Poker sprawdzenie co mamy

0

Elo
Pisał ktoś z Was albo ma pomysł jak napisać wyszukiwanie najlepszych układów w pokerze texas holdem?
Temat w wątku Java gdyż gierka jest właśnie w tym języku pisana. Planowałem sprawdzać w sposób łopatologiczny co się ma ale jak przystąpiłem do pisania to zbyt dużo mądrych linii kodu nie wymyśliłem a pisać na pałę milion zmiennych i pętli nie jest dobrym rozwiązaniem.
Był bym wdzięczny za jakieś wskazówki.

0

Posortuj karty po wartości a później sprawdzaj po kolei od najlepszego układu.

0

@up -grałeś kiedyś w hold'em?

W texas hold'em wybiera się 5 kart z 7, które dają graczowi najlepszą kombinację. Dlatego najpierw trzeba znaleźć "te" 5 kart, a dopiero później można porównywać. Znajdowanie najlepszej kombinacji kart tez nie jest takie banalne bo to wcale nie muszą być najwyższe wartością karty. Np strit (chociażby A2345), full z parą 22 etc.

0

No dokładnie. Chodzi o to że jest bardzo dużo opcji i znaleźć muszę jakieś optymalne rozwiązanie tego problemu. Myślałem aby sprawdzać od najlepszych układów w dół. Czyli zacząć od Royal i wtedy jak znajde jakiś ukąłd dalej nie szukam bo jest on the best. Jednak patrząc od dołu to gdy widzę że nie mam trójki to nie szukam fula itp. Dlatego nie wiem już sam jak to zrobić. Nawet jak na coś się zdecyduje to realizacje tego to są w moim odczuciu tony kodu. U mnie karta ma dwie warości kolor i figure gdzie mogę porównywać obie wartości z innymi jednak niewiele mi to daje przy 7kartach:/

0

Aby sprawdzić czy masz pokera, posortuj karty najpierw po kolorze, potem po wartości. Teraz wśród siedmiu kart masz tylko 3 możliwości (karty od 1 do 5, karty 2-6, karty 3-7). Ustalenie, czy dany poker jest pokerem królewskim jest już proste (sprawdzasz, czy ma asa).
Potem sortujesz po wartości a następnie po kolorze. Znalezienie strita jest proste (wystarczy kolejno przeanalizować karty, jedynie przypadek ze stritem mającym asa i dwójkę jest troszkę bardziej zawiły).
Teraz pozostaje nam znalezienie karety, fulla, trójki, dwóch par i tak dalej. Zliczamy wszystkie możliwe opcje, czyli wyszukujemy karety, trójki i pary (trzeba uważać, żeby nie pomylić trójki z parami), a potem tylko sprawdzamy, co mamy.

0

@Afish dobrze napisał, nie ma wielkiego problemu.
@sephirot8608 Posortowanie nie daje wiele - daje wszystko
Przy sprawdzaniu jedziesz np od najmniejszej.
Bierzesz pierwszą z dołu, sprawdzasz czy kjolejne są takie same (pary, trójki itp);
Jak nie (albo tak no nie ważne) sprawdzasz wszystkie od dołu czy nie występują np pokolei (jak to sie nazywa ?? strit)
i właściwie to koniec sprawdzania bo karety fule to przecież para i trójka którą już wykryjesz przy pierwszym przebiegu
potem dodajesz jakieś wartości na kolory itp itd żeby porównanie było. Kilka (może naście ) warunków i gotowe. Ale proponuje na serio rozpocząć od posortowania ;)

0

aaa no i innym rozwiązaniem, jeżeli nie chcesz się bawić w fory, while i ify - przynajmniej nie jawnie - wtyrenuj sobie NN do rozpoznawania kombinacji ;D będzie działało jak burza!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1