Jak utworzyc enum w enumie ?

0

mam taka linie kodu

public enum State {
    USED,NEW,UNKNOWN,BROKEN;
}

i wczesnieje była ona polem w klasie produkt i wsyzstko ladnie dzialalo
ale przerobiłem klase i teraz jest napisana zgodznie z wzorcem properties i builder
przez co mam glownego enuma do klasy produkt :

public enum  ProductProperty {
    PRODUCT_ID,
    NAME;
   }

jak byscie umiescili jednego enuma w drugim ?


public enum  ProductProperty {
    PRODUCT_ID,
    NAME;
    enum STATE {
        NEW,
        USED,
        UNKNOWN
    }
}

takie 'cos' stworzylem ale nie dziala jak powinno

3

Po co enum w enumie? Nie mogą być dwa enumy obok siebie?

0

Coś kręcisz, ale...
Nie napisałeś jak używasz tego zagnieżdżonego enuma.

Podejrzewam, że musisz zrobić pole typu STATE, żeby można było mu przypisać jakąś wartość.

No i po UNKNOWN brakuje średnika.

edit:
Doczytałem...
https://javastart.pl/static/zaawansowane-programowanie/enum/

Z przykładów wnioskuję, że enum może mieć dodatkowe pola, ale każda wartość enuma ma własną instancję tych pól...

Nie wiem co chcesz osiągnąć. Moim zdaniem to się nadaje na klasę.

Enum state może być polem tej klasy, product id i name też mogą być polami klasy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1