Jak wykonać aplikacje na Androida z widgetem od zera?

0

Witam,
mam pomysł na pewną aplikację na telefon z widgetem, ale za małą wiedzę więc potrzebuję Waszej pomocy.
Chciałbym stworzyć aplikację, która będzie odczytywać pewną wartość ze strony (dokładnie ujmując wartość procentową na chwilę obecną), wyświetlać mi ją na ekranie telefonu i z opcją odświeżania np. co 1 minute lub co 3-5minut. Jak się do tego zabrać? W jakim języku to robić?
Ta wartość co jakiś czas się zmienia i dlatego ważne jest pobieranie jej na chwilę obecną. Czy jest tu osoba która mi pomoże to zrealizować?
<img src=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/108e6fb6c9a4.jpg alt=hosting zdjęć zapodaj.net />

Nie wiem w ogóle czy założyłem w dobrym miejscu temat. Czy bedzie to aplikacja w JAVA czy w innym języku, ale jak na telefon to chyba w JAVA.

0

AlarmManager android
BroadcastReceiver android
Service android
Network request android
Widget android

Z tym wszystkim się zapoznaj. Potem możesz startować z pisaniem widgetu.

0

Chodzi o Bitcoiny? Co ci da informacja że Bitcoin wzrósł czy spadł w tej chwilli o np. 6.74 % ?!?! Jestem ciekaw.

Aplikacje na androida robi się głównie w Java, aczkolwiek możliwości jest dużo dużo więcej ( RubyMotion, Kivy, XAMARIN, Apache Cordova, Phonegap,....... ).

JavaFan

0

0
panryz napisał(a):

AlarmManager android
BroadcastReceiver android
Service android
Network request android
Widget android

Z tym wszystkim się zapoznaj. Potem możesz startować z pisaniem widgetu.

Ok z tym chętnie się zapoznam ale zacznijmy od początku - jak się za to zabrać? Jak pobierać tą wartość? Jest to wykres w javie przypuszczam. Potrzebuję osób do pomocy które to ogarną ze mną czyli potrzebuje ludzi od wsparcia. Takich rzeczy jak uczenie się tego ogólnie wszystkiego to sporo czasu a ja chciałbym ogarnąć to jak najszybciej.

0
JavaFan napisał(a):

Chodzi o Bitcoiny? Co ci da informacja że Bitcoin wzrósł czy spadł w tej chwilli o np. 6.74 % ?!?! Jestem ciekaw.

Aplikacje na androida robi się głównie w Java, aczkolwiek możliwości jest dużo dużo więcej ( RubyMotion, Kivy, XAMARIN, Apache Cordova, Phonegap,....... ).

JavaFan

Po prostu chciałbym taką aplikację. Chcę wyciągnięcia wartości procentowej z takiego wykresu. Ten wykres to: https://www.bitmarket.pl/graphs/swap/BTC.svg?&r=0.9370880273508246

0
MarekR22 napisał(a):

Dziękuję, ale niezbyt mam czas na wszystko. Zależy mi na wykonaniu. Na nauce w dłuższym terminie niż chciałbym to skończyć.

0
dragonpl napisał(a):

Dziękuję, ale niezbyt mam czas na wszystko. Zależy mi na wykonaniu. Na nauce w dłuższym terminie niż chciałbym to skończyć.

http://4programmers.net/Forum/Og%C5%82oszenia_drobne

0
GregoryI napisał(a):
dragonpl napisał(a):

Dziękuję, ale niezbyt mam czas na wszystko. Zależy mi na wykonaniu. Na nauce w dłuższym terminie niż chciałbym to skończyć.

http://4programmers.net/Forum/Og%C5%82oszenia_drobne

Też pewnie się będę musiał tu posiłkować, ale chciałbym też przegadać z Wami temat i zrobić sobie w głowie zarys wszystkiego. Ma ktoś pomysł jak pobierać dane i w ogóle jak etapami miał by wyglądać taki projekt od 0 do gotowego programu na telefon?

0

Zapewne odnalezienie jakiegoś otwartego/darmowego API z informacjami/statystykami o bitcoinach, połączenie i zadanie zapytania query, ściągnięcie danych (najpewniej w formacie JSON) i wyciągnięcie z nich interesujących rzeczy. Wyświetlenie na wyświetlaczu czy gdzie tam byś chciał to widzieć. Tyle o samych danych.

Później można pomyśleć o ustawieniu wznowienia/odświeżenia informacji co jakiś czas.

0
GregoryI napisał(a):

Zapewne odnalezienie jakiegoś otwartego/darmowego API z informacjami/statystykami o bitcoinach, połączenie i zadanie zapytania query, ściągnięcie danych (najpewniej w formacie JSON) i wyciągnięcie z nich interesujących rzeczy. Wyświetlenie na wyświetlaczu czy gdzie tam byś chciał to widzieć. Tyle o samych danych.

Później można pomyśleć o ustawieniu wznowienia/odświeżenia informacji co jakiś czas.

A jeśłi te procenty w pewnym sensie narzuca serwis www i te procenty dotyczą tylko jednego serwisu?

0

Tu masz spore ułatwienie (gotowe widgety na stronę https://bitcoinaverage.com/en/widgetsidgets

JavaFan

0

Jest też API: https://apiv2.bitcoinaverage.com/#introduction-middle

Nawet mają bibliotekę dla Pythona (z przykładami do wykorzystania):
pip install bitcoinaverage ;)

JavaFan

0

A czy to co mi wysłaliście nie dotyczy procentowej zmiany wartości bitcoina? Bo jeśli tak to lipa, bo ten procent to nie jest procentowa zmiana wartości ceny bitcoina tylko inna wartość, tylko dla tego serwisu i dotyczy innej zmiany

0

@dragonpl jak klikniesz prawym na swój wykres i klikniesz pokaż źródło strony (w Twoim programie po prostu robisz web request i dostajesz tekst) to zobaczysz plik SVG który możesz odczytać za pomocą dowolnego parsera XML lub SVG - poszukaj swojej wartości - wymyśl jak zawsze znaleźć tą wartość w ten sam sposób (np. po atrybucie) - jak będziesz wiedzieć jak to zrobić ręcznie to zrobisz też to w kodzie (jak nie chcesz się uczyć parsowania xml to parsuj SVG jako tekst). Jak będziesz mieć to co chcesz tak jak chcesz i nie będziesz usatysfakcjonowany to przeczytaj co napisali inni i zacznij ulepszać swój program.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1