Nauka springa

0

Siemka, chciałem zapytać czy najlepiej jest się uczyć springa z oficjalnej strony z dokumentacją? https://spring.io/guides
Czy może lepiej wlecieć w jakiś kurs czy cuś. Jeszcze jakby ktoś mógł mi powiedzieć czy materiały z oficjalnej dokumentacji są aktualizowane? W sensie jak się mają do aktualnych narzędzi/pracy nad springie. Z góry dzięki za odp.

0

Dokumentacja Springa jest totalnie zarąbista, aktualna i przejrzysta
Tutaj jest link do dokumantacji: https://docs.spring.io/spring/docs/current/spring-framework-reference/ bo to co wysłałes to sa takie proste "dema" ;)

1

A ja się nie zgodzę. Dokumentacja to chyba najgorzej przyswajalna forma wiedzy dla kogoś kto wcześniej nie uczył się żadnej technologii/języka na poważnie. Na temat rozpływania się jak bardzo dokumentacja Springa nie jest świetna też mam odmienne zdanie, szukałem czegoś ostatnio na temat Springa Security. Po zetknięciu się z kilkoma przykładami sprzed 5 lat, które deklarowały beany w XMLu dałem sobie spokój.

0
scibi92 napisał(a):

Dokumentacja Springa jest totalnie zarąbista, aktualna i przejrzysta
Tutaj jest link do dokumantacji: https://docs.spring.io/spring/docs/current/spring-framework-reference/ bo to co wysłałes to sa takie proste "dema" ;)

Teraz nie wiem czy to "zarąbista, aktualna i przejrzysta" nie jest ironią :D

0
scibi92 napisał(a):

Dokumentacja Springa jest totalnie zarąbista, aktualna i przejrzysta
Tutaj jest link do dokumantacji: https://docs.spring.io/spring/docs/current/spring-framework-reference/ bo to co wysłałes to sa takie proste "dema" ;)

Na temat dokumentacji Springa to mnoże wystarczy ten wątek:
spring transaction - rollback only na true w prywatnej metodzie
Po prostu przeczytaj kod i napisz czy ma tam być rollback czy nie. Np. wg mnie na podanym przez OP kodzie rollback nie powinien zachodzić (i pewnie coś innego (czego nie ma w tym kodzie) prowadzi do problemu).
Ale dokumentacja jest tak napisana, że potrzeba mędrców w piśmie do odczytania... @Koziołek ma np. inne zdanie. Ogólnie to lubię jak dwóch gości, którzy siedzą w tym Springu ponad 10 lat nie wie na pewno jak działają transakcje/@Transactional.... zajebiste. To już któraś taka dyskusja w tym roku, w jakiej biorę udział.

Btw. moim zdaniem tu nie dokumentacja jest winna tylko sam Spring - tego się nie da prosto wytłumaczyć - za dużo pułapek i wyjątków.

0

@jarekr000000: Czyli twierdzisz, że osoby poznające springa, które są ziolone powinny się trzymać z dala od jego dokumentacji? :D

1

@Merylin: osoby zielone powinny najpierw uczyć się Javy. Potem uczyć się Javy. Potem Javy. Potem może Springa funkcyjnego i na koniec ewentualnie (dla kasy) Springa w wersji zrypanej (czyli klasycznej). Wtedy od razu z pojęciami Dynamic Proxy, TheadLocal, Refleksja - jak się wie jak to działa to problemy i pułapki Springa stają się oczywiste.

1

Panie a co to jest ten spring funkcyjny, da się w tym napisać to samo co w klasycznym springu?

0

Dokumentacja przydaje się tylko w momencie kiedy masz jakiś przypadek, w którym trzeba rozgryźć działanie czegoś pod spodem.
Tutorial powie Ci jak użyć np. kontrolera, nie powie Ci co się dzieje pod spodem.

Także na początek polecam tutoriale, które powiedzą Ci jak napisać aplikację - bo tego chcesz się aktualnie nauczyć. Jeśli już ją napiszesz i będziesz dociekliwy jak coś działa - od tego masz dokumentację.
https://spring.io/guides - fajne, choć czasem zdarzają im się bugi w kodzie, coś już nie jest aktualne, więc lepiej posiłkować się źródłami z różnych stron :)

0
OtoKamil napisał(a):

Dokumentacja przydaje się tylko w momencie kiedy masz jakiś przypadek, w którym trzeba rozgryźć działanie czegoś pod spodem.
Tutorial powie Ci jak użyć np. kontrolera, nie powie Ci co się dzieje pod spodem.

