run a jar w NetBeansie

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-05 15:41
scorpi21
0

Witam,
mam taki problem.. Napisałem aplikację z interfejsem graficznym w netbeansie i.. uruchamiając ją w netbeanse (run(F6)) wszystko pięknie działa ale po próbie odpalenia pliku jar utworzonego także w netbeansie (Shift + F11) nic się nie dzieje-nawet żaden błąd nie wyskakuje;/
Co może być nie tak?

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 15:44
0

Czyli uruchamiasz clean and build main project a następnie chcesz uruchomić plik jar z folderu dist bez użycia netbeans'a i nic nie działa?

edytowany 2x, ostatnio: remigio, 2011-08-05 15:50

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 21:17
0

Spróbuj uruchomić z konsoli, Java zawsze coś wypisuje jak coś nie gra.
java -jar twoj_program.jar
uwaga co do windowsa: musisz mieć oczywiście ścieżkę binarek Javy w zmiennej PATH.

Pozostało 580 znaków

2011-08-05 22:02
0

Trzeba też dobrze poustawiać classpath. Katalog w którym znajduje się jarek domyślnie nie należy do classpatha (ZTCP).


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
ZTCJW to nie trzeba. uruchamiałem tak już kilkadziesiąt razy zarówno pod Linuksem jak i Windowsem. O dziwo nawet PATH był. Tyle że JDK miałem tam zainstalowane - Razi91 2011-08-06 00:40

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 13:07
scorpi21
0

Faktycznie przez konsolę odpalając działa pięknie, przez dwuklik brak reakcji:/

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 13:49
0

A może nie ma skojarzenia plików .jar z javą? Spróbuj skojarzyć (nie wiem jak tam pod windowsem się robi runki do jarów, na linuksie wpisujesz po prostu jako polecenie: java -jar)

W sumie to nie podałeś jaki system.
Jeśli Linux: zrób se plik start.sh z tym poleceniem.
jeśli Windows; zrób se plik .bat z tym poleceniem, lub utwórz exeka (tylko uruchamiającego, nie wrapującego, bo byś musiał co kompilację na nowo exeka robić) programem launch4j.

edytowany 1x, ostatnio: Razi91, 2011-08-06 13:49

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 17:58
bo
0

W XP, Mój komputer => Narzędzia =>Opcje folderów => Typy plików i skojarz pliki jar z programem java (lub javaw). Javaw nie otwiera konsoli, nie nadaję się zatem dla programów bez GUI, nie zobaczysz też komunikatów o błędach wyświetlanych przez System.out.println().

Pozostało 580 znaków

2011-08-07 00:41
scorpi21
0

Pracuję pod 7ką. Jar jest skojarzony z Java Platform SE binary.. więc jednak to nie to..

Pozostało 580 znaków

2011-08-07 00:55
scorpi21
0

Jak wpisuję: java -jar nazwa_programu.jar, działa pięknie. Gdy wpisuję: nazwa_programu.jar, wyrzuca: Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError .

Pozostało 580 znaków

2011-08-07 01:24
0

A której klasy nie umie znaleźć? Wychodzi na to że skojarzenie jest, ale ClassPath nieustawiony. Zrób se tego exeka lepiej, albo skrypt.

Pozostało 580 znaków

2011-08-07 07:54
scorpi21
0

Could not find the main class: ścieżka\nazwa_pliku.jar. A gdzie i jak ustawić ClassPath? W manifeście??

Jeżeli exe ma uruchamiać jara, to podajesz względną ścieżkę, a nie całą. - Razi91 2011-08-07 11:35

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0