Kalkulator, problem z funkcjami

0

Witam, napisałem prosty kalkulator w którym zdefiniowałem osobne funkcje dot. dodawania, odejmowania itp.
Nie wiem czemu, ale wywala mi masę błędów m.in o niezadeklarowaniu zmiennych. Liczę na Wasze uwagi odnośnie kodu źródłowego, pozdrawiam.

Listing:
http://wklej.org/id/440176/

0
void Suma(float Liczba1, float Liczba2)
float Wynik = Liczba1 + Liczba 2;
cout << " Liczba1 " << " + " << " Liczba2 " << Wynik;

A nie przypadkiem

void Suma(float Liczba1, float Liczba2)
{
float Wynik = Liczba1 + Liczba 2;
cout << " Liczba1 " << " + " << " Liczba2 " << Wynik;
}

?

Przeczytaj od nowa podstawy C++.

0

W definicjach funkcji brakuje ci nawiasów {} i źle je wywołujesz. Radziłbym ci najpierw przeczytać jakiś tutorial o funkcjach w C++. Jest jeszcze trochę innych błędów, ale może już sam je znajdziesz;)

edit: heh, nie odświeżyłem tematu zanim odpisałem:)

0
#include <iostream>
#include <conio.h>

using namespace std;

//poprawiam pierwszą funkcję (dodaję nawiasy), pozostałe dla ciebie ;)
void Suma(float Liczba1, float Liczba2)
{
float Wynik = Liczba1 + Liczba 2;
cout << " Liczba1 " << " + " << " Liczba2 " << Wynik;
}

void Roznica(float Liczba1, int Liczba2)
float Wynik = Liczba1 - Liczba2;
cout << " Liczba1 " << " - " << " Liczba2 " << Wynik;

void Iloczyn(float Liczba1, float Liczba2)
float Wynik = Liczba1 * Liczba 2;
cout << " Liczba1 " << " * " << " Liczba2 " << Wynik;

void Iloraz(float Liczba1, float Liczba2)
float Wynik = Liczba1 / Liczba 2;
cout << " Liczba1 " << " / " << " Liczba2 " << Wynik;

int main()
{
    cout << "     KALKULATOR    " << endl;
    cout << "-------------------" << endl;
    
    cout << " Podaj pierwsza liczbe: ";
    cin >> Liczba1 >> endl; //nie zadeklarowałeś zmiennych Liczba1, Liczba2
    
    cout << " Podaj druga liczbe: ";
    cin >> Liczba2 >> endl;
    
    int Opcja;
    cout << " Wybierz dzialanie: " << endl;
    cout << " 1. Dodawanie" << endl;
    cout << " 2. Odejmowanie" << endl;
    cout << " 3. Mnozenie " << endl;
    cout << " 4. Dzielenie " << endl;
    cout << " 0. Wyjscie " << endl;
    cin >> Opcja;
    
    switch (Opcja)
    {
           //Broń boże przy wywoływaniu funkcji nie podawaj typów - wywal float gdzie trzeba
           //Skoro zwracasz w funkcji void, to nie możesz użyć tu cout-a!!!
           //znaczy się: wyrzuć w odpowiednich miejscach "cout <<"
           case 1: cout << Suma(float Liczba1, float Liczba2); break; 
           case 2: cout << Roznica(float Liczba1, float Liczba2); break; 
           case 3: cout << Iloczyn(float Liczba1, float Liczba2); break;
           //Czemu poniżej dwukrotnie liczysz iloraz?
           case 4: cout << Iloraz(float Liczba1, float Liczba2); break;
           if (Liczba2 == 0.0)
              cout << " Nie mozna dzielic przez 0 ";
           else
              cout << Iloraz(float Liczba1, float Liczba2); break;
           case 0: cout << " Dziekujemy ;] "; break;
           default: cout << " Nieznana opcja ";
    }
    return 0;
    getch();
}       

Edit: trochę późno :)

0

LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL LoL

0

Sorki za te żenujące błedy :}
Wielkie dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1