jTextArea problem...

0

Witam wszystkich,
jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc/cierpliwosc;)
mam zrobic nastepujacy program

user image

do tej pory zrobilem takie same buttony, textfieldy, i textarea.
Do buttona przypisalem takie dzialanie

int cena = (int) ((Double.parseDouble(jTextField2.getText())));
String nazwa = jTextField1.getText().trim();
jTextArea1.setText(nazwa+""+cena);

dodaje jeden wpis, ale chce dodac nastepne pod spodem, a po wcisnieciu przycisku sumuj, wydatki maja byc zsumowane, googluje, szukam, ale cos niewychodzi:/

Dzieki za pomoc

0

Jeżeli dobrze zrozumiałem po naciśnięciu przycisku "Dodaj" dodajesz nowy rekord w tabeli - zamiast której używasz komponentu JTextArea.

Moim zdaniem lepsze byłoby zastosowanie komponentu JTable lub JList.

0

hmm musze niestety to zrobic w jtextArea :/
tylko nie wiem jak wywołać efekt ze dopisuję różne rzeczy pod spodem, pokolei jedno pod drugim z ceną :/
niby takie banalne

0

naprawde nikt nie wie, jak mam WPISAC to nizej?... nie kasujac tego powyzej, jakas petla?

0
jTextArea1.setText(jTextArea1.getText() + "\n" + nazwa + " " + cena);

lub, krócej i ładniej:

jTextArea1.append(nazwa + " " + cena + "\n");

o ile dobrze cię zrozumiałem.

0

wielkie dzieki !!! :) ze tez nie znalazlem tego :/

0

jeszcze jedna sprawa
jak pobrac te ceny, zeby ssumowac wydatki? moga byc liczone w tle

czego uzyc, tablicy? petli, bo troche sie gubie;-)

0

Stwórz w klasie pole

   private double wartosc;

i do buttona podepnij taki kod

        double cena = Double.parseDouble(jTextField2.getText());
        jTextArea1.append(jTextField1.getText().trim()+" "+cena+"\n");
        wartosc+=cena;

P.S. za nazwy typu jTextArea1,jTextField2 należy się Ci wyrwanie zęba be znieczulenia.

0

wiem wiem, ale na razie sie ucze i to dla mnie jakby bardziej "widoczne" ;-)

chcialem wyswietlic dodane do siebie wydatki i walnalem cos takiego dla akcji buttona "sumuj" :

 JOptionPane.showMessageDialog("Wydano"+wartosc);

ale cos nie dziala:P co robie zle?

0
bogdans_niezalogowany napisał(a)

Stwórz w klasie pole

   private double wartosc;

i do buttona podepnij taki kod

        double cena = Double.parseDouble(jTextField2.getText());
        jTextArea1.append(jTextField1.getText().trim()+" "+cena+"\n");
        wartosc+=cena;

w ten sposob nie chce dodac ceny, mam int cena a nie double:)

finalnie mam
int cena = (int) ((Double.parseDouble(jTextField2.getText())));
String nazwa = jTextField1.getText().trim();
jTextArea1.append(nazwa + " " + cena + "\n");
wartosc+=cena;

}

private void sumuj(java.awt.event.ActionEvent evt) {
    // TODO add your handling code here:

    JOptionPane.showMessageDialog(wartosc, null, null);

}
> 
> nie chce mi wyswietlic wartosci, ostatni problem chyba:P z tego programu
0

Za "wyczerpującą" informację

ale coś nie działa
kolejne dwa zęby.

0

kurde, mlody jestem a juz bede szczerbaty :PPP

cos nie dziala - czyli pieknie wyswietla w jtextarea, ale chce wyswietlic okienko z SUMĄ wydatków, i to sie wyklada, nigdy tego nie robilem:P

int cena = (int) ((Double.parseDouble(jTextField2.getText())));
        String nazwa = jTextField1.getText().trim();
        jTextArea1.append(nazwa + " " + cena + "\n");
        wartosc+=cena;
        

    }

    private void sumuj(java.awt.event.ActionEvent evt) {
        // TODO add your handling code here:

        JOptionPane.showMessageDialog("wydano :"+wartosc, null, null);

0

natomiast sumowanie przy pomocy prymitywniejszego narzedzia

jTextArea2.append("wydano "+wartosc+" zlotych");

dziala:/

jak uzycc tego optionpane`a? na poczatku jak daje

JOptionPane.showMessageDialog(frame, "wydano :"+wartosc+" zlotych");

podkresla frame, ze : frame has private access in org.jdesktop.application.FrameView..

? :D

0

Właściwy pierwszy argument metody showMessageDialog() zależy od całej budowy programu i miejsca gdzie ją wywołujesz. Spróbuj

JOptionPane.showMessageDialog(this,...);
//lub
JOptionPane.showMessageDialog(null,...);
0

niestety w jednym i w drugim przypadku wystepuje cos takiego

run:
Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.UnsupportedOperationException: Not yet implemented
        at desktopapplication2.JOptionPane.showMessageDialog(JOptionPane.java:18)
        at desktopapplication2.DesktopApplication2View.sumuj(DesktopApplication2View.java:292)
        at desktopapplication2.DesktopApplication2View.access$900(DesktopApplication2View.java:22)
        at desktopapplication2.DesktopApplication2View$5.actionPerformed(DesktopApplication2View.java:157)
        at javax.swing.AbstractButton.fireActionPerformed(AbstractButton.java:1995)
        at javax.swing.AbstractButton$Handler.actionPerformed(AbstractButton.java:2318)
        at javax.swing.DefaultButtonModel.fireActionPerformed(DefaultButtonModel.java:387)
        at javax.swing.DefaultButtonModel.setPressed(DefaultButtonModel.java:242)
        at javax.swing.plaf.basic.BasicButtonListener.mouseReleased(BasicButtonListener.java:236)
        at java.awt.Component.processMouseEvent(Component.java:6263)
        at javax.swing.JComponent.processMouseEvent(JComponent.java:3267)
        at java.awt.Component.processEvent(Component.java:6028)
        at java.awt.Container.processEvent(Container.java:2041)
        at java.awt.Component.dispatchEventImpl(Component.java:4630)
        at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2099)
        at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4460)
        at java.awt.LightweightDispatcher.retargetMouseEvent(Container.java:4574)
        at java.awt.LightweightDispatcher.processMouseEvent(Container.java:4238)
        at java.awt.LightweightDispatcher.dispatchEvent(Container.java:4168)
        at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2085)
        at java.awt.Window.dispatchEventImpl(Window.java:2475)
        at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4460)
        at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:599)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:269)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:184)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:174)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:169)
        at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
        at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)
0

Parę tygodni był na forum delikwent, który miał ten sam błąd

UnsupportedOperationException: Not yet implemented

. Okazało się, że błąd generował NetBeans, który pozwala uruchomić program, którego nie można skompilować, bo ma błędy składniowe. Komunikat o błędzie pojawia się gdy program wchodzi w błędną sekcję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1