EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION (0xc0000005) - problematic frame ntdll.dll

0

Napisałem sobie skrypcik do automatyzacji pewnej aplikacji (aplikacja napisana jest w C++) i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt że podczas wykonywania tegoż skryptu lub po zakończeniu wyskakuje/pojawia się:
*

A fatal error has been detected by the Java Runtime Environment:

EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION (0xc0000005) at pc=0x772d2da4, pid=5568, tid=0x00001acc

JRE version: Java(TM) SE Runtime Environment (8.0_121-b13) (build 1.8.0_121-b13)

Java VM: Java HotSpot(TM) Client VM (25.121-b13 mixed mode, sharing windows-x86 )

Problematic frame:

C [ntdll.dll+0x52da4]

F ailed to write core dump. Minidumps are not enabled by default on client versions of Windows

If you would like to submit a bug report, please visit:

http://bugreport.java.com/bugreport/crash.jsp

#*

W celu uściślenia dodam że:

  • używam Eclipse (Mars lub Neon)

  • Windows 7 Build 7601 (6.1.7601.18409)

  • Java HotSpot(TM) Client VM (25.121-b13) for windows-x86 JRE (1.8.0_121-b13)

  • automat uruchomiony na dwóch różnych stacjach testowych w różnych konfiguracjach (j.w.)

  • korzystam z JNA - Java Native Access:

    ..
    PARAM wPARAM1 = new WPARAM(0);
        LPARAM lPARAM = new LPARAM(0);
        User32.INSTANCE.PostMessageA(hwnd, BM_CLICK, wPARAM1, lPARAM);
    ..
    

    próba ominięcia JNA przez:

    Robot rb = new Robot();
    rb.keyPress(KeyEvent.VK_ALT);
    rb.keyPress(KeyEvent.VK_R);
    rb.keyRelease(KeyEvent.VK_R);
    rb.keyRelease(KeyEvent.VK_ALT); 
    ``	
    akże nie rozwiązała problemu.
    
    
    

Wujek google 'mówi' wiele na ten temat nie mniej jednak brak mi już pomysłów dlatego też zwracam się z prośba o pomoc, bądź też nakierowanie na ewentualne przyczyny powstawania tego błędu.

0

Ale co znaczy że użycie robota nie rozwiązało problemu? Znaczy ze to sie wywala także jak używasz robota? I co się wtedy dokładnie dzieje? Też wywala sie JVM? Wywalić JVMa bez JNI nie tak łatwo, ale nie pokazałeś w ogóle kodu który uruchamiasz w przypadku opcji 2 więc trudno cokolwiek powiedzieć.
Moze ty w obu wypadkach startujesz tą aplikacje z JNI?

0
Shalom napisał(a):

Moze ty w obu wypadkach startujesz tą aplikacje z JNI?

Hm... bardzo możliwe że tak też było choć starałem się uważnie wyeliminować z całego skryptu część kodu zawierającą JNA.

W każdym razie postanowiłem po raz kolejny przeanalizować krok po kroku manualnie 'debugując' kod i myślę że udało mi się znaleźć przyczynę:

//      int textLength = getTextLengthInChars(hwnd);
//      byte[] result = new byte[textLength];
//      user32.SendMessageA(hwnd, User32.WM_GETTEXT, textLength + 1, result);
    	
    	byte[] result = new byte[512];
        User32.INSTANCE.GetWindowTextA(hwnd, result, 512);
      
      String porownajZawartoscKontrolki = Native.toString(result, "CP1250");
      
      if((kontrolka[1].equals(porownajZawartoscKontrolki)) && kontrolka[0].equals("BM_CLICK"))
      {
          WPARAM wPARAM1 = new WPARAM(0);
          LPARAM lPARAM = new LPARAM(0);

          User32.INSTANCE.PostMessageA(hwnd, BM_CLICK, wPARAM1, lPARAM);
    	  
          System.out.println("porownajZawartoscKontrolki: "+porownajZawartoscKontrolki);
      }

Otóż właśnie fragment kodu który jest zakomentowny sprawiał problemy w przypadku gdy w kontrolce występowały polskie znaki typu: ś, ż. W jego miejsce wstawiłem:

 byte[] result = new byte[512];
 User32.INSTANCE.GetWindowTextA(hwnd, result, 512);

i problem minął.

Dodam jeszcze że z początku nie skojarzyłem tego (fatal error) że jedno z drugim może mieć jakiś związek (a może?) WM_GETETXT i WM_SETTEXT bo w innym miejscu swojego kodu za pomocą JNA próbowałem wstawiać tekst w taki oto sposób:

	String sentText = "Test automaty";
        byte[] result = sentText.trim().getBytes();
        User32.INSTANCE.SetForegroundWindow(hwnd);
        Thread.sleep(2000);
        user32.PostMessageA(hwnd, User32.WM_CLEAR, 0, 0);
        Thread.sleep(2000);
        user32.SendMessageA(hwnd, User32.WM_SETTEXT, result.length, result);

co nie zawsze mi działało ponieważ często do każdego stringa doklejało mi 'jakieś facyfugle':

  • ze stringa: 75086,93
  • potrafiło powstać coś takiego: 75086,93^ąóP

I tu moja skromna wiedza kończy się, dlatego też będę bardzo wdzięczny za rady gdzie mógłbym znaleźć więcej informacji na ten temat dlaczego tak się dzieje.

Potomnym dodam jeszcze że coś podobnego widziałem już na tym forum ale wątek w najbardziej interesującym mnie momencie urywa się...

0

Lekcja na dziś: kodowanie znaków. https://www.joelonsoftware.com/2003/10/08/the-absolute-minimum-every-software-developer-absolutely-positively-must-know-about-unicode-and-character-sets-no-excuses/
W skrócie: założenie że 1 znak = 1 bajt to bardzo głupie założenie.
Poza tym zapominasz ze stringi w javie NIE SĄ null-terminated a te w C powinny być. Czyli jak z javowoego stringa zrobisz .getBytes() to dostaniesz np. tablice {'x','y','z'} podczas gdy po stronie C oczekujesz tablicy {'x','y','z','\0'} i C będzie sie leciało po pamięci aż trafi na to 0. Sugerowałbym stworzenie większej tablicy i zakończenie jej 0.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1