Wyjątek NoSuchFileException podczas próby uzyskania obiektu InputStream z obiektu UploadedFile

0

Korzystam m.in. z JSF 2.2, Primefaces 5.3 i Wildfly 10. Chciałbym zapisać na dysku plik, który wrzucam w formularzu za pomocą komponentu <p:fileUpload>. Poniższy kod prezentuje w jaki sposób próbuję to zrobić. W momencie naciśnięcia przycisku "Send" - otrzymuję wyjątek java.nio.file.NoSuchFileException (na końcu postu wrzuciłem pełen stacktrace):

ERROR [stderr] (default task-24) java.nio.file.NoSuchFileException: [PATH]\Wildfly_10\WILDFLY_HOME\standalone\tmp\MasterProject.war\undertow1357918758070690245upload

Stacktrace wskazuje na tę linijkę kodu:

try(InputStream input = uploadFile.getInputstream()){

Ciekawostki: Jestem w stanie uzyskać nazwę wrzuconego pliku (poprzez uploadFile.getFileName()), ale nie jestem już w stanie uzyskać rozmiaru pliku (poprzez uploadFile.getSize()) oraz nie jestem w stanie uzyskać potrzebnego mi obiektu InputStream (poprzez uploadFile.getInputstream())

Informacje dodatkowe: Docelowo muszę wrzucać duże pliki (np. 200MB i więcej), ale oczywiście otrzymuje ten wyjątek bez względu na rozmiar pliku.

Część strony z formularzem do wrzucania pliku:

<h:form>
    <p:growl id="messages" showDetail="true" />
    <p:panelGrid id="panel" columns="2" styleClass="ui-noborder" columnClasses="rightalign,leftalign">

        <p:outputLabel for="file" value="File:" />
        <p:fileUpload id="file" fileLimit="1"
                    fileUploadListener="#{dataController.handleFileUpload}" 
                    mode="advanced" dragDropSupport="true" sizeLimit="1000000000" 
                    uploadLabel="Upload" cancelLabel="Delete" allowTypes="/(\.|\/)(csv|binetflow)$/" />                                             
        <p:commandButton id="buttonSend" value="Send" 
                        action="#{dataController.send()}" update="messages"/>                       

    </p:panelGrid>                                              
</h:form>

Ziarno CDI pełniące funkcję kontrolera dla powyższego widoku:

@Named
@ViewScoped
public class DataController implements Serializable {

    private static final long serialVersionUID = 1383572529241805730L;

    public void handleFileUpload(FileUploadEvent event){

        uploadFile=event.getFile(); 

        FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_INFO, "Successful", event.getFile().getFileName() + " is uploaded"));
    }

    public void send(){

        try(InputStream input = uploadFile.getInputstream()){

            Path folder=Paths.get("F:/Files");
            String filename = FilenameUtils.getBaseName(uploadFile.getFileName()); 
            String extension = FilenameUtils.getExtension(uploadFile.getFileName());
            Path file = Files.createTempFile(folder, filename + "-", "." + extension);
            Files.copy(input, file, StandardCopyOption.REPLACE_EXISTING);

            FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_INFO, "Successful", "Uploaded file successfully saved in " + file));          

        } catch (IOException e1) {
            FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_ERROR, "ERROR", null));
            e1.printStackTrace();
        }   
    }

    private UploadedFile uploadFile;
}

Pełen stacktrace:

10:40:45,822 ERROR [stderr] (default task-24) java.nio.file.NoSuchFileException: [PATH]\Wildfly_10\WILDFLY_HOME\standalone\tmp\MasterProject.war\undertow1357918758070690245upload

10:40:45,823 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.nio.fs.WindowsException.translateToIOException(WindowsException.java:79)

10:40:45,823 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.nio.fs.WindowsException.rethrowAsIOException(WindowsException.java:97)

10:40:45,823 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.nio.fs.WindowsException.rethrowAsIOException(WindowsException.java:102)

10:40:45,823 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.nio.fs.WindowsFileSystemProvider.newByteChannel(WindowsFileSystemProvider.java:230)

