SQL i Java

0

Jak w aplikacjach okienkowych wyświetlać całą bazę danych? Jaki jest koncept? Chodzi o to, że jedyną metodę jaką znam do wyświetlania danych z bazy danych jest to:

Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver");
		Connection con = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://localhost:3306/utrzymanie_samochodu","KONTO","HASŁO");
		
		PreparedStatement statement = con.prepareStatement("select * from samochod");
		
		ResultSet result = statement.executeQuery();
		
		while(result.next())
		{
			System.out.println(result.getString(1) + " " + result.getString(2) + " " + result.getString(3));
		}

Wszystko fajnie, pod warunkiem, że znam ile jest kolumn i ile pozycji w bazie danych.
Wtedy mogę definiować JLabele i przypisać każdemu odpowiednią pozycje.

Ale co jeśli mam możliwość dodawania i kasowania danych w bazie? Jak wtedy napisać funkcję, która by wyświetlała całą bazę danych ? Czy to można rozwiązać jakoś dynamicznie? Proszę o pomoc.

0

a te zapytanie nie wyświetla Ci wszystkich kolumn i rekordów z tabeli :)

0

tak, ale chodzi o to, że kiedy wiesz, że masz np. 2 samochody w tabeli "samochód" , a w każdej pozycji jest "marka", "model" i "rocznik", wiesz, że musisz przygotować te 3 getStringi i w sumie 6 JLabeli na 2x3 pola do wpisania.

Ale co jeśli nie wiem, ile samochodów jest wpisanych do bazy ? jak to wyświetlić w swingu ?

0

trudniejszy przykład:

łatwiejszy :)

0

Do tego jeszcze http://download.oracle.com/javase/1.4.2/docs/api/java/sql/DatabaseMetaData.html, który to obiekt razem z kolejnymi dotyczącymi schematów i tabel pozwala na dowiedzenie się naprawdę dużo o strukturze bazy.

0
kasiaKasia napisał(a)

trudniejszy przykład:

Wszystko fajnie, ale gdzie on w swojej klasie manetnimiento.java deklaruje chociaż raz JTable1 ?!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1