Test z javy, kazda opinia bedzie bardzo pomocna

0

Witam wszystkich,
za dwa dni bede mial test z Javy na PWR, z racji tego ze nie zajmuje sie programowaniem tylko supportem nie mam duzej wiedzy z zakresu javy. Potrzebuje troche pomocy w rozwiazywaniu testu wielokrotnego wyboru. Kazda odpowiedz bedzie bardzo cenna i na pewno bardzo pomocna dla mnie. Jest to ostatni kurs jaki mam przed obrona :), z gory dziekuje za opinie, rowniez sluze pomoca jesli moge.
Pozdrawiam Dritan.

Scany testu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6939ec2e45b428d2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f6921e57da740adc.html

0

Pytania powalają.

0

Wiem.... :(

0

Sporo pytan jest nieprecyzyjnie lub niewlasciwie zadane, a warianty odpowiedzi moga byc roznie interpretowane. Rzetelnosc takiego testu moze byc kwestionowana.

Sugerowane(!) odpowiedzi:

1.
Poprawne: A, C, D. W trakcie uruchamiania programu nastepuje interpretacja B-kodu, ktora jest znacznie efektywniejsza niz przetwarzanie kodu zrodlowego. Poza tym kompilowane moga byc tylko konkretne fragmenty kodu, ktore z kolei juz moga znajdowac sie w cache, co dodatkowo przyspiesza caly proces.

Z kolei odpowiedz B. Statyczne kompilatory generuja wydajny kod dzieki optymalizacjom dla konkretnej architektury lub systemu operacyjnego. Kompilacja JIT rowniez moze probowac optymalizowac pewne fragmenty pod maszyne, na ktorej dziala, ale nie jest to juz takie oczywiste.

2. Zakladajac, ze chodzi o java.sql.Statement, a nie o wlasne klasy, implementujace np. ten interfejs.
Poprawne: A i C (patrz: dokumentacja)

3. ... z bazy danych
Poprawne: A

Metoda B nie czyta danych, a jedynie zwraca strumien. Metoda C potrzebuje zrodlo danych. Metoda D poddaje czytany strumien interpretacji w postaci Unicode.

4. J2EE nie jest standardem, a platforma (srodowiskiem) skupiajacym rozne technologie biznesowe.
Poprawne: B, D. Za B przemawiaja m.in: EJB, JMS, WebServices, JSF, ktore w polaczeniu z odpowiednimi narzedziami (np. kontenery aplikacji) sluza do tworzenia rozwiazan biznesowych.

Odpowiedz A jest mozna by uznac za poprawna, ale jest zbyt ogolnikowa. Z kolei do C bardziej odpowiada JPA (lub ew. EJB3), anizeli cale J2EE.

5.
Poprawne: A, B, C, D. Aplet (odp. D) moze komunikowac sie z serwletem w celu wymiany informacji. Pozostale odpowiedzi nie wymagaja komentarza.

6. Zakladajac, ze chodzi o metode klasy FontMetrics
Poprawne: D

7. Zakladajac, ze rozpatrujemy komponenty pakietu AWT lub Swing.
Poprawne: C

8.
Poprawne: A, B, C. Odpowiedz B jest warunkowa i zalezy od uprawnien przydzielonych apletom.

9. Zdarzenie WINDOW_EXPOSE bylo generowane dawno, dawno temu (Java 1.0), gdy:
Poprawne: B, C

10.
Poprawne: A

11.
Poprawne: A, B (patrz: dokumentacja)

12.
Poprawne: B, C, D

13.
Poprawne: A, B, C

Odpowiedz D nie jest poprawna, poniewaz nawet, jesli watek dziala jako demon (setDeamon(true)), to dziala on pod kontrola JVM i nie jest procesem systemowym.

14.
Poprawne: A, B. Java umozliwia synchronizowanie wylacznie metod lub blokow kodu.

15.
Poprawne: A, C, D. Strategia planowania bez wywlaszczania opiera sie na zasadzie, ze kolejny watek zaczyna prace dopiero w momencie kiedy inny watek zasygnalizowaz zakonczenie lub wstrzymanie swojego dzialania. W takiej sytuacji, watek moze nie miec dostepu do zasobow przez dluzszy czas, nawet jesli bedzie posiadal wyzszy priorytet.

Metoda Thread.join() jest jednym z rozwiazan w ww. strategii.

16. Nieprecyzyjne pytanie

17. Kolejne nieprecyzyjne pytanie (pod jakim wzgledem preferowanym?)
Poprawne: brak
Sterowniki typu JDBC-ODBC bridge wyjada sie byc najbardziej wlasciwa odpowiedzia, ale to zalezy od zastosowania.

18.
Poprawne: A, B, C, D. Kazde z wymienionych narzedzi udostepnia (lub wewnetrznie wykorzystuje) mechanizmy, ktore pomagaja poprawic jakosc i wydajnosc kodu, wlaczajac w to kompilator, ktory potrafi "poprawic" przetwarzany kod zrodlowy dla lepszego dzialania.

19.
Poprawne: C

Garbage Collector jest domyslnie zaimplementowany tylko w Javie. Srodowiskiem uruchomieniowym jest JVM (a nie system operacyjny), a dostep do bazy danych realizowany jest dzieki sterownikom JDBC.

20.
Poprawne: A

21.
Poprawne: A, B. Rozne narzedzia uzywaja refleksji w celu zbudowania meta-danych nt. klas i struktury projektu. Dzieki refleksji mozliwy jest rowniez "zdalny" dostep do klas (np. plug-iny).

Z kolei mechanizm ten nie uniemozliwia optymalizacji kodu. Poza tym zakres zmiennych (package/private/protected/public) jest dla niego przezroczysty.

22.
Poprawne: C, D. Nie ma regul dot. optymalizacji kodu. Mozna zaczac od refaktoryzacji, mozna tez od optymalizacji algorytmow. Z kolei odp. D nawiazuje do zasad: "loose coupling" (luznego wiazania) i "high cohesion" (wysokiego poziomu spojnosci).

Odp. B jest bledna. Organizacja pamieci (uzycie wlasciwych typow), czesto jest glownym celem optymalizacji.

--
Chetnie skonfrontuje moje odpowiedzi z innymi.

0

WS bardzo Ci dziekuje :), pomogles mi bardzo zweryfikowac moje odpowiedzi.

0

Jeszcze tak durnego testu nie widzialem, katastrofa. Kto to ukladal...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1