JRadioButton problem z interfejsem graficznym

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-31 20:12
0

Witam,
piszę sobie właśnie taki programik i natrafiłem na problem (wydaje mi się że czegoś nie rozumie). Ok postaram się w skrócie opisać o co chodzi. Teraz piszę okno w którym dodaje się kolejny element do bazy danych. Tak wygląda okno http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c57cdb474378d3e4.html jak widać umieściłem tam cztery JRadioButtony i właśnie o nie się tutaj rozchodzi. Chce zrobić tak żeby nie trzeba było wpisywać za każdym razem z textFielda jaki to rodzaj wyrobu (kolanko, trójnik, itd) tylko po zaznaczeniu RadioButtonu od razu ustawi się na odpowiedni rodzaj. Każdy RadioButton ma ItemListenera i zostały dodane do ButtonGroup po to aby można było wybrać tylko jednego. Oto funkcja która dodaje element do bazy. Użyłem tutaj isSelected ale o nie działa i cały czas do bazy trafia null. Proszę o porady i wskazówki. Mam nadzieje, że dobrze wytłumaczyłem o co chodzi.

 
void dodanieDoBazy(){
        String wybor = null;
        if(kolanko.isSelected()) wybor=kolanko.getLabel();
        if(trojnik.isSelected()) wybor=trojnik.getLabel();
        if(korpusProsty.isSelected()) wybor=korpusProsty.getLabel();
        if(inne.isSelected()) wybor=inne.getLabel();
 
        try{
            int nr_seg=Integer.parseInt(TFNumerSegregatora.getText());
            int nr_str=Integer.parseInt(TFNumerStrony.getText());
            String zapytanie="INSERT INTO rysunki (Nazwa_rysunku,Typ_zlacza,Rodzaj_materialu,Numer_segregatora,Numer_strony)"+"
VALUES('"+TFNazwa.getText()+"','"+wybor+"','"+listaMaterialow.getSelectedItem()+"','"+nr_seg+"','"+nr_str+"')";
 
            try {
                Statement st = polaczenie.createStatement();
                st.execute(zapytanie);
                czyszczenieTextFieldowDodawania();
            } catch (SQLException e) {
                System.out.println(e);
            }
            }
        catch(NumberFormatException wyjatek){
                new KomunikatTylkoLiczby();
            }
 
    }

Pozostało 580 znaków

2011-07-31 21:15
bo
0

Widocznie żaden JRadioButton nie jest zaznaczony.
Btw, używasz przestarzałej metody getLabel(), zamień na getText().

Pozostało 580 znaków

2011-08-01 09:49
0

Taka mała uwaga, zamiast 3 ifów powinienes mieć else if, bo jesli pierwszy warunek jest spełniony to nie ma sensu sprawdzać pozostałych

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0