Android, klawiatura i kontrolka TextEdit

0

Witam, mam 2 pytanka dot. programowania w Androidzie:

1. Piszę pod Androida 2.2
Na symulatorze po klinięciu na kontrolkę TextEdit pojawia się klawiatura u dołu ekranu pozostawiając w ten sposób górną część ekranu widoczną. Na moim telefonie (samsung) kliknięcie na tę kontrolkę powoduje pojawienie się klawiatury na cały ekran, który zasłania całe okno. To wina błędnego zaprogramowania, nie ustawieniu czegoś, czy może ustawień telefonu ? Jak zrobić żeby pojawiała się klawiatura na "część okna" ?

2. Obsługa setOnEditorActionListener dla kontrolki TextEdit działą tylko dla wciśnięcia "entera". Które zdarzenia jest wywoływane za każdym razem, gdy wpisuję jakąś literkę ?

Pozdrawiam, Mateusz

0

ad 1. Klawiatura na cały ekran? Takie coś to widziałem dawno temu pod Symbianem, nigdy pod Androidem. Zrób screenshot i pokaż (da się to zrobić z eclipse - tę opcje ma widok DMS jeśli dobrze pamiętam nazwę).

0
MarekR22 napisał(a):

ad 1. Klawiatura na cały ekran? Takie coś to widziałem dawno temu pod Symbianem, nigdy pod Androidem. Zrób screenshot i pokaż (da się to zrobić z eclipse - tę opcje ma widok DMS jeśli dobrze pamiętam nazwę).

Pełno ekranowa klawiatura włącza się gdy telefon jest ułożony w bok (czyli nie normalna pozycja, pozioma). Gdy trzymam go normalnie (pionowo), to wyświetla klawiaturę na część ekranu, czyli tak jak chce, dlaczego tak się dzieje ?

A w związku z AD2 ?

0

co do klawiatury. Możesz zablokować orientację landscape i to jest najłatwiejsze rozwiązanie.
Nadal nie jest to klawiatura pełnoekranowa, zajmuje ona tylko 85% ekranu. Jeśli zależy ci na orientacji landscape to musisz dostosować UI do tej klawiatury (można stosować inny layout gdy klawiatura jest wysunięta w trybie landscape, taki layout dodaje się do odpowiedniego katalogu: "\res\layout-keysexposed-land")

co do nasłuchiwania zmian zawartości edytora: http://developer.android.com/reference/android/widget/TextView.html#addTextChangedListener%28android.text.TextWatcher%29

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1