Wicket, Picasa, wątpliwość

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-18 23:27
0

hejka, mam takie pytanko, a raczej wątpliwość. Mam zamiar zintegrować się z picassą - zwykłe wyświetlania zdjęć jako galeria, z tym że w jednej galerii może być sporawo fotek ~150, czasem więcej czasem mniej. Jako widok - wicket. I teraz mam wątpliwość jak pobierać informację o zdjęciach:
1) pobrać listę zdjęć z danej galerii i zachować w modelu, wystarczą w zupełności linki do zdjęć (2 rozmiary), czyli probrlem serializacji w sesji, statefulpage
2) każde odświeżenie strony = pobranie całej listy zdjęć z galerii i wyświetlenie "aktualnego" (potrzebne mi są info o wszystkich zdjęciach, aby zachować spójny wygląd/prezentację dla różnych typów galerii, nie tylko z picassy) - no i tu może być sporo zapytań do picassy i pewnie dłuższy czas generowania strony, ale za to nie ma nic w sesji.

oczywiście dane o całej galerii dostanę w jednym zapytaniu (oczywiście tylko info tekstowe, nie grafika), tylko kwestia czy robić jedno zapytania na początku i zapamiętywać ta listę czy każdorazowo pobierać od nowa.

Pozostało 580 znaków

2011-10-18 23:35
0

A nie możesz skorzystać z jakiegoś memcache?


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
a wiesz, jakoś o tym nie pomyślałem...w sumie to by nawet było ok, no to pewnie się na ehcache skończy :) - moskitek 2011-10-18 23:50

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0