10:40:45,823 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.nio.file.Files.newByteChannel(Files.java:361)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.nio.file.Files.newByteChannel(Files.java:407)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.nio.file.spi.FileSystemProvider.newInputStream(FileSystemProvider.java:384)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.nio.file.Files.newInputStream(Files.java:152)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.spec.PartImpl.getInputStream(PartImpl.java:63)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.primefaces.model.NativeUploadedFile.getInputstream(NativeUploadedFile.java:45)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.system.controller.DataController.send(DataController.java:163)

10:40:45,824 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.el.ELUtil.invokeMethod(ELUtil.java:308)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.el.BeanELResolver.invoke(BeanELResolver.java:415)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.el.CompositeELResolver.invoke(CompositeELResolver.java:256)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.el.parser.AstValue.invoke(AstValue.java:285)

10:40:45,825 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.el.MethodExpressionImpl.invoke(MethodExpressionImpl.java:304)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.jboss.weld.util.el.ForwardingMethodExpression.invoke(ForwardingMethodExpression.java:40)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.jboss.weld.el.WeldMethodExpression.invoke(WeldMethodExpression.java:50)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.jboss.weld.util.el.ForwardingMethodExpression.invoke(ForwardingMethodExpression.java:40)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.jboss.weld.el.WeldMethodExpression.invoke(WeldMethodExpression.java:50)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.faces.facelets.el.TagMethodExpression.invoke(TagMethodExpression.java:105)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.faces.component.MethodBindingMethodExpressionAdapter.invoke(MethodBindingMethodExpressionAdapter.java:87)

10:40:45,826 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.faces.application.ActionListenerImpl.processAction(ActionListenerImpl.java:102)

10:40:45,827 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.faces.component.UICommand.broadcast(UICommand.java:315)

10:40:45,827 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.faces.component.UIViewRoot.broadcastEvents(UIViewRoot.java:790)

10:40:45,827 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.faces.component.UIViewRoot.processApplication(UIViewRoot.java:1282)

10:40:45,827 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.faces.lifecycle.InvokeApplicationPhase.execute(InvokeApplicationPhase.java:81)

10:40:45,827 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.faces.lifecycle.Phase.doPhase(Phase.java:101)

10:40:45,827 ERROR [stderr] (default task-24)   at com.sun.faces.lifecycle.LifecycleImpl.execute(LifecycleImpl.java:198)

10:40:45,828 ERROR [stderr] (default task-24)   at javax.faces.webapp.FacesServlet.service(FacesServlet.java:658)

10:40:45,828 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.ServletHandler.handleRequest(ServletHandler.java:85)

10:40:45,828 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.security.ServletSecurityRoleHandler.handleRequest(ServletSecurityRoleHandler.java:62)

10:40:45,828 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.ServletDispatchingHandler.handleRequest(ServletDispatchingHandler.java:36)

10:40:45,829 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.wildfly.extension.undertow.security.SecurityContextAssociationHandler.handleRequest(SecurityContextAssociationHandler.java:78)

10:40:45,829 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.handlers.PredicateHandler.handleRequest(PredicateHandler.java:43)

10:40:45,829 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.security.SSLInformationAssociationHandler.handleRequest(SSLInformationAssociationHandler.java:131)

10:40:45,829 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.security.ServletAuthenticationCallHandler.handleRequest(ServletAuthenticationCallHandler.java:57)

10:40:45,829 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.handlers.PredicateHandler.handleRequest(PredicateHandler.java:43)

10:40:45,830 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.security.handlers.AbstractConfidentialityHandler.handleRequest(AbstractConfidentialityHandler.java:46)

10:40:45,830 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.security.ServletConfidentialityConstraintHandler.handleRequest(ServletConfidentialityConstraintHandler.java:64)

10:40:45,830 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.security.handlers.AuthenticationMechanismsHandler.handleRequest(AuthenticationMechanismsHandler.java:60)

10:40:45,830 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.security.CachedAuthenticatedSessionHandler.handleRequest(CachedAuthenticatedSessionHandler.java:77)

10:40:45,831 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.security.handlers.NotificationReceiverHandler.handleRequest(NotificationReceiverHandler.java:50)

10:40:45,831 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.security.handlers.AbstractSecurityContextAssociationHandler.handleRequest(AbstractSecurityContextAssociationHandler.java:43)

