insert do tabeli

0

witam

mam takie cos po kliknieciu buttona:

{

Connection con = null;
String url = "jdbc:mysql://localhost/";
String db = "dojazdy";
String driver = "com.mysql.jdbc.Driver";
try{
  Class.forName(driver);
  con = DriverManager.getConnection(url+db,"silentbob","haslo");
  try{
    Statement st = con.createStatement();
    st.executeUpdate("insert into users (firstname, lastname, username, password) values('user6','user6','user6','user6')");
    this.jLabel6.setText("poszlo");
  }
  catch (SQLException s){

  }
}
catch (Exception e){
  e.printStackTrace();
}

}

wpisalem wartosci na sztywno, zeby przetestowac, bo probowalem juz na inne sposoby i nie dziala to jak trzeba, nie udate'uje. pomoze ktos? ;/

0

Od kiedy insert ma coś updatować?
http://www.w3schools.com/sql/sql_update.asp

Metoda executeUpdate ma bardzo mylącą nazwę - można za jej pomocą wykonywa INSERT, UPDATE i DELETE.

Poza tym masz wyciek zasobów - nie zamykasz połączenia oraz obiektu Statement (metody close()).

0

No i nawiazaujesz za kazdym razem nowe polaczenie z baza przy klikniecu buttona, troche malo to wydajne :)

0

tak, wiem, ze nie pisze tego tak jak powinienem, a co do inserta, pomylilem sie, nie ma chodzilo o update, tylko o dodanie nowego rekordu, ktory sie nie dodaje

0

Zastosuj "dupa-debugging"

      catch (SQLException s)
     {
         System.out.println("Error: "+s.getErrorCode()+" "+s.getSQLState()+" "+s.getMessage());
     }
0
bo napisał(a)

Zastosuj "dupa-debugging"

      catch (SQLException s)
     {
         System.out.println("Error: "+s.getErrorCode()+" "+s.getSQLState()+" "+s.getMessage());
     }

Powinno byc:

catch (SQLException s) {
    System.out.println("Dupa: "+s.getErrorCode()+" "+s.getSQLState()+" "+s.getMessage());
}

:D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1