[CSS] Problem z odstępem pod Firefox.

0

html

<!DOCTYPE html 
PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" 
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> 
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> 
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Bartłomiej Marek</title>
<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> 
</head>
<body>

<div id="kontener">

<div id="tresc"> 
    <h3>O mnie</h3>
    O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie
	  O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie
	   O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie
		 O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie O mnie	
</div>

</div>

</body>
</html>

css

body { 
 margin:0 auto; font-family:Tahoma; font-size:12px;
background-color: #323232;}

a {text-decoration: none;}

#kontener {background:#FFFFFF; margin:0 auto; width:720px; padding:2px;	height:auto; overflow: hidden;}

#tresc {margin:20px 0 20px 0;border:solid 1px #44515A; float:left;  height:auto; width:450px;}
h3 {background:#44515A;	color:#f1f1f1; width:450px;	height:25px; font-size:12px; font-weight:bold; text-align:center; padding-top:0px;}

Dlaczego między obramowaniem #treść a tłem h3 jest odstęp na jakieś 10 px? Tło h3 powinno przylegać dokładnie do ramki #treśc. Sprawdzam działanie pod Firefoxem.

0

Spróbuj

  • { margin: 0; padding: 0 }
0
bartolini napisał(a)

Dlaczego między obramowaniem #treść a tłem h3 jest odstęp na jakieś 10 px? Tło h3 powinno przylegać dokładnie do ramki #treśc. Sprawdzam działanie pod Firefoxem.

Dlatego że każda przeglądarka domyślnie nadaje dokumentowi różne marginesy i odstępy.
Jak nie chcesz ich mieć to usuń je wszystkie czyli zrób tak jak Ci napisał GhostDog.
Możesz też nadpisać je tylko w elemencie h3 czyli dodać do h3: margin: 0; padding: 0;.
Nie zdziw się wtedy jak w h1, h2, p lub w innych elementach będą jakieś marginesy lub odstępy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1