Synchronizacja - pytanie teoretyczne

0

Witam, mam dwa pytania dotyczące synchronizacji:

  1. Przypuśćmy że mamy w jednej klasie kilka bloków synchronized. Kiedy dojdzie do zakleszczenia wątków?
  2. Przypuśćmy że w klasie mamy kilka metod synchronized i kilka normalnych - kiedy dojdzie do zakleszczenia wątków?

Bardzo proszę o odpowiedź.

0

Zadanie domowe na informatyke?

0

Raczej 2 prawdopodobne pytania egzainacyjne

0
  1. Kiedy będziesz miał np. zazębiające się synchronizacje. Tzn np.
synchronized(x){
  synchronized(y){
  //
  }
}
// i w innym miejscu
synchronized(y){
  synchronized(x){
  //
  }
}

I teraz jeden wątek zabiera sobie X, drugi Y i oba wiszą czekając aż ten drugi odda ;]
2. jw, ew kiedy jedna z tych metod będzie miała jakąś nieskończoną pętlę.

0

Przy czym wcale deadlock nie musi zajsc, np watek 1 moze wziac x i y za jednym razem - wszystko zalezy jak lezy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1