Co się pisze w javie ?

0

Co się pisze w javie ? Był taki temat, ale tam dyskusja zeszła na Java vs C++ nie wiadomo dlaczego.
Aplikację na desktop - tu raczej java wymiera
Wszędzie się pisze, ze używa się jej do pisania aplikacji webowych ale nikt nie podaje linków.
Gdzie można/ na jakich stronach zobaczyć te aplikację ? Chciałbym zobaczyć kilka przykładów.

0

Bardzo wydajne, popularne i zaawansowane graficznie gry.

0

Wyszukiwarki lotów w virgin australia, etihad airlines, etiopian airlines czy bangkok airlines, to akurat java + spring ;]
Poza tym cała masa aplikacji "biznesowych" które nie są publicznie dostępne w internecie bo nie ma takiej potrzeby...

0

Java na desktop wymiera? A niby w czym się pisze aplikacje biznesowe co? W ANSI C? A może w Asemblerze? Sory tutaj króluje Java/C# i nie zmienisz tego.
Jeśli chcesz w cholere przenośnią aplikację między Windowsem,Linuksem,Maciem itp to piszesz w Javie a jak chcesz przenośną pomiędzy wszystkimi wersjami Visty to w C# (chociaż z tą przenośnością na Viście może być problem :P).

0

Np Atlassian JIRA lub JetBrains YouTrack :]

Jest sobie kategoria na Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Free_software_programmed_in_Java

Zamiast szukać stronek napisanych w Javie, lepiej jest wziąć jakiś framework i sprawdzić jakie strony są w nim napisane. Często zdarza się, że na stronie popularnego frameworka są odnośniki do produktów go wykorzystujących. Np dla Apache Wicket: https://cwiki.apache.org/WICKET/websites-based-on-wicket.html

Oczywiście Android to Java, choć zmodyfikowana, no ale jednak. Dokładnie Android to dystrybucja Linuksa w własną VMką, która implementuje język Java 6 (chyba) wraz z częścią biblioteki standardowej Javy 6.

No i oczywiście jest masa biznesowych produktów, jak napisał Shalom, które nie są publicznie dostępne.

Na koniec dodam jeszcze projekt, przy którym pracowałem w poprzedniej firmie: http://www.e-podroznik.pl/ - strona w całości w Javie, razem z backendem.

0

Chyba z 85% softu dla Ceva jest napisana w Javie.

0

Sporo softu automotive i embedded

0

@autor no i oczywiście praktycznie wszystko dla Androida to Java.

0

Elixir, EuroELixir, ExpressElixir są w Javie. Dużo systemów w bankach pisze się w Javie albo w C#.

edit: nie odbiega znacząco od prawdy. Nie ma Javy i C# nie ma życia (przepisanie softu zajmie sporo czasu).

0

Sporo stuffu do przetwarzania dużych ilości danych jest napisana w Javie, np.:

  • Hadoop
  • Hbase
  • Cassandra
  • Lucene

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1