Wczytuję plik do JTextArea i maly błąd ?:D

0

Witam chcę wczytać z pliku tekstowego jego zawartość i wydrukować ją w JTextArea.
Napisałem taki kod, a w zasadzie część z niego skopiowałem z książki:

              String nazwaPliku;
              wybor = new JFileChooser();
              wybor.setCurrentDirectory(new File("."));
              wybor.setFileSelectionMode(JFileChooser.FILES_ONLY);
              int wynik = wybor.showOpenDialog(wybor);
              nazwaPliku = wybor.getSelectedFile().getPath(); //Pobieram plik :)
              
              BufferedReader we = new BufferedReader(new FileReader("nazwaPliku"));
              String linia;
              
              while ((linia = we.readLine()) != null)
              {
                  obszarTekstowy.setText(linia);
              }

Jednak przy próbie Run Main Project wyskakuje mi to:

Compiling 1 source file to /media/sda3/Programowanie/Java/ProsteOkienka/JSmallEdit/build/classes
/media/sda3/Programowanie/Java/ProsteOkienka/JSmallEdit/src/RamkaObszaruTekstowego.java:79: unreported exception java.io.FileNotFoundException; must be caught or declared to be thrown
BufferedReader we = new BufferedReader(new FileReader("nazwaPliku"));
/media/sda3/Programowanie/Java/ProsteOkienka/JSmallEdit/src/RamkaObszaruTekstowego.java:82: unreported exception java.io.IOException; must be caught or declared to be thrown
while ((linia = we.readLine()) != null)
2 errors

i czy muszę obsłużyć te wyjątki w jakiś sposób bo w książce o tym nie wspomniano, a chcę by na razie było to proste.

Drugie pytanie to jak wstawić do JTextArea kilka wierszy tekstu bo setText wstawia jedną linijkę a resztę kasuje, a chcę po prostu wczytać ten plik :)

Dziękuje za odpowiedzi :)

0
axlinux napisał(a)

unreported exception java.io.FileNotFoundException; must be caught or declared to be thrown

i czy muszę obsłużyć te wyjątki w jakiś sposób bo w książce o tym nie wspomniano, a chcę by na razie było to proste.

Tak, musisz je złapać bądź wyrzucić poza metodę. Kompilator dokładnie to Ci podpowiada :).

axlinux napisał(a)

Drugie pytanie to jak wstawić do JTextArea kilka wierszy tekstu bo setText wstawia jedną linijkę a resztę kasuje, a chcę po prostu wczytać ten plik :)

              String nazwaPliku;
              wybor = new JFileChooser();
              wybor.setCurrentDirectory(new File("."));
              wybor.setFileSelectionMode(JFileChooser.FILES_ONLY);
              int wynik = wybor.showOpenDialog(wybor);
              nazwaPliku = wybor.getSelectedFile().getPath(); //Pobieram plik :)
              try {
              BufferedReader we = new BufferedReader(new FileReader("nazwaPliku"));
              String linia;
              StringBuffer sb= new StringBuffer();

              while ((linia = we.readLine()) != null)
              {
                 sb.append(linia).append("\n");
              }
              obszarTekstowy.setText(sb.toString());
              we.close();

              } catch (Exception e) {
                 System.out.println("Bład odczytu pliku: "+e);
              }
0

Dzięki Wielkie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1