Błąd z wczytaniem obrazków po eksportowaniu do .jar

0

Witam.
Jesli odpalam kod przez eclipsa to normalnie dziala obrazki sie wczytują jednak po eksportowaniu do .jar nie dzialaja. Jako ścieżkę podaje "obrazki/nazwa.png". Pliki mam w folderze obrazki który jest tam gdzie są foldery src bin itp. I w eclipsie dziala dobrze ale po eksportowaniu kod dziala tylko że bez nich. (nie wyświetlają sie) Wiec pytanie moje jaką podawać ścieżkę aby jako .jar działalo dobrze?

0

Musisz wpakowac obrazki do jara i odwoływać się do nich poprzez względną ścieżkę od jakiejś klasy TwojaKlasa.class.getResource(...)

0

Obrazki eksportują sie do jaru normalnie w folderach takich jak w eclipsie. Kod jakim wczytuje:

private BufferedImage bufferedImage (String nazwa){
	BufferedImage image=null;
	File imageFile = new File("obrazki/"+nazwa);
        try {
            image = ImageIO.read(imageFile);
            return image;
        } catch (IOException e) {
            System.err.println("Blad odczytu obrazka "+nazwa);
            return null;
        }
} 
0

Brawo, ale nie możesz się w ten sposób odwołać do obrazka wewnatrz jara i już. Musisz to zrobić tak jak napisałem w poście powyżej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1