eclipse - import

0

Witam!!!
Jestem swiezy jesli chodzi o jave i eclipse.Prosilbym o pomoc.
Chcialbym zobaczyc jak wyglada przykladowy program ale nie wiem jak to zrobic.
Ten program składa sie z kilku czesci tzn.javaplayer,tageditor itd.A do tego programu sa dolaczone zewnetrzne klasy w katalogu JavaDoc.Kazda cześć kodu zaczyna sie od np.import javax.swing.JPanel itd.
No i w zwiazku mam pytanko jak zaimportowac te zewnetrzne klasy do eclipse tak aby przy kompilacji byly wykrywane,czy mam skopiowac caly ten folder JavaDoc jak tak to gdzie??A po drugie jak polaczyc te wszystkie czesci programu zeby stanowily calosc - jeden program przy kompilacji z zaimportowanymi bibliotekami.Czy w eclipse istnieje takie cos jak w jcreatorze tworzenie worków???
Mam tylko nadzieje ze nie namieszalem zbyt duzo,ale bardzo prosze o pomoc bo nie wiem jak to ruszyc,a chcialbym wiedziec jak to sie wykonuje.

0

W Eclipse masz workspace'y, ktore zawieraja projekty (projekty moga byc ze soba powiazane). W ramach pracy nad projektem masz dostep do roznych perspektyw (debugowanie, modelowanie, pisanie kodu,itp).

Sprawdz, czy masz zainstalowane JDK (Java Development Kit), bo bez tego nie masz dostepu do klas javowych, np JPanel.

0

tak mam cale środowisko javy zainstalowane.chodzi mi tylko o podpowiedz jak moge te zewnetrzne klasy zaimportowac do eclipsa badz jcreatora.Bo jezeli ze chodzi o jcreatora to wywala mi blad po probie odpalenia tego programu (tj.odtwarzacz mp3) ze nie odnalazl klas

0

czy jest ktos w stanie pomoc bo zalezy mi na tym zeby ten program odpalic.Moge przeslac caly ten program wraz z zewnetrzna biblioteka.Dorobilem juz pare rzeczy do niego.Wyczytalem ze chodzi o zamiane classpatch ale nie wiem jak to zrobic.podobno trzeba zmieniac zmienne środowiskowe.Czy ktos sie orientuje w tym wszystkim??

0

Eclipse nie wymaga JDK, ma swoj kompilator, a wszystkie niezbedne klasy sa z JRE.

0

Podeslij mi to Ci zrobie jelsi bede w stanie. Rzuc na jakis serwer.

0

Wiem!
Ale po prostu mam program do odtwarzania mp3 i sa utworzone do niego classy i teraz jak wrzucic calosc czyli kody programu + biblioteki te moje zewnetrzne do eclipse zeby chociaz zaczelo mi sie to kompilowac bo wtedy bede mogl ewentualne bledy poprawic a tak to tego nie rusze.Mam nadzieje ze wiadomo o co mi chodzi.Prosze o jakies instrukcje. Z gory dzieki za nastepne podpowiedzi

0

daj mi swego e-mail jak mozesz

0

i jak mozesz to ocen ten program,czy to dobry kierunek??

0

Ponawiam temat.Czy ktos mi da jakis link lub instrukcje do mojej prosby ktora wymienilem powyzej??
Prosze o odpowiedz.

0

Nie stresuj sie tak. Temat wisi od wczoraj wieczorem; moze dla Ciebie jest pilny ale dla nas nie, kazdy ma swoje zajecia (spanie, praca).
Na marginesie - projekt ma przynajmniej 2 bugi - jeden sprawia ze sie nie kompiluje w eclipse (przynajmniej u mnie), a drugi to taki ze jak sie klknie play a nie wycztalo listy to wywala wyjatek IndexArrayOutOfBounds czy tam podobny.

0
:: napisał(a)

Nie stresuj sie tak. Temat wisi od wczoraj wieczorem; moze dla Ciebie jest pilny ale dla nas nie, kazdy ma swoje zajecia (spanie, praca).
Na marginesie - projekt ma przynajmniej 2 bugi - jeden sprawia ze sie nie kompiluje w eclipse (przynajmniej u mnie), a drugi to taki ze jak sie klknie play a nie wycztalo listy to wywala wyjatek IndexArrayOutOfBounds czy tam podobny.

Aha rozumiem ja ostatnio malo sypiam,bardzo goracy miesiac: uruchomiono system eliminacji studentow:D
Co do tych bledow to nie wiem co to moze byc.

0

http://www.przeklej.pl/plik/odtwarzacz-zip-00085paka
Tu masz paczke z projektem w eclipse i dodatkoweym jarem jmf.jar. W eclipse: File -> Import -> General -> Existing project into workspace, wskazujesz na ten katalog ktory dostales (Odtwarzacz) i dalej masz kreatora. Po tym bedziesz mial bledy bo zle ustawiona jest sciezka do jmf.jar. Klikasz prawym na projekcie Build Path - > Configure Build Path -> zakladka Libraries -> Add external jar i wskazujesz na ten jar. Koniec.

0

Dzieki wielkie!!!!
A mam jeszcze 1 pytanko:
Czy u ciebie on normalnie odtwarzal jakis utwor bo umnie wyskakuje komunikat realizing i nic nie slychac ;-( .Wiesz co to moze byc??

0

Nie mam pojecia, ja to tylko zaimportowalem, uruchomilem, kliknalem play dostalem wyjatek i wylaczylem. Uruchomilem tylko po to zeby sie przekonac czy dobrze czyta obrazki i nie ma jakichs ukrytych zaleznosci w rutime. Spytaj tego ktory Ci to napisal.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1