Dzedziczenie wielokrotne

0

Zadanie1
Zaprojektuj z użyciem koncepcji dziedziczenia hierarchię klas opisujących pojazdy komunikacji miejskiej. Wyraź w tej hierarchii następujące fakty:
1.wszystkie pojazdy komunikacji miejskiej (k. m.) są pojazdami,
2.komunikacja miejska używa tramwajów i autobusów,
3.pojazdy są garażowane w zajezdniach, odpowiednio tramwajowych i autobusowych,
4.każdy pojazd zna swoją szybkość maksymalną,
5.każdy pojazd k. m. zna swój numer,
6.każdy pojazd k. m. zna swoją zajezdnię,
7.każdy tramwaj jest zestawem 1 do 3 wagonów (i wie, z ilu wagonów się składa),
8.każdy autobus wie, ile zużył paliwa w bieżącym miesiącu,
9.każda zajezdnia zna swoją nazwę,
10.każda zajezdnia wie, jakie pojazdy do niej należą,
11.każda zajezdnia ma nazwę.
Każdy pojazd musi umieć podać swój opis w postaci napisu. Opis ma zawierać wszystkie informacje,które zna dany pojazd (np. numer, czy szybkość maksymalną). Opis zajezdni to nazwa zajezdni, jej typ i opisy poszczególnych pojazdów. Zajezdnia autobusowa podaje dodatkowo sumaryczne zużycie paliwa w bieżącym miesiącu, a tramwajowa ogólną liczbę wagonów.Napisz program w Javie, który utworzy kilka obiektów reprezentujących wszystkie pojazdy i dwie zajezdnie (autobusową i tramwajową), przydzieli pojazdy do zajezdni, a następnie wypisze opis obu zajezdni.

Oto co mi się udało napisać:

 import java.util.*;
public class komunikacja {

    /**
     * @param args the command line arguments
     */
    public static void main(String[] args) {
        // TODO code application logic here
    }

}
class pojazd
{
   private String nazwa;
   private int numer;
   private int nastepnyNumer=0;
   private int max;
    public pojazd(String nazwa,int numer,int max)
    {
        this.nazwa=nazwa;
        this.numer=numer;
        this.max=max;
    }
    public String pobierzNazwa()
    {
        return nazwa;
    }
    public int maxPredkosc()
    {
        
        return max;
    }
    public int pobierzNr()
    {
        nastepnyNumer++;
        numer=nastepnyNumer;
        return numer;
    }
}
class autobus extends pojazd
{  
    private String zajezdnia;
    private int paliwo;
   public autobus(String nazwa,int numer,int max,String zajezdnia,int paliwo)
    {
        super(nazwa,numer,max);
        this.zajezdnia=zajezdnia;
        this.paliwo=paliwo;
    }
   public int pobierzPaliwo()
   {
       Random zuzycie=new Random();
       int aPaliwo=zuzycie.nextInt(500)+380;
       return aPaliwo;
   }
    
}
class tramwaj extends pojazd
{
    private int wagon;
    public tramwaj(String nazwa,int numer,int max,String zajezdnia,int wagon)
    {
     super(nazwa,numer,max);
     this.wagon=wagon;
    }
    public int iloscWagon()
    {
        Random losujW=new Random();
        wagon=losujW.nextInt(3)+1;
        return wagon;
    }
}
class zajedznia
{
    String nazwaZ;
    int [] pojazdy=new int[6];
    public zajedznia(String nazwaZ,int pojazdy[])
    {
        this.nazwaZ=nazwaZ;
        this.pojazdy=pojazdy;
    }
    public String pobierzNazweZ()
    {
        return nazwaZ;
    }   
}

Jakby ktoś mógłby mi pomóc i objaśnić to byłbym bardzo wdzięczny.

0

Co objaśnić? Twój kod?

0

Chodzi mi raczej o to jak podzielić zajezdnie na autobusową i tramwajową oraz czy pojazd nie powinien dziedziczyć po zajezdni,a nie tak jak napisałem,że zajezdnia jest oddzielną klasą.

0
design992 napisał(a):

czy pojazd nie powinien dziedziczyć po zajezdni

Podstawowa zasada dziedziczenia: "extend" == "jest".

Dziedziczymy klasę Karton po klasie Pudło, ponieważ każdy Karton JEST Pudłem.

Według twojego pytania, klasa Pojazd powinna dziedziczyć po klasie Zajezdnia, ponieważ każdy Pojazd JEST Zajezdnią?!

Trochę logicznego myślenia, proszę.

Jeśli chodzi o podział na autobusową i tramwajową oraz jeśli obydwie mają posiadać te same metody, to najlepiej zrobić jedną klasę Zajezdnia i dwa obiekty - autobusowa i tramwajowa. No chyba że chcesz się bawić w dziedziczenie, to tworzysz klasy ZajezdniaAutobusowa i ZajezdniaTramwajowa dziedziczące po Zajezdnia, ale to nadmiar roboty i bez sensu.

0
ShookTea napisał(a):

Jeśli chodzi o podział na autobusową i tramwajową oraz jeśli obydwie mają posiadać te same metody, to najlepiej zrobić jedną klasę Zajezdnia i dwa obiekty - autobusowa i tramwajowa. No chyba że chcesz się bawić w dziedziczenie, to tworzysz klasy ZajezdniaAutobusowa i ZajezdniaTramwajowa dziedziczące po Zajezdnia, ale to nadmiar roboty i bez sensu.

Nie łatwiej przygotować generyczną zajezdnię Zajeznia<Autobus> i Zajezdnia<Tramwaj>?:>

0

class zajezdnia
{
String nazwaZ;
int [] pojazdy=new int[5];
public zajezdnia(String nazwaZ)
{
this.nazwaZ="Zajezdnia";

}

}
class zajezdniaAutobusowa extends zajezdnia
{
private String nazwaZautobusowej;
autobus [] a=new autobus[5];
autobus ww=new autobus("",1,1,"",1);
public zajezdniaAutobusowa(String nazwaZ)
{
super(nazwaZ);

}
public String pobierzNazweZautobusowej()
{
    return nazwaZautobusowej="autobusowa";
}
public void autobusy()
{
    
  a[0]=new autobus("",0,0,"",0);
  a[1]=new autobus("",0,0,"",0);
  a[2]=new autobus("",0,0,"",0);
  a[3]=new autobus("",0,0,"",0);
  a[4]=new autobus("",0,0,"",0);
  for(int i=0;i<a.length;i++)
  {
      System.out.println(ww.toString());
  }
}

}
class zajezdniaTramwajowa extends zajezdnia
{
String nazwaZtramwajowej;
tramwaj [] tr=new tramwaj [5];
tramwaj t=new tramwaj("",1,1,"",1);
public zajezdniaTramwajowa(String nazwaZ)
{
super(nazwaZ);
nazwaZ="Zajezdnia Tramwajowa ";
}
public String pobierzNazweZtramowajowej()
{
return nazwaZtramwajowej="tramowajowa";
}
public void tramowaje()
{

  tr[0]=new tramwaj("",1,1,"",1);
  tr[1]=new tramwaj("",1,1,"",1);
  tr[2]=new tramwaj("",1,1,"",1);
  tr[3]=new tramwaj("",1,1,"",1);
  tr[4]=new tramwaj("",1,1,"",1);
  for(int i=0;i<tr.length;i++)
  {
      System.out.println(t.toString());
  }
}

}

}

Powiedzcie mi jak zrobić żeby wyświetlał poprawne numery pojazdów znajdujących się w zajezdniach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1