Kalkulator, pole prostokąta w Java - pytanko

0

Witam, jestem tu nowy ale mam do was pytanie odnośnie kalkulatora strukturalnego i obiektowego oraz innego programu.
Na zaliczeniu miałem napisać kalkulator strukturalnie i obiektowy, napisałem lecz facetowi nie podobał się bo:
W konsoli chciał mieć kalkulator który tak samo liczy jak kalkulator obiektowy (jak w windows). Do strukturalnego programu użyłem klasy Scanner i case bo nie można inaczej napisać kalkulatora i sobie życzy aby był jak w windows lecz bez grafiki. Co do kalkulatora obiektowego to także chciał bez przycisków i wytłumaczył mi przyziemnie czyli: Kalkulator musi działać tak, że jak wyjmę ekran z obudowy monitora to będzie można obliczyć. I powiem wam że nie rozumiem tego co chce może wy wiecie o co chodzi?

Druga sprawa dotyczy programu obliczania dowolnego pola prostokąta. Napisałem, jest pole wyniku oraz dwa pola wprowadzania danych, czyli dla boku a i b. natomiast przycisk oblicz mnoży posługując się wzorem P = a * b . Także wg. tego faceta jest źle bo nie liczy pola dla dowolnego prostokąta. A przecież dowolne pole to dowolny wymiar boku A i B. Jemu chodzi o liczenie bez wprowadzania danych i już nie czaje.
Jak wy to rozumiecie? Mogę dać treść zadań.

0

Do strukturalnego programu użyłem klasy Scanner

To zdanie sprzeczne. Klas używa się w programach obiektowych, nie strukturalnych.

Aplikacja obiektowa nie musi mieć GUI. Mylisz pojęcie "obiektowość" i "interfejs graficzny". Daj lepiej treści tych zadań, bo ja nic nie rozumiem

Na pewno chodziło o "prostokąt", a nie czworokąt?

0

Wiem że klas w obiektowym się używa;) Tylko pisałem w pospiechu i nie zrozumiale za co przepraszam!

Ok. o to treść tych zadań:
1.Napisać kalkulator 4 działaniowy w technologii strukturalnej i obiektowej. Dane i wynik pobierać z konsoli operatora.
2.Napisać program wyznaczający pole dowolnego prostokąta ( napisałem wyżej , jak napisałem)

Drugi program pisałem bez GUI w NetBeans 6.9.1

0

W ogóle chyba do takich zadań gui nie trzeba, wszystko z konsoli można pobrać...
GUI powinni wam kazać robić osobno, kiedyś później... bo wam się zaraz mieszać w głowach zacznie.

0

Wprawdzie z javą jak na razie nie miałem wiele do czynienia, ale jak tam można nie pisać obiektowo, skoro wszytko jest obiektem? Sam main jest przecież metodą klasy...

0

Pisanie strukturalne w javie niewykonalne zadanie. Przecież nawet aplikacja hello world będzie napisana obiektowo bo musi być zawarta w klasie głównej i mieć metodę main. Jak jest klasa, to oznacza, że przy uruchomieniu programu zostanie stworzony obiekt tej klasy :)

0

Taaaak i zrobienie jednej klasy z mainem i w niej 50 metod statycznych na caly program tez jest programowaniem obiektowym, bo przecież napisane w javie.....

Nie mieszajcie chłopakowi w głowie bo się pogubi : )

0

To jak mam rozumieć zadanie aby napisać kalkulator strukturalnie w java? ehh nie tu pojawił się post ale to pytanie kieruje do przenica

0

System.out.println() - mamy obiektowość... ;) co, prawda out jest statyczne... ale już println() jest metodą obiektu ;)

0

System.out.println() tego użyłem jak i Scanner. Jeżeli chodzi i kalkulator obiektowy to przerobiłem trochę ale nie wiem czemu jest kolor szary a ustawiłem na czarny i nic nadal szary.

0
Hatezit napisał(a)

System.out.println() tego użyłem jak i Scanner. Jeżeli chodzi i kalkulator obiektowy to przerobiłem trochę ale nie wiem czemu jest kolor szary a ustawiłem na czarny i nic nadal szary.
Przestań mylić obiektowośc z gui...

0

chyba bardziej się rozchodzi o samą ideę. Kalkulator obiektowy będzie posiadał klasę kalkulator na której będzie można przeprowadzać operacje dodaj, odejmij, itd. Klasa ta musi też posiadać stan obiektu, czyli aktualny wynik przeprowadzonych operacji. Wersja strukturalna natomiast będzie miała w głównej klasie jakieś statyczne metody np dodaj, odejmij pobierające dwa argumenty i zwracające wynik. Hmm brzmi to może bardzo podobnie, ale w tej drugiej wersji po prostu trzeba stylizować kod tak jakby się chciało pisać to pod c np.

0

Dobra z kalkulatorem poradziłem sobie:) ale pierwszej części zadania jednak nie rozumiem, skoro nie można programu w java stworzyć strukturalnie czyli kalkulatora strukturalnie. Temat można delete:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1