Czy opłaca się uczyć Javy

0

Witam.

Szukając na forum odpowiedzi na moje pytanie, znalazlem stare tematy (2003 - 2007 rok) i dlatego zakładam nowy temat - a wiadomo, że sytuacja na rynku IT szybko się zmienia.

Jako, że opanowałem język Java (SE) chciałbym przejść na wyższy poziom - Java EE (Hibernate, Spring itp). Nurtuje mnie tylko jedno pytanie: czy zanim wykształcę się w takim kierunku ( a wiadomo że potrwa to conajmniej rok czy dwa, zanim będe mógł wpisać do CV swoje umiejętności ) to czy J EE nie "umrze" ? i czy opłacalne jest poświęcenie swojego czasu na naukę Javy ?

Jak sądzicie czy inwestować swóją ambicje w .NET czy Jave ?

Jestem właśnie na 3 roku studiów i to juz najwyższy czas by dokładnie określić swoją dalszą ścieżke kształcenia, dlatego chciałbym poznać jeszcze opinie forumowiczów.

Dziękuję za sugestie i pozdrawiam.

0

Java rozwija się w najlepsze i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej.
Cały czas powstaje masa komercyjnych projektów w Javie.

Ale jak chcesz, to ucz się .net. Przynajmniej konkurencja na rynku pracy będzie ciut mniejsza (dla dobrego programisty i tak pracy jest pod dostatkiem) [diabel]

0

JEE nie umrze nigdy. Podobnie jak COBOL i kilka jeszcze takich języków. Za dużo w tym już napisano.

Co do samej opłacalności jak będziesz dobry i nabierzesz doświadczenia to spokojnie będziesz mógł wyżywić rodzinę i nie koniecznie zupkami chińskimi.

0

Java EE do Hibernate i Spring ma sie nijak, baaardzo luzny zwiazek.
Hibernate bardzo wplynal na spec JPA i teraz jest jednym z dostepnym providerow, a Spring jest calym stosem technologicznym bedacym praktycznie konkurentem JEE (jednakze mozna springa uzywac bez problemu w aplikacjach JEE jak chociazby kontener IoC tam gdzie DI w ejb nie daje rady).

0

Własciwie to mnie ciągnie od dawna w kierunku Javy EE, ale ... no właśnie, ostanio pojawiło się to ale ...

Jako, że jestem studentem Politechniki Wrocławskiej, która wczoraj podpisała umowę o współpracy z Microsoftem (MS pomaga uczelni w organizowaniu praktyk, staży zawodowych oraz realizację prac inżynierskich, magisterskich, doktorskich i podyplomowych związanych z technologią Microsoft )
źródło: http://pclab.pl/news37922.html,
mam właśnie olbrzymi dylemat! Jeśli przejdę na stronę Sun-a będe tym "gorszym" i uczelnia nie pomoże mi w karierze w żaden sposób bo zapewne będą chcieli przypodobać się MS ...

Ucząc się teraz .NET-a, gdy będe kończył studia mogę z pewnościa liczyć na wsparcie MS - jeśli jest umowa ... Problem w tym, że nie mam pojęcia o .NETcie i jakoś mnie nie ciągnie do niego (perspektywa pracy pod Windowsem i z Microsoftowymi IDE mnie przeraża) .. No ale wizja "pewnych"
praktyk i staży w MS, duże pieniądze ...
Co o tym myślicie ?

0
bhjk napisał(a)

wizja "pewnych" praktyk i staży w MS, duże pieniądze

HAHAHHAHHA

0
fąfel napisał(a)
bhjk napisał(a)

wizja "pewnych" praktyk i staży w MS, duże pieniądze

HAHAHHAHHA

? :)

Sugerujesz, że MS będzie traktował nas jak (za przeproszeniem) przysłowiowych "murzynów" do odwalania brudnej roboty za 1200 ,- do ręki ? i że w SUN płaci więcej ?

Pomijając fakt że liczy się kto co potrafi - załóżmy, że jestem dobry.

Tak, wiem, jestem młody - mało wiem o świecie ;p

0

Czy Ty uważasz, że będziesz pracował w MS dlatego, że uczelnia ma jakąś umowę? Uważasz, że gdy nauczysz się Javy to Cię przyjmą do Suna?

