Problem z zapytaniem - war nie tworzy się poprawnie

0

Mam 2 projekty mavenowe

  • persitence
  • silnik

silnik wymaga persistence.

Konfiguracja persistence wygląda tak:

persistence.xml

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<persistence version="1.0"
xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/persistence" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/persistence http://java.sun.com/xml/ns/persistence/persistence_1_0.xsd">
<persistence-unit name="default">
<provider>org.hibernate.ejb.HibernatePersistence</provider>
<exclude-unlisted-classes>false</exclude-unlisted-classes>
<properties>
<property name="hibernate.archive.autodetection" value="class, hbm" />
<property name="hibernate.show_sql" value="true" />
<property name="hibernate.dialect" value="org.hibernate.dialect.OracleDialect" />
<property name="hibernate.connection.driver_class" value="oracle.jdbc.driver.OracleDriver" />
</properties>
</persistence-unit>
</persistence>

applicationContext.xml

<bean id="emf"
	class="org.springframework.orm.jpa.LocalContainerEntityManagerFactoryBean">
	<property name="persistenceXmlLocation" value="classpath*:/META-INF/persistence.xml" />
	<property name="persistenceUnitName" value="default" />
	<property name="dataSource" ref="dataSource" />
	<property name="jpaVendorAdapter">
		<bean class="org.springframework.orm.jpa.vendor.HibernateJpaVendorAdapter">
			<property name="databasePlatform" value="${dialect}" />
			<property name="showSql" value="true" />
			<property name="generateDdl" value="false" />
			<property name="database" value="${db}" />
		</bean>
	</property>
</bean>

Kawałek bean-a

protected EntityManagerFactory emf;
protected EntityManager em;

public void setEmf(EntityManagerFactory emf) {
	this.emf = emf;
	this.em = this.emf.createEntityManager();
}

I teraz tak:

Wykonując dowolne zapytanie do bazy wszystko działa ok, ale tylko na serwerze jetty (konfiguracja w pom.xml), który uruchamiam sobie bezpośrednio z eclipse-a.

Za pośrednictwem maven-a tworzę sobie war-a i robię deploy na jBoss lub Tomcat i wykonując zapytanie:
Otrzymuję taki sam błąd
javax.servlet.ServletException: java.lang.IllegalArgumentException: Parameter from does not exist as a named parameter in...
org.hibernate.internal.AbstractQueryImpl.setParameter(AbstractQueryImpl.java:403)
org.hibernate.internal.AbstractQueryImpl.setTimestamp(AbstractQueryImpl.java:700)
org.hibernate.ejb.QueryImpl.setParameter(QueryImpl.java:393)
org.hibernate.ejb.QueryImpl.setParameter(QueryImpl.java:67)

Podejrzewam, że EntityManager jest jakiś ułomny, ale nie mam pojęcia co jest z nim nie tak.

Czy może coś popierdzieliłem ze ścieżkami? Czy coś trzeba dokonfigurować? Jak jakiś kawek konfiguracji trzeba dokleić to to zrobię, tylko napiszcie co jest potrzebne.

0

Byłbym dupkiem jakbym nie napisał co było problemem:

W pliku persistence.xml była linijka:

<exclude-unlisted-classes>false</exclude-unlisted-classes>

coś mi się wydawało, że to załatwi za mnie definiowanie listy entites...nic mylnego. Dopiero po zdefiniowaniu listy klas entities wszystko poszło OK.

Na Jetty działało na JBoss-ie i Tomcacie już nie. Problem "raczkującego" w technologiach webowych

Jak ktoś zna wytłumaczenie tej sytuacji dajcie znać. Ja naprawiłem skutek, ale nie do końca klarowne wydają się być dla mnie przyczyny.
pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1