Java ee SOAP i walidacja paramterów

0

Z tego co ostatnio wyczytałem w restach JAX-RS działa walidacja parametrów metod przy pomocy adnotacji. Jak wygląda sprawa z SOAP też to zadziała? nie potrafię znaleźć konkretnej odpowiedzi.

0

Co rozumiesz przez walidację tutaj? Generalnie w SOAPie walidacja niejako z automatu wynika z xsd/wsdla

0

Chodzi o sprawdzanie wartosci parametru np adnotacja @NotNull min max itp

0

No i takie rzeczy zwykle daje się w wsdl dla webserwisu. Chyba ze ktoś jest geniuszem i daje wszędzie any i symuluje sobie REST za pomocą SOAPa.

0

Tylko że wsdl jest generowany automatycznie przez kontener np Wildfly, więc jak go poinforomowac że dany parametr nie moze być nullem lub wartosc musi miescic w jakims przedziale?

0
Krzywy Pomidor napisał(a):

Tylko że wsdl jest generowany automatycznie przez kontener np Wildfly, więc jak go poinforomowac że dany parametr nie moze być nullem lub wartosc musi miescic w jakims przedziale?

Dodaj walidacje argumentów wejściowych w wywoływanej metodzie i jak warunki nie są spełnione to wywal wyjątek że dany parametr nie może być nullem albo co tam sobie chcesz.

0

Ja robię to przez com.sun.xml.ws.developer.ValidationErrorHandler. Jak będę miał więcej czasu to napisze instrukcje jak tego używać. Teraz jestem w pracy :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1