[EE6] GROUP BY i wyświetlanie wyników

0

Nie jestem pewien czy to właściwy dział..
Buduje aplikacje web. Chcę otrzymać wyniki zapytania SQL:

SELECT ID_grupy, count(*) FROM zetowr_kontrola  group by ID_grupy;

oczywiście zapytanie działa, jednak chciałbym otrzymać te same wyniki w javie, więc napisałem takie coś:

public List<MailTimestamp> findUnreadZbior() {
        Query query = em.createQuery("SELECT m.idZbior, Count(m.idZbior) FROM MailTimestamp m GROUP BY m.idZbior");
        return query.getResultList();
    }

oraz fragment .xhtml do wyświetlania:

<h:dataTable value="#{ZbiorController.mailTimestamplist}" var="zc" border="1">
            <h:column>
                <c:facet name="header">
                    <h:outputText value="ID Zbior"/>
                </c:facet>
                <h:outputText value="#{zc.idZbior}"/>
            </h:column>
        </h:dataTable>

i w tym momencie niestety wyskakują błędy

java.lang.NumberFormatException: For input string: "idZbior"

oraz nasuwa się pytanie jak wyświetlić "count" ? Mam błędy w samym zapytaniu czy (jak podejrzewam) w jsf?

0

Postanowiłem użyć JSP i tu niestety pojawia się błąd:

javax.servlet.jsp.JspException: Unable to get connection, DataSource invalid: "java.sql.SQLException: No suitable driver found for jdbc/firma@energia"

Jednak driver jest na swoim miejscu, co więcej, mogę z niego korzystać poprzez Java Persistance tego zasobu JDBC. Co może być przyczyną? używam Glassfisha 3.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1