Mimo, że się nie znam, to zarobki programistów .NET i Javy pewnie wahają się w tych samych granicach (nie będę pisał, że zarobki zależą od umiejętności, ale chodzi mi o to, że oba języki umożliwiają zarabianie mniej więcej tej samej kasy).

0

Ucz się programować w ogólności. Oczywiście J2EE warto poznać to poszerza horyzonty ale nie wszystko jest w J2EE pisane. Generalnie im mniej standardowy projekt tym bardziej prawdopodobne, że J2EE nie będzie pasowac. A mniej standardowe projekty są IMHO ciekawsze (ile można pisać aplikacji webowych?).
Jak wygląda interview do firm jak Microsoft czy Google to można sobie poczytać w internecie. Bardziej liczy algorytmiczne myślenie i pasja niż znajomość technologii.

0

Zakladasz ze jak uczelnia ma umowe z M$ to bedziesz tam pracowal po skonczeniu studiow? Zakladasz ze bedziesz tam zawsze na praktykach? Zakladasz ze beda placic za praktyki? Zakladasz ze ktos kto zna Jave pracuje w Sun, a ktos kto zna .NET pracuje w Ms? Ja znam oba, to gdzie pracuje?
Ten wycinek ktory wczesniej skomentowalem (uzyte slowa i sformuowania) swiadcza ze jestes faktycznie bardzo mlody i zielony i nie masz za bardzo pojecia jak jest na rynku pracy. Fajnie jak dostaniesz praktyki za ktore ci chetnie zaplaca marne 1200 do reki.
Mimo umowy z Ms moge sie zalozyc ze niejeden projekt bedziesz mial do napisania w Javie. Poki co aplikacje enterprise w Javie sie czesciej jednak (nadal) pisze, wbrew temu co mogliby mowic liczni zwolennicy .net.
Na koniec dodam ze C# jest super, bardzo go luie :-)
Pozdrawiam.

P.S 1200 do reki ma bardzo duza czesc naszego spoleczenstwa, a znam progamistow ktorzy dostaja cale 0 (null, nada) bo chca za wiele na rozmowach i po prostu wysiudali sie sami z rynku.

0

czy sie oplaca? - mam niewiele doswiadczenia, swiezo po studiach inzynierskich i na javie zarabiam...wiec chyba sie oplaca ;)

0
bhjk napisał(a)

wizja "pewnych" praktyk i staży w MS, duże pieniądze

Na letnie praktyki do MSFT leci niezbyt wiele osób (poniżej 20 z całej Europy - choć akurat Polska przoduje) i akurat - jak wspomniano wyżej - ważne jest myślenie, niekoniecznie określona technologia. A jak technologia to oprócz C#/.NET bardzo cenią tam C/C++ :-)

0

Skoro mowa o Javie to ja bym to ujął tak:

Integer iloraz = zmierz sobie iloraz inteligencji; //  :)
Integer twoja_wiedza = współczynnik wiedzy o programowaniu ( algorytmy, itp ); // w tej samej skali co inteligencja 

try {
   if(iloraz > 150 && twoja_wiedza > 0) {
      throw new StazException();
   } else
   if(iloraz > 150 && twoja_wiedza > 100) {
      throw new PracaException();
   } else {
      System.out.println("Witaj w klubie");
   }
}catch (StazException e) {
   System.out.println("Możesz ubiegać się o staż w Microsoft/Sun");   
} catch (PracaException e) {
   System.out.println("Możesz ubiegać się o pracę w Microsoft/Sun");   
}
0

iloraz == 0 i Witaj w klubie?

Jestem na 3 roku na Politechnice Śląskiej, moja uczelnia też ma podpisaną jakąś umowę w MS, dają nam Windows, Visual Studio i wszystko inne poza Officem za darmo.

