JavaFX gui - dodawanie/edytowanie/usuwanie pracowników

0

Cześć,
szukam od dłuższego czasu i jakoś znaleźć nie mogę. Potrzebuję zrobić pewną rzecz w gui - dodawanie/usuwanie/edycja pracowników. Dana scena ma wyglądać mniej więcej tak:
Jest sobie scena,na scenie posiadamy aktualną listę pracowników (póki co jest pusta,musimy więc kogoś dodać) oraz ButtonBar'a (dodaj,edytuj,usun) po kliknięciu dodaj,powinno wyskoczyć małe okienko w którym pojawi się kilka textfieldow (przykladowo imie.nazwisko) po wypełnieniu wszystkich pól,wciskamy dodaj,lista się odświeża i mamy pierwszego pracownika,gdy wciśniemy edytuj,powinno nam się wyświetlić tę same okienko co w przypadku dodawania pracownika,tylko że z wypełnionymi polami danego pracownika. Przycisk usuń,oczywiście usuwa pracownika. W jaki sposób mogę to zrobić?

0

Cześć @Clod11,
Główna rzecz, którą musisz się podzielić to czy tworzysz GUI w FXML (Scene Builder), czy klepiesz kod JavaFX?
Jeżeli masz GUI w FXMLu to sprawa jest dosyć prosta.

  1. Dodaj te przyciski, które potrzebujesz i przypisz do nich onAction="#delete" (np dla usuwania pracownika) i odpowiednio w kontrolerze dodaj te metody.
  2. Do tworzenia pracownika stwórz nową scenę, którą wywołasz na onAction buttona, który jest od dodawania pracownika.
  3. Kluczową kwestią są PropertyBinding's. Oprócz zwykłych SimpleStringProperty dla tekstów od użytkownika musisz ustawić Binding aktualnie zaznaczonego pracownika, żeby wiedzieć, którego usunąć, czyli:
ObjectProperty<Worker> selectedWorkerProperty = new SimpleObjectProperty();

i po tym już masz aktualnie zaznaczonego pracownika i na nim będzie wykonana metoda delete.

Jeżeli nie masz pojęcia o tym co napisałem, czyli klepałeś kod w czystej Javie aby utworzyć swoje GUI (czyli jesteś jeszcze początkujący w tej technologii), to:

  1. Stwórz to wszystko tak jak do tej pory to robiłeś w kodzie Javy przy użyciu JavaFX, czyli coś w ten deseń:
Button deleteButton = new Button("Usuń pracownika");
kontenerDoKtóregoMaByćDodanyButton.setCenter(deleteButton); //w przypadku gdy kontener to BorderPane
deleteButton.setOnAction(tutaj usuwa zaznaczonego pracownika);

2. Oczywiście ważna jest scena do tworzenia pracowników. To po prostu stwórz nową scenę i dodaj ją do onAction na buttonie, który jest od tworzenia nowego pracownika.


I teraz co do edycji to sprawa jest dosyć prosta. Otwierasz okienko do tworzenia pracownika, tylko od razu z wpisanymi wartościami od zaznaczonego pracownika. Kluczowe jest to, żeby nie tworzyć nowego pracownika w okienku edycji, tylko przekazać obiekt aktualnie zaznaczonego pracownika, żeby go zmienić. Czyli można po prostu przekazać objekt zaznaczonego pracownika i setterami zmienić wartości przy kliknięciu "Zapisz" w okienku edycji.

W razie pytań pisz!
Pozdrawiam,
adaszewski95

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1