Tomcat - uwierzytelnianie przez link oraz cookie

0

Witam, moje pytanie dotyczy konfiguracji tomcata pod względem sposobu uwierzytelniania. Dotychczas uwierzytelnianie było domyślne, czyli poprzez zapisanie pliku cookie o nazwie joinssid (lub jakoś tak) i ID sesji jako zawartość. Aktualnie coś się pochrzaniło i tomcat generuje ssid w linku URI lub w ogóle ani nie generuje odpowiedniego URI / ciastka.

Jak skonfigurować uwierzytelnianie ?

0
HenioBenioSto napisał(a):

Witam, moje pytanie dotyczy konfiguracji tomcata pod względem sposobu uwierzytelniania. Dotychczas uwierzytelnianie było domyślne, czyli poprzez zapisanie pliku cookie o nazwie joinssid (lub jakoś tak) i ID sesji jako zawartość. Aktualnie coś się pochrzaniło i tomcat generuje ssid w linku URI lub w ogóle ani nie generuje odpowiedniego URI / ciastka.

Jak skonfigurować uwierzytelnianie ?

Dodam jeszcze, że ten problem dzieje się tylko w IE (testowałem na wersji IE9). Używam bibliotek do JSF 2.1

Ponadto nie chce wyświetlać mi komunikatów walidacji, na konsoli dostałem następujący komunikat, gdy nie wpisałem loginu i hasła (pola typu h:inputsecret z atrybutem required=true):

sty 06, 2013 256 AM com.sun.faces.renderkit.RenderKitUtils renderUnhandledMessages
INFO: WARNING: FacesMessage(s) have been enqueued, but may not have been displayed.
sourceId=j_idt7:inLogin[severity=(ERROR 2), summary=(haslo jest wymagane), detail=(podaj login)]
sourceId=j_idt7:j_idt11[severity=(ERROR 2), summary=(haslo jest wymagane), detail=(podaj haslo)]

Zauważyłem testując stronę w IE jeszcze inne dziwne rzeczy, które nie pojawiały się w FF, co do cholery jest ? Podobno JSF to dobra technologia, nie używałem żadnych zaawansowanych RZeczy, tagi jsf, beans i hibernate - pod ff wszystko śmiga.

0

Po pierwsze sprawdź czy nie włączyłeś w IE blokowania Ciastek. Po drugie sprawdź na innej instancji IE.

0
Koziołek napisał(a):

Po pierwsze sprawdź czy nie włączyłeś w IE blokowania Ciastek. Po drugie sprawdź na innej instancji IE.

Tak, ciastka były wyłączone dla localhosta (zgodnie z domyślnymi ustawianiami IE) i dlatego Tomcat generował link z SSID.

Jednakże problem z IE dot. odpowiedniego renderowania nie znikł... przykładowo mam h:commandbutton, który wykonuje pewną akcję, klikam w niego - po stronie serwera są wykonywane odpowiednie operacje ale żeby zobaczyć rezultat muszę odświeżyć stronę w IE, czyli kliknąć F5, dlaczego tak się dzieje ? Z tego powodu mechanizm komunikatów (h:messages) w ogóle nie działa, widzę że zalogowało po wpisaniu hasła/loginu, naciśnięciu zaloguj i wciśnięciu F5 dopiero, o co chodzi ? :|

0

Hm... Sprawdź jeszcze jakie idą nagłówki w odpowiedzi serwera powinny iść Content-Type: application/xhtml+xml oraz sprawdź czy generowana jest linijka... <!DOCTYPE html>. IE potrafi się obrazić za brak informacji co ma być wygenerowane.

0
Koziołek napisał(a):

Hm... Sprawdź jeszcze jakie idą nagłówki w odpowiedzi serwera powinny iść Content-Type: application/xhtml+xml oraz sprawdź czy generowana jest linijka... <!DOCTYPE html>. IE potrafi się obrazić za brak informacji co ma być wygenerowane.

Linijka z DOCTYPE jest:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Sprawdziłem nagłówek i Content-Type wygląda w taki sposób u mnie:

Content-Type text/html;charset=UTF-8

Czy to jest błąd ? Dlaczego jak tak ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1