GridLayout problem z odstępem

0

Cześć,mam problem z sudoku.
Jak używać GridLayout żeby robił odstępy np po 5.
Może jest do tego specjalny layout?

0

metody klasy GridLayout:
setHgap(int hgap); //ustawia odstępy w poziomie
setVgap(int vgap); //ustawia odstępy w pionie

albo juz w konstruktorze:
GridLayout(int rows, int cols, int hgap, int vgap)

P.S.
http://java.sun.com/javase/6/docs/api/ , czytamy API ;)

0

Dzięki wielkie!,a przy okazji jak się dodaje bez layoutu ,to jakie są odstępy,5?

0

nie ma czegoś takiego jak "bez layoutu", zawsze jest jakiś. Domyślnie jest to BorderLayout. A jakie są domyślne odstępy? nie wiem... a są w ogóle?

0

@rajah,

setLayout(null);

i jest bez layoutu.

a przy okazji jak się dodaje bez layoutu ,to jakie są odstępy,5?

Nie rozumiem pytania, jak bez layoutu, to każdy element umieszczasz w wybranym miejscu i nadajesz mu rozmiar setBounds().

0

np

JButton t = new JButton();
add(t);

nie używam wtedy setBounds ani setSize i nie zmieniam layoutu.
to jak wykonam to 10 razy to domyślnie co jaki odstęp będzie się dodawać

0
bogdans napisał(a)

@rajah,

setLayout(null);

i jest bez layoutu.

Fakt. Zawsze kombinuję jakiego layoutu użyć, ale nigdy nie pomyślałem żeby użyć żadnego. Mój błąd. Sorry za wprowadzanie w błąd.

0
  1. Domyślny jest BorderLayout, przy którym nie należy używać metody add() bo będzie widać tylko ostatnio dodany element.
  2. Sam sprawdź, np. tak
System.out.println(getLayout().getVGap());
  1. Używaj dokumentacji http://java.sun.com/javase/6/docs/api/.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1