JRuby on Rails, GlassFish - pytanie o stabilność

0

Witam

Zastanawiam się nad wyborem technologii pod inżynierkę. Miałem już zaczynać pisać pracę w JEE(a konkretnie Spring MVC+Hibernate). Ostatnio zaintrygował mnie JRuby i pomyślałem nad kombinacją: JRuby on Rails, GlassFish, PostgreSQL.

Po zainstalowaniu i uruchomieniu przykładowego projektu nastąpił zimny prysznic:
SEVERE: library socket' could not be loaded: java.lang.LinkageError: loader (instance of java/net/URLClassLoader): attempted duplicate class definition for name: "org/jruby/ext/socket/RubySocket" Próba uruchomienia poprzez GlassFish Gem 1.0.2:Missing the Rails 2.3.8 gem. Please gem install -v=2.3.8 rails, update your RAILS_GEM_VERSION setting in config/environment.rb for the Rails version you do have installed, or comment out RAILS_GEM_VERSION to use the latest version installed.`
A tutaj dla porównania WEBrick:
http://i.imgur.com/AiQa9.jpg

Ogólnie chciałbym wiedzieć czy ktoś pisał coś ambitniejszego w JRuby on Rails na GlassFishu. No bo jeśli będę bombardowany co chwila wyjątkami bądź komunikatami błedów, to się prawdopodobnie nie wyrobię w czasie z napisaniem pracy.
Nie chciałbym bym żeby doszło do sytuacji w której napisałem 85% funkcjonalności i nagle dowiaduje się że napotkałem bug który będzie prawdopodobnie naprawiony w nowszej wersji. I cała praca na marne.

To jak ktoś może się podzielić wrażeniami z tworzeniem aplikacji w JRuby on Rails na GlassFishu?

0

Sprawdź co idzie w tym przykładzie, bo to wygląda jak by ktoś za dużo paczek dodał do projektu i klasy zaczynają się dublować.

BTW. jak będziesz miał jakieś fajne rzeczy to napisz arta. Będzie miło.

0

Jeśli chodzi o uruchomienie bezpośrednio poprzez GlassFisha bez Gema to jest obejście.
Albo instalujemy wersje jdk6u17 (błąd występuje od wersji jdk6u18). Albo ściągamy wersję JRuby 1.6.
Źródło: http://jira.codehaus.org/browse/JRUBY-4785

@koziolek
Jak będę mieć trochę wolnego czasu to mogę napisać.

0

Jeszcze jedno pytanie. Czy próbowałeś uruchomić projekt na innych serwerze np. JBoss?

0

@koziolek - GlassFish 3 ma kontener Rubiego w standardzie.
@Autor - GlassFish 3.0.1 jest bezuzyteczny w produkcji, 3.1 build x jest niestabilny. GF nie wspiera Javy EE 6 jak powinien, co dopiero mowic o Ruby. JBoss 6 jeszcze gorszy. Testowane solidnie.

0
::. napisał(a)

@Autor - GlassFish 3.0.1 jest bezuzyteczny w produkcji, 3.1 build x jest niestabilny. GF nie wspiera Javy EE 6 jak powinien, co dopiero mowic o Ruby. JBoss 6 jeszcze gorszy. Testowane solidnie.

To jest w ogóle jakiś dobry serwer JEE? Tomcat?

0

Tomcat nie jest serverem EE, to jest 'tylko' kontener servletow / JSP. EE to znacznie wiecej - JTA, EJB, CDI, JCA, JPA, ... Nie mowie ze one nie sa dobre - nie sa jeszcze 'production ready', musza dojrzec. GF 3.0.1 byl wypuszczony za szybko, ma wiele problemow z pakowaniem aplikacji w EAR, gdzie moduly EJB / JPA sa osobno - CDI (Weld) nie umie wtedy wstrzyknac JPA. Pakowanie wszystkiego do Wara zdaje sie dzialalo, ale nie jest to dla nas akurat uzyteczne; do tego setki bledow.

0
::. napisał(a)

@koziolek - GlassFish 3 ma kontener Rubiego w standardzie.
@Autor - GlassFish 3.0.1 jest bezuzyteczny w produkcji, 3.1 build x jest niestabilny. GF nie wspiera Javy EE 6 jak powinien, co dopiero mowic o Ruby. JBoss 6 jeszcze gorszy. Testowane solidnie.

JBoss 6 nie ma jeszcze wersji stabilnej. Ma się pojawić na początku przyszłego roku

Jeszcze za wcześniej na Javę EE 6. Trzeba poczekać 6-12 miesięcy.

Z drugiej strony po co Java EE do RoR? Nie wystarczy Jetty/Tomcat?

0

No mniej wiecej to samo napisalem, czyz nie?

0
__krzysiek85 napisał(a)

Z drugiej strony po co Java EE do RoR? Nie wystarczy Jetty/Tomcat?

Nie myślałem nad tym. Próbowałeś robić JRuby on Rails na Jetty/Tomcat?

0

Co do tego ze trzeba poczekac 6-12 miesiecy - my juz uzywamy i placze niemal kazdego dnia. Szczegolnie uzywajac EJB embedded - niby da sie testowac, ale jakies takie niestabilne to jest. Nie mialem niestety glosu w decyzji czego uzywac bo jeszcze wtedy nie pracowalem w firmie - a decyzja zostala podjeta na ponad pol roku przed wyjsciem wersji final, wiec dosc smiesznie i ryzykownie. No ale osoba podejmujaca decyzje w ogole nie zna Springa, uzywala tylko EE 1.4 i przeczytala o EJB 3.0 podstawowe tutoriale. Ehh...
Swoja droga - zapominasz ze EE 6 jest 'final' od 19.12.2009 roku, dzisiaj jest to 10 miesiecy. Sama specyfikacja jest cool, i specyfikacje wchodzace w jej sklad rowniez (szczegolnie nowy JSF, CDI, nowinki w EJB 3.1, oraz EJB embedded). Implementacje natomiast sa niedojrzale - niemal nie da sie tego uzywac.

0

Nie myślałem nad tym. Próbowałeś robić JRuby on Rails na Jetty/Tomcat?

Zapytaj ego pana: http://blog.mocna-kawa.com/2008/04/prezentacja-jruby-on-rails-na-bis-w-krakowie/

Da się. Prezentację, z tego co pamiętam, udało się odpalić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1