10:40:45,831 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.handlers.PredicateHandler.handleRequest(PredicateHandler.java:43)

10:40:45,831 ERROR [stderr] (default task-24)   at org.wildfly.extension.undertow.security.jacc.JACCContextIdHandler.handleRequest(JACCContextIdHandler.java:61)

10:40:45,831 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.handlers.PredicateHandler.handleRequest(PredicateHandler.java:43)

10:40:45,832 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.handlers.PredicateHandler.handleRequest(PredicateHandler.java:43)

10:40:45,832 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.ServletInitialHandler.handleFirstRequest(ServletInitialHandler.java:284)

10:40:45,832 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.ServletInitialHandler.dispatchRequest(ServletInitialHandler.java:263)

10:40:45,832 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.ServletInitialHandler.access$000(ServletInitialHandler.java:81)

10:40:45,833 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.servlet.handlers.ServletInitialHandler$1.handleRequest(ServletInitialHandler.java:174)

10:40:45,833 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.Connectors.executeRootHandler(Connectors.java:202)

10:40:45,833 ERROR [stderr] (default task-24)   at io.undertow.server.HttpServerExchange$1.run(HttpServerExchange.java:793)

10:40:45,833 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1142)

10:40:45,833 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:617)

10:40:45,834 ERROR [stderr] (default task-24)   at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
0

Do <h:form> nie powinieneś przypadkiem dodać enctype="multipart/form-data"?

0
qbex napisał(a):

Do <h:form> nie powinieneś przypadkiem dodać enctype="multipart/form-data"?

Próbowałem, ale bez rezultatu. To jest konieczne i działa, ale w przypadku komponentu <p:fileUpload> w trybie simple. W momencie kiedy mam ustawiony tryb advanced to enctype="multipart/form-data jest ustawione domyślnie dla formularza.

Zauważyłem coś nowego:

  • Jeżeli przeniosę ciało metody send() do metody handleFileUpload() (kod poniżej) - to plik jest zapisywany na dysku:
@Named
@ViewScoped
public class DataController implements Serializable {

    private static final long serialVersionUID = 1383572529241805730L;

    public void handleFileUpload(FileUploadEvent event){

        uploadFile=event.getFile(); 

        try(InputStream input = uploadFile.getInputstream()){

            Path folder=Paths.get("F:/Files");
            String filename = FilenameUtils.getBaseName(uploadFile.getFileName()); 
            String extension = FilenameUtils.getExtension(uploadFile.getFileName());
            Path file = Files.createTempFile(folder, filename + "-", "." + extension);
            Files.copy(input, file, StandardCopyOption.REPLACE_EXISTING);

            FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_INFO, "Successful", "Uploaded file successfully saved in " + file));          

        } catch (IOException e1) {
            FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_ERROR, "ERROR", null));
            e1.printStackTrace();
        }

        FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_INFO, "Successful", event.getFile().getFileName() + " is uploaded"));
    }

    public void send(){

    }

    private UploadedFile uploadFile;
}

Problem jest taki, że chciałbym zapisywać plik na dysku w momencie naciśnięcia przycisku Send przez użytkownika, nie wcześniej (tj. nie kiedy użytkownik wrzuca plik za pomocą przycisku Upload komponentu <p:fileUpload>). W tym przypadku konieczne jest, aby zapisywać plik dopiero w metodzie send().

  • Zauważyłem również, że kiedy używam trybu simple w komponencie <p:fileUpload> - wszystko działa (tj. plik jest zapisywany kiedy użytkownik naciska przycisk Send). Musiałem dodać setter i getter dla obiektu uploadFile w ziarnie DataController, żeby móc użyć #{dataController.uploadFile} oraz dodać wspomniany przez @qbex enctype="multipart/form-data do <h:form>.
<h:form enctype="multipart/form-data">
    <p:growl id="messages" showDetail="true" />
    <p:panelGrid id="panel" columns="2" styleClass="ui-noborder" columnClasses="rightalign,leftalign">

        <p:outputLabel for="file" value="File:" />
        <p:fileUpload id="file" value="#{dataController.uploadFile}" mode="simple" skinSimple="true" sizeLimit="1000000000" allowTypes="/(\.|\/)(csv|binetflow)$/"/>
        <p:commandButton value="Submit" ajax="false" actionListener="#{dataController.send()}" disabled="false" />                                                                                                                                          

    </p:panelGrid>                                              
</h:form>

Problem z tym rozwiązaniem z kolei jest taki, że potrzebuje trybu advanced w kopmonencie <p:fileUpload>.

