klasa Tookit - tworzenie obiektu

0

Dlaczego możliwe jest utworzenie referencji do obiektu Toolkit przez wywołanie metody statycznej:

Toolkit tk = Toolkit.getDefaultToolkit();

natomiast przy tworzeniu za pomocą operatora new nie można?

Toolkit tk2 = new Toolkit();

Zatem, w jaki sposób metoda getDefaultToolkit() tworzy ten obiekt, a samemu go nie można powołać?

0

Przyczyna w tym przypadku jest inna - klasa Toolkit jest abstrakcyjna.

Subclasses of the Toolkit class are used to bind the various components to particular native toolkit implementations
getDefaultToolkit() zwraca właśnie tę natywną implementację.

0
bogdans napisał(a):

Przyczyna w tym przypadku jest inna - klasa Toolkit jest abstrakcyjna.

Subclasses of the Toolkit class are used to bind the various components to particular native toolkit implementations
getDefaultToolkit() zwraca właśnie tę natywną implementację.

Skoro to jest klasa abstrakcyjna to jak getDefaultToolkit() może zwracać obiekt tej klasy?

public static Toolkit getDefaultToolkit()
0

getDefaultToolkit() zwraca obiekt klasy pochodnej (nieabstrakcyjnej natywnej implementacji).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1