[solved] Instalacja JDBC pod Windows XP

0

Witam!
próbuję od kilku dni podłączyć się do bazy danych MySQL z programu napisanego w JAVIE.
W sumie sam kod programu znalazłem gdzieś w internecie, natomiast sam problem tkwi w samej instalacji sterownika JDBC.
Uruchomiłem linię poleceń i próbowałem jakoś odpalić plik JAR który sciągnąłem z internetu, dodałem zmienną środowiskową o nazwie CLASSPATH, do której podałem ścieżkę z plikiem JAR, jak i również dodałem tę samą ścieżkę do zmiennej PATH.
Póki co nic nie działa, a efekt zamieszczam poniżej na obrazkach.
Mam nadzieję, że mi ktoś pomoże:

PS. Kod programu znalazłem tutaj: http://www.vogella.de/articles/MySQL/article.html

user image

user image

user image

0

Classpath podajesz przy uruchomieniu:
java -cp siezka/do/pliku.jar nazwa.kalsy.zmetoda.Main

0
Koziołek napisał(a)

Classpath podajesz przy uruchomieniu:
java -cp siezka/do/pliku.jar nazwa.kalsy.zmetoda.Main

Zrobiłem tak jak napisałeś, wynik poniżej.
Z góry dziękuje za jakieś nowe pomysły.

user image

Poniżej mój kod:

package test;
import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.PreparedStatement;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.Statement;

public class DaoMySQL {
	private Connection connect = null;
	private Statement statement = null;
	private ResultSet resultSet = null;
	
	public DaoMySQL() throws Exception {
		try {
			
			Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance();
			
			
			
			connect = DriverManager
					.getConnection("jdbc:mysql://localhost:3306/test?"
							+ "user=root&password=admin");
			PreparedStatement statement = connect
					.prepareStatement("SELECT * from test.user");

			resultSet = statement.executeQuery();
			while (resultSet.next()) {
				String user = resultSet.getString("user_name");
				String age = resultSet.getString("user_age");
				
				System.out.println("User: " + user);
				System.out.println("Age: " + age);
				
			}
		} catch (Exception e) {
			throw e;
		} finally {
			close();
		}

	}


	private void close() {
		try {
			if (resultSet != null) {
				resultSet.close();
			}

			if (statement != null) {
				statement.close();
			}

			if (connect != null) {
				connect.close();
			}
		} catch (Exception e) {

		}
	}
	
	public static void main(String[] args) throws Exception {
		DaoMySQL dao = new DaoMySQL();
	}

}
0

Witam,
blad standardowy spacja w linku sterownika

0
Szczery napisał(a)

Witam,
blad standardowy spacja w linku sterownika

W kodzie programu czy w linii poleceń kolego??

0
Szczery napisał(a)

Witam,
blad standardowy spacja w linku sterownika

W kodzie programu czy w linii poleceń kolego??

Jeśli byś mógł to prosze napisz bardziej szczegółowo bym mógł rozwiązać ten problem.

0

Spacja w "Program files". Podaj ścieżkę w cudzysłowach, lub dodaj znak \ przed spacją.

Zamiast bawić się w takie długie ścieżki, utwórz katalog "lib" w projekcie i ustaw w classpath ścieżkę względną, czyli "lib/moj_jar.jar".

0

Nie mam już sił . . .
Może mógłby ktoś opsać krok po kroku instalcję i konfigurację tego śmiesznego sterownika tak by możnabyło podłączyć się do bazy.
Oczywiście wszystko pod Windowsem

Z netu pobrałem następujące pliki:

  1. mysql-5.1.32-win32.msi
  2. mysql-connector-java-5.1.7.zip

Z góry wielkie dzięki

0

nic nie trzeba instalowac, wystarcy wgrac .jar od mysql-connectora do katalogu z programem, dodac do classpath i tyle

0

to moze step by step kolego?
juz kilka dni się męczę z tym...... connectorem :-|

0

Witam,
polecam eclipse lub netbeans. Mozna to sobie tam wyklikac

0

Jesli ktos recznie nie potrafi dodac jara do classpath, to niech na razie nie rusza zadnego IDE.

Tomcki123 najlepiej w katalogu z programem zrob katalog lib, do ktorego wgraj wszystkiego jary z jakich korzystasz a uruchamiaj program

java -cp ./lib/* KlasaZMain

0
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.ResultSetMetaData;

import com.mysql.jdbc.Connection;
import com.mysql.jdbc.Statement;


public class podr {

	/**
	 * @param args
	 */
	public static void main(String[] args) {
		// TODO Auto-generated method stub
		try{
			System.setProperty("jdbc.drivers", "com.mysql.jdbc.Driver");
			java.sql.Connection conn =  DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://localhost/grafik", "USER", "PASS");
			java.sql.Statement stat = conn.createStatement();
			stat.execute("SELECT * FROM pracownicy");
			ResultSet wynik = stat.getResultSet();
			wynik.last();
			System.out.println(wynik.getRow());
			ResultSetMetaData meta = wynik.getMetaData();
			System.out.println(meta.getColumnName(2));
		}catch (Exception e) {
			// TODO: handle exception
			e.printStackTrace();
		}


	}

}

kod, tak na szybko. Widziałem że eclipsa używasz:

  1. Klik-> Project->Properties
  2. Java Build Path
  3. Zakładka Libraries
  4. Add external jars i sobie wyklikaj ścieżke

conectory:
http://dev.mysql.com/downloads/connector/j/5.1.html

Mi to działa bez problemu

0

na razie wielkie dzieki za info. poki co robie formata na lapku (mam nadzieje ze pomoze), gdyż ostatnio nawet z sama baza mam problemy

0

Problem rozwiązany!!! :-) :-) :-) :-) :-)
Zrobiłem wszystko wg wskazówek moskitek'a i działa :)

Pytanie - co zrobić, by wszystko równie dobrze śmigało w NetBeans'ie???

Temat można uznać za zamknięty :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1