Od roku pracuję jako programista Javy. Nie narzekam i nie czuję się tym gorszym że nie kodze w .Net :)

0

@up
nie, iloraz mniejszy niz 150 i jakakolwiek wiedza

0

Praca exception nigdy nie zostanie rzucone ;)

0
marcintom napisał(a)

Skoro mowa o Javie to ja bym to ujął tak:

Integer iloraz = zmierz sobie iloraz inteligencji; //  :)
Integer twoja_wiedza = współczynnik wiedzy o programowaniu ( algorytmy, itp ); // w tej samej skali co inteligencja 

try {
   if(iloraz > 150 && twoja_wiedza > 0) {
      throw new StazException();
   } else
   if(iloraz > 150 && twoja_wiedza > 100) {
      throw new PracaException();
   } else {
      System.out.println("Witaj w klubie");
   }
}catch (StazException e) {
   System.out.println("Możesz ubiegać się o staż w Microsoft/Sun");   
} catch (PracaException e) {
   System.out.println("Możesz ubiegać się o pracę w Microsoft/Sun");   
}

O popatrz. Tu masz przykład osoby która zna javę a nie potrafi algorytmicznie myśleć :)
Wniosek: lepiej napisać to w C ale z sensem.

0

No dziękuję za komplementy.
Gdybym miał się jakoś wybronić to powiedział bym prawdę - na początku nie było w ogóle drugiego if'a i obsługi drugiego wyjątku, ale to nie istotne, każdy odczyta ten kod na swój sposób.
Ale ogólnie fajnie że złapaliście haczyk - jeszcze trochę i wyjdzie z tego jakieś oprogramowanie typu Microsoft/SunREKRUTER ;)

Powiedzcie lepiej czy nie ma choć odrobiny prawdy w tym kodzie.
Moim zdaniem kod może mieć nawet sens w takiej formie jakiej został napisany np po zmianie wyjątku PracaExeception na DobrzePłatnaPracaException :)
Oczywiście można się spierać i szukać błędów, ale ilu z NAS pracuje w tym Microsofcie czy Sunie.
Z opowieści słyszałem, że nawet praca dla tych gigantów nie zawsze jest gwaranetem kokosów.

0

Od 5 lat nie używam produktów MS, i nie wiem jak to wygląda od strony użytkownika w każdym razie to w pewnym stopniu jest wyjaśnieniem tego dlaczego MS zapuścił korzenie tak daleko, bo aż do Polski. Szukają takich ludzi którzy mogą coś zmienić. Wiadomo nie ma co generalizować, ale przywilejem największych graczy na rynku jest wyłapywanie najlepszych programistów. Podejrzewam, że MS stać na to żeby promować siebie co najmniej w każdej Polskiej uczelni państwowej, a nie jest to trudne do osiągnięcia jeżeli proponuje się biednym polskim wydziałom informatyki coś za darmo. No ale temat zszedł z Javy. Więc jeżeli chodzi o o technologię JEE5 ( bo o to chyba pytał kolega ) to jeżeli chcielibyśmy być dokładni to ta technologia jeszcze nie zadomowiła się na rynku ( króluje stara specyfikacja J2EE ), dlatego nie można mówić o jej wyczerpaniu w każdym razie sam fakt istnienia nowej specyfikacji wskazuje na rozwój tych technologii nie wspominając o setkach frameworków i narzędziach napisanych w Javie, dlatego spokojnie można uczyć się tego języka, a cytując chyba Knutha o ile dobrze pamiętam "Języki programowania, przychodzą i odchodzą, a algorytmy są cały czas te same" nie możemy zapominać i o kształceniu się w tym kierunku. I to chyba tyle.

0

Hmm ja od 3 lat "podrozuje" po firmach w roznych krajach i JEE 5 jest uzwana bardzo czesto, przewaza nad J2EE 1.4 i bije sie z duo Spring + Hibernate. Co do "nowosci" tej specyfikacji to nie wiem na ile @marcintom jetes na biezaco ale lada chwila wyjdzie final release JEE6. W moim odczuciu 5 sie zadomowila.

0

No fakt nie śledzę aż tak szczegółowo tych technologi, a jak poczytywałem specyfikację JEE5 to panowało takie właśnie zdanie jak przedstawiłem powyżej, ale faktycznie chyba już kilka lat minęło od tamtej pory. Ale kluczowa kwestia nie ulega zmianom. Rozwój Javy jest i będzie bo to bardzo prosty, wiele wybaczający i wygodny w użytkowaniu język.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1