Także na początek polecam tutoriale, które powiedzą Ci jak napisać aplikację - bo tego chcesz się aktualnie nauczyć. Jeśli już ją napiszesz i będziesz dociekliwy jak coś działa - od tego masz dokumentację.
https://spring.io/guides - fajne, choć czasem zdarzają im się bugi w kodzie, coś już nie jest aktualne, więc lepiej posiłkować się źródłami z różnych stron :)

podlinkowałbyś jakieś strony? :D

0

Ja też niedawno zacząłem naukę Springa i uważam, że dokumentację mają kiepską. Do tej pory rzeźbiłem w produktach Oracle i oni mają to zrobione dużo lepiej. Do każdego produktu jest jakiś Developer Guide, z jasno określoną wersją i po takiej lekturze można spokojnie klepać. W Springu jak coś nie idzie to trochę lipa, bo w necie kupę odpowiedzi sprzed lat, w xmlach, a w dokumentacji ciężko znaleźć odpowiedź.

Wg mnie warto zacząć od tych tutoriali, które podałeś. Chociażby żeby się połapać co do czego w Springu służy. Potem próbuj klepnąć sam coś prostego. A potem nie wiem. Ja rozważam jakiś płatny kurs/książkę, ale nie mam jeszcze nic konkretnego na oku.

1
kkojot napisał(a):

W Springu jak coś nie idzie to trochę lipa, bo w necie kupę odpowiedzi sprzed lat, w xmlach, a w dokumentacji ciężko znaleźć odpowiedź.

Akurat większość dokumentacji do różnych języków, frameworków jest praktycznie bezużyteczna dla początkującego. Spring na tym tle się nie wyróżnia. Większość to nieprzemyślane kobyły w których ciężko coś znaleźć + ogrom tekstu i 5 linijek kodu pokazującego jakiś przykład oderwany od rzeczywistości. A to o czym mówisz to akurat przypadłość około javova.

0

Dokumentacja np angulara 4jest ok do nauki

0

Nie wiem, jak dla jest jeden ciężki temat w Springu - Spring Security -ale tak to jakoś nie oczuwałem większych problemów przy nauce :)
I z dokumentacji też sporo się dowiedziałem...

0

@scibi92: A z czego generalnie uczyłeś się springa? Miałeś może styczność z tą książką? https://helion.pl/ksiazki/spring-mvc-4-projektowanie-zaawansowanych-aplikacji-www-geoffroy-warin,smvc4p.htm#format/b

0

Korzystając z tego że to w miarę nowy wątek poruszający naukę Spring-a. Powiedzmy że przeczytam jakieś tutki ( nie wiem jak obszerna jest dokumentacja ) i Spring in Action, 4th Edition i co dalej ? Z tego co widzę po ofertach, brak doświadczenia w Spring-u dyskwalifikuje przy 70-80 % ofert pracy, ale nie mam go praktycznie jak zdobyć. Czyli jak mniemam, pozostaje tylko napisanie coś własnego i liczenie, że to przekona rekrutera i jego technicznych kumpli ?

0
TwójJanuszBrzmiZnajomo napisał(a):

Korzystając z tego że to w miarę nowy wątek poruszający naukę Spring-a. Powiedzmy że przeczytam jakieś tutki ( nie wiem jak obszerna jest dokumentacja ) i Spring in Action, 4th Edition i co dalej ? Z tego co widzę po ofertach, brak doświadczenia w Spring-u dyskwalifikuje przy 70-80 % ofert pracy, ale nie mam go praktycznie jak zdobyć. Czyli jak mniemam, pozostaje tylko napisanie coś własnego i liczenie, że to przekona rekrutera i jego technicznych kumpli ?

Taką sytuację, że czegoś wymagają ale nie masz tego gdzie zdobyć, możesz odnieść praktycznie do każdego innego elementu wymaganego w ofertach. Wiadomo, że CV z własnym projektem wygląda lepiej niż gołe CV, ale też nie do końca. Wiele osób tutaj na forum już mówiło, że projekty, które tworzą niedoszli juniorzy są w ten sposób pisane, że bardziej działają na ich niekorzyść niż im pomagają. A po drugie GitHub na którym znajduje się tylko jeden projekt napisany na potrzeby rekrutacji też wygląda słabo.

0

@TwójJanuszBrzmiZnajomo: poszukaj sobie praktyk/staży

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1