Reasumując: nie mogę uzyskać dostępu do wrzuconego pliku w metodzie send() kiedy używam trybu advanced. Wg mnie powinno działać skoro zakres kontrolera jest @ViewScoped.

0

Finalnie problem rozwiązałem w następujący sposób:

Stworzyłem nowe ziarno CDI o zakresie sesji, które utrzymuje niezatwierdzone pliki:

@SessionScoped
public class UserFileManager implements Serializable {

	private static final long serialVersionUID = -5410871255899363212L;

	@PostConstruct
	public void init(){
		unconfirmedUploadedFiles = new ArrayList<>();
	}
	
    public void addUnconfirmedUploadedFile(File unconfirmedUploadedFile) {
        unconfirmedUploadedFiles.add(unconfirmedUploadedFile);
    }

    public void confirmUploadedFile(File confirmedUploadedFile) {
        unconfirmedUploadedFiles.remove(confirmedUploadedFile);
    }

    @PreDestroy
    public void destroy() {
        for (File unconfirmedUploadedFile : unconfirmedUploadedFiles) {
            unconfirmedUploadedFile.delete();
        }
    }	
	
	private List<File> unconfirmedUploadedFiles;
}

Następnie, w kontrolerze DataController, przeniosłem ciało metody send do metody handleFileUpload. W metodzie handleFileUpload, po zapisaniu pliku na dysku, wywołuje metodę addUnconfirmedUploadedFile klasy UserFileManager (w celu dodania do listy referencję do niezatwierdzonego pliku). Z kolei w metodzie send wywołuje metodę confirmUploadedFile klasy UserFileManager (w celu usunięcia referencji z listy). Dzięki temu, w momencie naciśnięcia przycisku Upload komponentu <p:fileUpload> - plik zostaje zapisany na dysku, a jego referencja ląduje w liście. Jeżeli użytkownik rozmyśliłby się i nie kliknął przycisku Send - po zakończeniu sesji plik zniknie z dysku (dzięki adnotacji @PreDestroy). W przeciwnym razie, tj. aktywowaniu przycisku Send - referencja znika z listy i plik nie zostanie usunięty.

Chciałem uniknąć zapisywania pliku na dysku jeżeli nie ma pewność, że użytkownik wyśle formularz, ale nie znalazłem lepszego rozwiązania. Poza tym, rozwiązanie zabezpiecza przed pozostawieniem "plików śmieci" na dysku.

Ostateczny wygląd kontrolera DataController:

@Named
@ViewScoped
public class DataController implements Serializable {
 
    private static final long serialVersionUID = 1383572529241805730L;
 
	public void handleFileUpload(FileUploadEvent event){
		
		uploadFile=event.getFile();	
		
		try(InputStream input = uploadFile.getInputstream()){

			Path folder=Paths.get("F:/Wildfly/Files");
			String filename = FilenameUtils.getBaseName(uploadFile.getFileName()); 
			String extension = FilenameUtils.getExtension(uploadFile.getFileName());
			Path filePath = Files.createTempFile(folder, filename + "-", "." + extension);
			Files.copy(input, filePath, StandardCopyOption.REPLACE_EXISTING);
			
			userFileManager.addUnconfirmedUploadedFile(filePath.toFile());
			
			FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_INFO, "Successful", event.getFile().getFileName() + " is uploaded"));
			
		} catch (IOException e1) {
			
			FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_ERROR, "ERROR I/O", "Code of the error: DC1"));
			e1.printStackTrace();
		}
	}
 
    public void send(){
 
		userFileManager.confirmUploadedFile(filePath.toFile());
		
		FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(null, new FacesMessage(FacesMessage.SEVERITY_INFO, "The data has been added.", ""));
    }
 
 	@Inject
	private UserFileManager userFileManager;
    private UploadedFile uploadFile;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1