byś to stwierdził. Jsp i servlety są jeszcze starsze, jedyny sort ludzi który się tego uczy to właśnie ludzie po kursie którym nikt nie powiedział, że nikt nie będzie tego od nich wymagał. To samo jsf, gdybyś był choć trochę rozgarnięty w ekosystemie javy to sam byś wyciągnął takie wnioski. Ale żeby nie było że nie wnoszę nic do tematu to polecę coś do dalszej nauki. Polecę naukę javy, ponieważ pewnie nie ogarniasz najważniejszych klas i pakietów jdk, nie ogarniasz przetwarzania dat, nie posługujesz się biegle kolekcjami, nie ogarniasz strumieni na rozsądnym poziomie, nie ogarniasz komparatorów, nie umiesz java.nio ani podstaw multithreadingu. Mogę się mylić oczywiście, ale obstawiam, że nie. Pewnie o czymś zapomniałem ale to są właśnie takie podstawy javy.

JSF polecił mi wykładowca z uczelni (politechnika Warszawska) natomiast przeglądając oferty pracy na juniora rzadko ( a właściwie nigdy) widywałem JSF, dlatego wolałem zapytać na forum. - RumCiur 2019-02-11 21:14
Nie słuchaj ludzi z uczelni, oni nie mają pojęcia rynku IT. - slayer9 2019-02-11 21:17

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 20:46
4

Na pewno nie JSF, ani nic w pobliżu:
Początki w java, a technolog...

Servlety może i trącą myszką, ale nie są tak straszne jak JSF.
Zrób sobie jeden system od początku do końca i zobacz jak Ci idzie. Jakiś prosty, ale taki żeby nie było przykładów w necie.
Np. zrób serwer do gry w krokodyla. (to taka gra gdzie dwie (lub więcej) osoby mówią po kolei liczbę i wygrywa największa. Moja ulubiona zabawa z przedszkola. Myślę, że nadal jestem w to niezły :-)).


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.
Ze mną byś nie wygrał :D - NeutrinoSpinZero 2019-02-11 22:20
@NeutrinoSpinZero: to podaj jakąś liczbę - jarekr000000 2019-02-12 05:56
zawsze o jedną cyferkę większa niz Twoja -> wygralem :D - m123 2019-02-12 07:44
Podałem e/2, a Ty e/3. Przegrałeś. - jarekr000000 2019-02-12 09:17

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 21:00
1
slayer9 napisał(a):

Wyprowadzę cię z błedu, dzisiaj nikt z jdbc z własnej woli nie korzysta bo to stara technologia, ostatnim krzykiem mody jest Spring Data, ew. sam Hibernate. Gdybyś miał solidną wiedzę to sam byś to stwierdził.

Panie kolego, a jak pod spodem działa Spring Data i Hibernate? Nie generuje czasem starego, dobrego prepared statement? Żeby mieć połączenie z bazą danych, to czasem Hibernate nie używa starego jak świata java.sql.Connection? Onanizm techniczny jest fajny, ale nie w momencie, w którym używa się nowych technologii bez zrozumienia i podstaw. Potem masz masę klepaczy i Hibernate Ninja Developerów, co pchają encje na twarz i przy okazji dziwią się, że jak użytkownik klika po GUI, to im z bazy danych robi się maszyna losująca Lotto, bo akurat są w kontekście persystencji.

edytowany 1x, ostatnio: Brickcloak, 2019-02-11 21:01
Chciałem dać wskazówke, że gołego jdbc dzisiaj nie użyjesz jeżeli nie musisz (w utrzymaniu akurat musisz). Nigdzie nie zanegowałem tego o czym piszesz. - slayer9 2019-02-11 21:20
Jeśli do znajomości abstrakcji wyższej musisz znać dobrze pułapki niższej to jest to przypadek leaky abstraction. Raczej dobrze o JPA nie świadczy. IMO JPA ma zupełnie inne problemy i akurat bez znajomości JDBC można sobie poradzić. - jarekr000000 2019-02-11 22:12

Pozostało 580 znaków

2019-02-11 22:17
0

@RumCiur: nie chcę Cię zniechęcać, ale też tak niedawno mówiłem, że mam solidną wiedzę. Do czasu. Myślałem, że Java, TS, HTML, CSS, Spring, Angular, wzorce projektowe, programowanie reaktywne, SOLID, TDD, DDD i wiele różnych tym podobnych moich umiejętności zrobi ze mnie Boga kodowania, a zrobiło ze mnie miazgę i gostka, który czuje, że wie jeszcze mniej niż zanim się w ogóle wziąłem za programowanie :D

Mogę Ci powiedzieć tylko, że nie umiesz prawie nic :/ Ale nie zwalniaj tempa i ciśnij.

edytowany 1x, ostatnio: NeutrinoSpinZero, 2019-02-11 22:18

Pozostało 580 znaków

2019-02-12 09:19
0

Wymyśl sobie jakiś prosty projekt. Jeśli masz zamiar zacząć pracę to wybierz popularnego Springa i zrób apkę webową np. aka blog. Lista artykułów, dodawanie, modyfikowanie, może jakaś autoryzacja. No i się nie zrażaj jak ci się nie uda :) Do tego jakiś front.
Ja bym wybrał popularne rzeczy - Spring + SpringData, Postgresql. Musisz się dowiedzieć jak to skomunikować - REST czy może coś co będzie generować widoki po stronie serwera. Ogólnie mniej czytaj więcej rób :)
Moim pierwszym takim projektem była strona która parsowała mi plan zajęć z podanej strony uczelni i generowala plik kalendarza dla googla. Bardzo miło to wspominam

piękne zdjęcie - Pinek 2019-02-12 16:37
Bardzo się cieszę że ci się podoba dziubasku - orchowskia 2019-02-12 18:15

Pozostało 580 znaków

2019-02-12 16:54
0

Ludzie programują zawodowo kilka lat i dopiero mogą mówić z ręką na sercu że mają przyzwoitą wiedzę o danym języku i technologii, a Ty myślisz że po przerobieniu kursów i napisaniu kilku prostych aplikacji masz "solidną wiedzę". Chociaż dobrze dodałeś- jak na osobę która nie pracowała. Uwierz że zawodowe środowisko szybko by tę wiedzę zweryfikowało. Nie ma z mojej strony żadnej złośliwości, tak naprawdę to dosyć częste zjawisko. Takie podejście jest niestety bardzo zdradliwe u początkujących. Trzeba przyjąć prostą zasadę- więcej pokory i wiedz, że jeszcze nawet nie wiesz jak dużo nie wiesz ;)

Tak więc, żadnego nowego innego języka tylko szlifować nadal ten sam, oraz poznawać nowe technologie/frameworki.


Na każdy złożony problem istnieje rozwiązanie które jest proste, szybkie i błędne.
Czyli szlifować jave i uczyć Spring'a ? - RumCiur 2019-02-12 16:56
Szlifować Jave, a czy uczyć się Springa to nie wiem, nie znam tak dobrze ekosystemu Javy. Oprócz frameworków ucz się również wzorców projektowych, różnych rodzajów architektur itp. - Aventus 2019-02-12 17:06

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0