Applet czy Jframe

0

Witam, trochę pisałem w C/C++, Pascalu, no i zaczynam z Javą , chcę napisać program okienkowy który będzie korzystał z bazy powiedzmy poczatkowo 600 rekordów(głównie odczyt zapis i edycja). Zacząłem od przeszukania książek niestety wybór był niewielki więc wziąłem co było;
Java kurs podstawowy A. Kamińska, zacząłem przerabiać i doszedłem do okienek jednak zauważyłem że wszystkie przykłady są przerobione na appletach co nie będzie mi akurat teraz przydatne, doszukałem się że będę potrzebować Jframe, pytanie czy buttony, rozplanowanie interface-u itp w appletach są takie same jak w JFrame? są duże różnice? bo nie wiem czy czytać dalej czy już porzucić książkę.

dodam też resztę żeby nie śmiecić w dziale baz danych.
przygodę zaczynam też z SQL, wypożyczyłem "rusz głową! SQL o'reilly" i tego samego wydawnictwa "Oracle PL/SQL najlepsze praktyki"
o ile pierwsza książka jest już do oddania bo nie jest pod kątem programistycznym, to druga wydaje się bardzięj konkretna, myślicie że PL/SQL i ta książka to dobry początek?

0

na aplikacje stand-alone to JFrame się bardziej nadaje.
A w razie czego, to z tego JFrame'a (nawet jak w NetBeansie okienko wyklikasz) możesz zrobić JApplet i będzie normalnie jako aplet działało (tak jak mój program JavaBlock)

0

Aplet jest prosty i banalny kiedy nie potrzeba w niego wbić GUI (np. jakieś zabawy z AWT, tekstami itp.). Będzie silnie uzależniony od przeglądarki oraz jej możliwości pamięciowych. Jednak aby miał funkcjonalność porównywalną do aplikacji standalone (w tym z obsługą lokalnych plików), to początkujący musi się sporo nagimnastykować i dowiedzieć wielu rzeczy, o których zwyczajnie nie ma prawa mieć pojęcia.
I w przeciwieństwie do poprzednika mam całkowicie przeciwne zdanie co robienia apletu z aplikacji. Jest dokładnie odwrotnie. Z apletu zrobienie aplikacji jest stosunkowo proste - trzeba tylko obudować aplet pojedynczym okienkiem, który będzie dla niego spełniał funkcję applet viewera, natomiast robienie w odwrotną stronę to kwadratura koła. Aplikacja sporo więcej wymaga od środowiska niż aplet, więc trzeba będzie aplikację przycinać do możliwości apletu, co łatwe (a w kilku wypadkach możliwe) nie jest. O wiele prostsze i szybsze jest zrobienie tak jak napisałem wyżej, czyli jedno-okienkowej aplikacji z apletu.
A najlepiej po prostu zwykłej aplikacji.

Jeżeli chcesz się przekonać jak jest naprawdę to proponuję przejrzenie sobie kodu tej samej aplikacji GUI w Swingu jako aplikacji oraz apletu czyli na przykład SwingSet2/SwingSet2Applet (do wygooglania).

0

Konkretnie to to robię tak:
mam okno główne (JFrame) razem z menu zrobione w Visualu w NB. Żeby zrobić z niego aplet, zrobiłem klasę dziedziczącą po JApplet i w konstruktorze tworzę okno, ale go nie pokazuję. Następnie do apletu przypisuję BorderLayout (jedyny layout jaki do tej pory opanowałem xD) i na NORTH przypisuje menu, a na CENTER: mainwindow.getContentPane(). I działa. Nie najlepiej ale działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1