pomoc w poprawie błędu

0

witam czy mogłby mi ktoś pomóc i poprawić w miejscu lub podpowiedzieć gdzie jest błąd w kodzie bardzo prosze :)

kod

import java.awt.*;
public class rodzina {

private int wiek;
public string imie;
public void setImie(string imie)
{
	imie=imi;
}
public void setWiek(int wiek)
{
	wiek=wie;
}
void wypisz(){

	System.out.println(imie+"ma"+wiek+"lat");
	}
}

	public static void main(String args[]){
	rodzina tata = new rodzina("Tata","60");
	rodzina mama = new rodzina("Mama","55");
	rodzina brat = new rodzina("Brat","35");
	rodzina siostra = new rodzina("Siostra","30");
	tata.wypisz();
	mama.wypisz();
	brat.wypisz();
	siostra.wypisz();
	
}

z góry wielkie dzięki

0

proponował bym się przyjrzeć nazwą w funkcjach set i gdzie jest konstruktor?No i liczb nie trzeba podawać w " "

0

usunąłem " " z liczb i w funkcjach set też zmieniłem nie moge tylko poradzić sobie z tym konstruktorem

import java.awt.*;
public class rodzina {

private int wiek;
public string imie;
public void setImie(string imi)
{
	imie=imi;
}
public void setWiek(int wie)
{
	wiek=wie;
}
void wypisz(){

	System.out.println(imie+"ma"+wiek+"lat");
	}
}
public class rodzina{
	public static void main(String args[]){
	rodzina tata = new rodzina("Tata",60);
	rodzina mama = new rodzina("Mama",55);
	rodzina brat = new rodzina("Brat",35);
	rodzina siostra = new rodzina("Siostra",30);
	tata.wypisz();
	mama.wypisz();
	brat.wypisz();
	siostra.wypisz();
	}
} 

0

zmieniłem string na char i troche to pomogło ale ciągle jest gdzieś błąd

0

ciągle nie ma konstruktora w klasie rodzina.
http://4programmers.net/Java/J2ME_-_Absolutne_pocz%C4%85tki
poczytaj sobie

0

Ten fragment

public class rodzina{
        public static void main(String args[]){
        rodzina tata = new rodzina("Tata",60);
        rodzina mama = new rodzina("Mama",55);
        rodzina brat = new rodzina("Brat",35);
        rodzina siostra = new rodzina("Siostra",30);
        tata.wypisz();
        mama.wypisz();
        brat.wypisz();
        siostra.wypisz();
        }
} 

zamiań na takie dwa:

        public static void main(String args[]){
        rodzina tata = new rodzina("Tata",60);
        rodzina mama = new rodzina("Mama",55);
        rodzina brat = new rodzina("Brat",35);
        rodzina siostra = new rodzina("Siostra",30);
        tata.wypisz();
        mama.wypisz();
        brat.wypisz();
        siostra.wypisz();
        }
} 
public rodzina{String s,int wiek){
        imie=s;
        this.wiek=wiek;
        } // to jest ten brakujący konstruktor
0

ooooooo dzięki wielkie bogdans naprawde
chociaż ciągle nie chce mi sie odpalić Editor does not countain a main type ale może jakoś sobie poradze z tym - w każdym razie jeszcze raz wielkie dzięki

0

Co tam robi Edytor ?
To sie powinno odpalać tak:
java rodzina

0

pozmieniałem tylko fragmenty tak jak pisało

0

Mi chodzi o to kiedy się to

Editor does not countain a main type

pojawia

0

próbuje odpalić program i wyskakuje mi okienko

Launch error

Editor does not countain a main type

0

Odpalasz program z jakiegoś IDE (Eclipse,NetBean) ? Musisz wtedy poinformować IDE w jakim pliku jest metoda main. Jeśli masz NetBean to ci nie pomogę.
Dla próby odpal z ręki, przejdź do katalogu gdzie jest plik rodzina.class, otwórz konsolę i wpisz java rodzina.

0

używam eclipse może ja jeszcze raz wkleje kod - może gdzieś sie pomyliłem :|
tworze projekt nastepnie klase rodzina
wklejam kod

import java.awt.*;
public class rodzina {

private int wiek;
public string imie;
public void setImie(string imi)
{
        imie=imi;
}
public void setWiek(int wie)
{
        wiek=wie;
}
void wypisz(){

        System.out.println(imie+"ma"+wiek+"lat");
        }
}
public rodzina{String s,int wiek){
    imie=s;
    this.wiek=wiek;
    }
public static void main(String args[]){
    rodzina tata = new rodzina("Tata",60);
    rodzina mama = new rodzina("Mama",55);
    rodzina brat = new rodzina("Brat",35);
    rodzina siostra = new rodzina("Siostra",30);
    tata.wypisz();
    mama.wypisz();
    brat.wypisz();
    siostra.wypisz();
    }
} 

zapisuje i odpalam - run as - java application
i nadal to samo

0

!. A odpalałeś z ręki ?
2. Kod który wkleiłeś nie ma prawa się skompilować. Może jeszcze nie wiesz, ale rozróżnia małe i duże litery.
string i String to zupełnie różne rzeczy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1