Java i prosta baza danych

0

Witam , mam zrobić prostą bazę danych która będzie zawierała informacje o komputerach. Zastanawiam się w jaki najprostszy sposób stworzyć taką bazę danych , czy zapis do pliku txt bądź xml czy też skorzystać z czegoś innego ?

0

a może po prostu sql'owa baza danych, a do javki dorzuć sql connectora. Osobiście często korzystałem z ww rozwiązania, łatwe szybkie i przyjemne.

PS użyj xamppa

0

a czy jest to trudne w implementacji ? bo mam to zrobić na projekt z programowania i nie wiem czy się wyrobię

0

Spróbuj http://www.h2database.com/ powinno być prościej niż MySQL.

0

no to zależy, czy znasz sqla. Elementarne podstawy typu select, drop itd :). Ja jestem raczej denny w te klocki [ kodzenie ], a wyszło mi całkiem zgrabnie i bez jakiegoś długiego główkowania = )

0

tak znam podstawy sql'a , ale myślałem że zapisać to w pliku txt będzie łatwiej , no ale poczytam trochę na ten temat i wrócę jeśli będę miał jakieś pytania

0

@Adrian, razem z JDK jest dostarczone apache derby/javaDB i nie trzeba nic instalować.

0

aby program działał to będę musiał włączać xampp'a ? Wydaje mi się, że skorzystanie z sql przy mojej wiedzy jest dosyć trudnym zadaniem

0

teoretycznie xampp będzie śmigał od razu po starcie systemu :). Uwierz mi, że nie jest do szał skomplikowania i trudności.

0

tzn chodziło mi o to aby "program" zadziałał to muszę mieć xampp'a na kompie , dodam, że na tej bazie będą wykonywane proste czynności np. zamiana podzespołów sortowanie , nie będzie to komplikowało sprawy ?

0

chodziło mi o to by aplikacja zadziałała musi być zainstalowany xampp na komputerze ? Dodam, że aplikacja powinna potrafić zamianę podzespołów , sortowanie itp. Nie komplikuje to sprawy ?

0
Adrian napisał(a)

chodziło mi o to by aplikacja zadziałała musi być zainstalowany xampp na komputerze ? Dodam, że aplikacja powinna potrafić zamianę podzespołów , sortowanie itp. Nie komplikuje to sprawy ?

nie powinno

0

A co jeśli jest się na koncie gościa? Albo nie ma JDK tylko JRE? H2 jest zgodne z SQLem, szybkie, małe, bezproblemowe. Kierując się prawami Murphy'ego (jeśli coś może się spieprzyć, to się spieprzy), samodzielne JARy mają najmniej powodów, aby się spieprzyć na obcym komputerze, więc są najlepszym wyborem. Do wyboru więc: najlepiej H2, ewentualnie Apache Derby czy HSQLDB.

Pytanie dla pewności:
W zadaniu jest wymóg, że masz zrobić jakiś ubogi silnik bazy danych bez SQLi, czy też masz za pomocą SQL operować na jakimś silniku baz danych?

0

tutaj Adrian

w zadaniu nie mam przekazane jaką zrobić bazę danych - to zależy ode mnie, stąd moje zapytanie jak najłatwiej coś takiego zrobić czy wybrać txt czy xml'a no ale większość radzi sql'a ;)

0

Ale co ma być w tej bazie?

Jeśli ma być lista obiektów to może wystarczy po prostu zserializować listę do pliku? ObjectOutputStream/ ObjectInputStream + FileOutputStream/ FileInputStream i gotowe :P

0

Napisać program wczytujący dane komputerów (numer identyfikacyjny. procesor, pojemność dysku twardego w GB, pojemność pamięci operacyjnej w MB). Następnie program powinien umożliwiać:
wyświetlanie informacji o komputerach, których pojemność pamięci nie jest mniejsza od zadanej wartości,
wyświetlanie informacji o wszystkich komputerach,
sortowanie komputerów względem pojemności dysku twardego (od największej do najmniejszej),
zmianę poszczególnych parametrów komputera o podanym numerze identyfikacyjnym (zmianę pojemności HDD, zmianę pojemności RAM),
wyszukanie komputerów, które spełniają określone wymagania (zadany procesor, minimalna pojemność dysku twardego, minimalna pojemność pamięci RAM).

Do tego celu wykorzystać stworzone przez siebie klasy z odpowiednimi składowymi i metodami. Wykorzystać strukturę dziedziczenia i interfejsy.

0

No to spokojnie wystarczy serializacja :)

Użyj ArrayList<T>.

Sortowanie w Collections.sort(List<T>, Comparator<T>)
Minimum w Collections.min(Collection<T>, Comparator<T>)
Filtrowanie można zrobić np tak jak tutaj: http://stackoverflow.com/questions/122105/java-what-is-the-best-way-to-filter-a-collection

0

rozumiem, że do tego sql nie jest potrzebny , a gdzie przechowywać "dane" w pliku xml czy txt

//tak racja mój błąd zadałem pytanie nie zaznając się z pojęciem

0

Dziwne pytanie. Serializacja zapisuje we własnym formacie, deserializacja odczyta.

0
import java.util.ArrayList;
import java.io.*;
public class Komputer extends ArrayList  implements Serializable{




    String procesor;
    String poj_ram;
    String poj_dysku;



    public String getProcesor(){
        return procesor;
    }

      public String getPoj_ram(){
        return poj_ram;
    }
        public String getPoj_dysku(){
        return poj_dysku;
    }

        public void setProcesor ( String procesor){
        this.procesor=procesor;
        }

            public void setPoj_ram ( String poj_ram ){
        this.poj_ram=poj_ram;
        }

                   public void setPoj_dysku ( String poj_dysku ){
        this.poj_dysku=poj_dysku;
        }

            public Komputer( String procesor ,String poj_ram , String poj_dysku ){
            this.procesor=procesor;
            this.poj_ram=poj_ram;
            this.poj_dysku=poj_dysku;

            }

    @Override
         public String toString() {
    String adrPamięć = super.toString();
    return adrPamięć+"(" + procesor + ", " +
                           poj_ram + ", " +
                           poj_dysku + ")"; }

     public static void main(String[] args) {
                           Komputer komp1 = new Komputer("Athlon" , "12" , "13");
ArrayList<Komputer> komputerlist = new ArrayList<Komputer>();
        boolean add = komputerlist.add(komp1);

        System.out.println(komp1);
    }
}

</code=java>


wiem, że jest to zalążek , ale naprawdę trudno jest mi pojąć to tłumaczenie przez google chrome z strony oracla niestety dużo mi nie daje. 
Czy idę w dobrym kierunku ? Czy powinienem się za to zabrać zupełnie inaczej 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1