Jak wyświetlić nowe okno JFrame

0

Witam,

Jako, że jestem laikiem w sprawie programowania i nawet nie wiem za bardzo czego miałbym szukać postanowiłem napisać tutaj. Otóż zainstalowałem sobie program NetBeans i nawet mi wszystko ładnie działa i napisałem nawet jakieś GUI, które robi to chcę mniej więcej. Aczkolwiek chciałbym zrobić rzecz następującą, aby po zrobieniu czegoś np. kliknięciu przycisku wyświetlało się nowe okno. Zasadniczo umiem to zrobić następująco:

JFrame About = new JFrame("About");
About.setDefaultCloseOperation(JFrame.DISPOSE_ON_CLOSE);
About.setSize(150,100);
About.setLocationRelativeTo(null);
About.setVisible(true);

ale jest to dość uciążliwe jak się chce coś w tym okienku wpisać. Wszak w programie NetBeans można po prostu stworzyć nowego JFrame'a, zaprojektować jak się chce. Tworzy to drugi plik z rozszerzeniem JAVA. Pytanie zatem jak można takiego drugiego JFrame'a potem wyświetlić? Wiem, że należy dodać Event (w moim przypadku kliknięcie w menu), ale co dalej. Szukałem w Internecie ale nie znalazłem normalnej odpowiedzi tylko z reguły sterty kodu, którego jako żem jest laikiem, po prostu (na razie) nie rozumiem.

Z góry dzięki za pomoc.

Radek

PS. Nie wiedziałem czy umieścić to tutaj czy w dziale Newbie. Zdecydowałem się tutaj, ew. proszę o przeniesienie.

0

W najprostszym wypadku mając nową klasę dziedziczącą pod JFrame wystarczy stworzyć jej obiekt i potraktować dokładnie tak jak jak nowy obiekt JFrame (z uwzględnieniem zmian, które do niej dodałeś za pomocą GUI lub ręcznie). Najpewniej można też podłączyć otwarcie takiego okna w samym edytorze GUI, ale sam nigdy nie szukałem tej możliwości ponieważ wolałem zachować pełną kontrolę nad otwieraniem i zamykaniem dodatkowych okien.

0

A jakiś kawałek kodu z opisem co jest czym i gdzie to wstawić?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1