swt - exsport zbudowanej aplikacji

0

Witam,
Napisalem sobie program w eclipse uzywajacy SWT. Program moge go wystartowac z eclipse. teraz chcial by, go wyeksportowac na dwie platformy. Linuks i Windows

Problem jest w tym ze nie wiem jak w prosty sposob to zrobic :( Biblioteki dla obu platform mam sciagniete.

Nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac :(

Nawet jak chce wystartowac program poprzez java MojProgram.class

oczywiscie swt.jar jest w java.class.path a wszytskie biblioteki sa w java.library.path to mi nie startuje. Wywala blad ze:

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/eclipse/swt/graphics/Device

Prosze o jakie swskazowki jak moge w najprostszy sposob zbudowac z mojego programu *.jar na platforme Windows i Linuks?

0
castor napisał(a)

Witam,
Napisalem sobie program w eclipse uzywajacy SWT. Program moge go wystartowac z eclipse. teraz chcial by, go wyeksportowac na dwie platformy. Linuks i Windows

Problem jest w tym ze nie wiem jak w prosty sposob to zrobic :( Biblioteki dla obu platform mam sciagniete.

Nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac :(

Nawet jak chce wystartowac program poprzez java MojProgram.class

oczywiscie swt.jar jest w java.class.path a wszytskie biblioteki sa w java.library.path to mi nie startuje. Wywala blad ze:

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/eclipse/swt/graphics/Device

Prosze o jakie swskazowki jak moge w najprostszy sposob zbudowac z mojego programu *.jar na platforme Windows i Linuks?

Programy java uruchamia sie podajac nazwe klasy bez rozszerzenia.

0

to napisalem tak dla przykladu, nigdy nie pisze pelnych naz plikow bo po nacisnieciu TAB mi uzupelnia :)

Moj problem to nie uruchomienie programu a Eksport do JAR na dwie platformy. Linuks i Windows.
Jak juz pisalem wczesniej jest to program kozystajacy z SWT, wiec trzeba inne biblioteki dla Linksa i Windowsa, mam obje wersje, ale teraz nie wiem jak w prosty sposob to zrobic , czyli zbudowac JAR.:(

Nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac

0

exportujesz do jara za pomoca eclpse, w pliku MANIFEST.MF umieszczasz Class-Path: swt.jar a plik ten umieszczasz tam gdzie Twoj jar.

pozdrawiam

0

nic mi nie wychodzi z tym eksportowaniem do JAR w Eclipse :( Zawsze podczas startu jakiejs klasy mu brak przy uruchomieniu :(

Sposobem recznym skopiowalem caly org/eclipse.... to mojej struktury katalogow i jest prawie ok, tylko ze program musze uruchomic poprzez:

java -Djava.library.path=$(pwd)/lib Program

gdzie $(pwd) to sciezka do aktualnego katalogu a w lib, sa zalezne biblioteki SWT, w tym przypadku dla linuksa.

Chcialbym unikanc tego podawania -Djava.library.path=$(pwd)/lib, lecz jak w programie zmienie java.library.path poprzez System.setProperty(), to niedziala. Nie znajduje bibliotek. Zawsze musze ten path mu recznie podac, podczas uruchomienia.

jak temu zaradzic, jesli w ogóle da rade?

0

a ktora wersja SWT? bo jesli chodzi o stara, ktora miala jeszcze dllki (liby) to musisz uzywac Djava.library.path lub umiescic je razem z plikiem programu, a w nowej jest juz tylko jar i nie ma problemu - postepujesz dokladnie tak samo jak z innymi bibliotekami!

pozdrawiam

0
eximius napisał(a)

a lub umiescic je razem z plikiem programu, a w nowej jest juz tylko jar i nie ma problemu - postepujesz dokladnie tak samo jak z innymi bibliotekami!

tez sie do tego doczytalem na swt, lecz po zaladowaniu swt.jar do jara i dodania w manifest class-path i tak nie dziala :(. "Class not found"

eximius napisał(a)

a lub umiescic je razem z plikiem programu

Co tu masz na mysli?

0

dir c:\Moj Program:
-mojProgram.jar
-lib_swt.so3.dll
-Inne.dll
libs
dir c:\Moj Program\libs
-swt.jar
-innaBiblioteka.jar

cat mojProgram.jar\META-INF\MANIFEST.MF
Version: ...
Main-Class: ...
Class-Path: libs\swt.jar libs\innaBiblioteka.jar

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1