Java - czy jest możliwość

0

WITAM

Mam taki problemik wiążący się z Java. Powiedzmy, że posiadam dwie aplikacje (jedna używa wersji Java 1,6 druga natomiast potrzebuje wersji 1,5) i teraz moje pytanko :P Czy istnieje możliwości (jeżeli tak to proszę o rady i porady) przypisać daną aplikacje do danej wersji java? Wiem, że można ręcznie przemieniać te Javy, ale jest to bardzo uciążliwe i nieporęczne.

Tak więc pytam was majstry czy istnieje jakaś możliwość usprawnienia tej niedogodności.

pozdrawiam

0

Program wymagający Javy 5 nie działa pod Javą 6?

Jeżeli rzeczywiście tak jest, to nie pozostaje nic innego, jak zrobić skróty/aktywatory/skrypty, które będą podawać pełną ścieżkę do Javy
np.
/usr/lib/jvm/java-5-sun/jre/bin/java -jar ProgramJava5.jar
/usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java -jar ProgramJava6.jar

0

No właśnie ten który wymaga 5 nie działa pod 6 i to jest dziwne :D tylko działa jak odznaczę lub zaznaczę ptaszka przy odpowiedniej wersji javy do danej aplikacji. A chciałbym w jak najprostszy sposób powiązać aplikacje z daną wersją javy żeby nie bawic się w ciągłe ptaszkowanie heheh

0

To taki program musi być albo bardzo specyficzny albo bardzo kretyńsko napisany...

0

Najprostsze rozwiązanie poza już podanymi, to moim zdaniem zmiana rozszerzeń plików jar na np. jar2, jar4 i jar5 dla aplikacji mających podpiąć się pod konkretną wersję, a następnie ustawienie na początku ścieżki przeszukiwania napisanego skryptu lub programu o nazwie java, który będzie po prostu delegował argumenty wywołania do odpowiedniej wersji javy (czyli wywoływał prawdziwą javę) na podstawie rozszerzenia pliku.

0
Keraj napisał(a)

To taki program musi być albo bardzo specyficzny albo bardzo kretyńsko napisany...

Znasz biblioteke velocity? Swojego czasu (jakis rok temu) dzialala na Javie 5 a na Javie 6 rzucala NPE, dlatego nie moglismy upgredowac Jdk.
Niby nie powinno a jednak, teraz juz to pewnie naprawione. I nie sadze ze pisali to kretyni.

0

Nie pomysiłem się, mówię... albo kretyński albo bardzo specyficzny...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1