Kompilator nie znajduje bibliotek które są domyślnie w JDK (najprawdopodobniej)

0

Witam, chciałbym przeprosić jeśli się okaże że temat już był poruszany, w każdym razie ani google, ani stackoverflow.com mi nie pomogło w rozwiązaniu mojego problemu.
Moim problemem jest najprawdopodobniej nie znajdywanie przez kompilator JAVY bibliotek, czytam sobie książke PODSTAWY JAVY wydanie IX, przy przygotowaniu narzędzi postępowałem krok po kroku, aż do czasu aż się zatrzymałem na tym gdzie trzeba było zaimportować bibliotekę __import java.util.Date; __otóż kompilator wywala mi błąd że nie może rozpoznać "Date" ( zostało ono zastosowane do wyświetlenia aktualnej daty), jak zacząłem testować inne biblioteki (z katalogu src), okazało się że żadna z nich nie chodzi... tak jakby nie było ich w katalogu src. Zacząłem sprawdzać wszedzie gdzie się da, pewnie z pół internetu przeszukałem, i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Przeglądałem pliki i wszystko ładnie tam się znajduje, jest src ( skompresowany, bo z tego co wyczytałem w internecie nie powinno się go dekompresować, pomimo że w książce zalecali... sprawdzałem z zdekompresowanym jak i skompresowanym i nic), nie wiem co mogło by to naprawić...
Ratujcie, jak tu się uczyć jak biblioteki nie chodzą....?

system: MAC OS SIERRA
IDE: INTELLIJ IDEA
kompilowałem ten plik również za pomocą terminala, i również tam wyskakiwał błąd że nie może rozpoznać klasy Date, co wyklucza jakiekolwiek błędy w IDE.

wstawię poniżej zrzuty ekranu z drzewkiem plików jdk oraz plikiem na którym operowałem.
user image
user image
http://ifotos.pl/z/anwrnpn/][img]http://s10.ifotos.pl/mini/Zrzut-ekr_anwrnpn.png
http://ifotos.pl/z/anwrnhx/][img]http://s10.ifotos.pl/mini/Zrzut-ekr_anwrnhx.png

0

Problem nie jest z zadnymi bibliotekami tylko z tym że nie umiesz przepisać kilku linijek kodu bez błędu. Napisałeś w kodzie "%tc".new Date() co sie oczywiscie wysypie bo operator kropka to jest operator dostępu do składowych danej klasy (w tym przypadku klasy String), a że klasa String nie ma w sobie nic co by pasowało do new Date to się wywala.
Sugerowałbym żebyś nie przepisywał bezmyślnie kodu tylko starał się go rozumieć. Jeśli nie rozumiesz symbolu czy funkcji którą masz w kodzie to doczytaj...

0

dziękuje za wytłumaczenie :), jak już pisałem uczę się, a jak wiadomo bez przepisywania kodu się niczego nie nauczy, a w książce niestety nie ma aż tak dokładego wytłumaczenia... pewnie w późniejszych rozdziałach :P
temat można zamknąć bądź usunąć :D

0

@dominiklin Tak jak wyżej @Shalom napisał nie przepisuj bezmyślnie kodu, bo jak skończysz książkę to będziesz świetny w przepisywaniu, a nie programowaniu :P
Dociekaj, skąd jak i co się bierze -> nie musisz na tym etapie rozumieć wszystkiego ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1