Początki z Javą

0

Od dwóch dni bawię się jawą ściągnąłem sobie Eclipse i ogólnie mi się podoba. Wcześniej trochę programowałem w C pod VC. Mam parę pytań:

  1. Jak w eclipse dodaje się pliki do projektu - już istniejące chcę przerobić przykłady ściągnięte z sieci, na razie robie to przez new>>File naciskam na Advanced i tak udaje mi się podłączyć - to jedyna metoda ??
  2. Jak w eclipse ustawić ścieżkę dostępu, cześć przykładów korzysta z innych plików w innym katalogu - choć tu chyba trzeba dodać wszystkie te pliki.
  3. Gdzieś przeczytałem że w javie nie ma ma obsługi wejścia/wyjścia - czyli rozumiem że nie ma zapisu/odczytu plików ?? Czy to prawda ?? Zapisywanie danych czasem się przydaje ;) Więc może jednak są dostępne jakieś pliki cookie w których można sobie zapisać dane lokalne dla użytkownika.
  4. Też gdzieś czytałem że java jest 10x wolniejsza od c. Czy to prawda ??
  5. Eclipse - o co chodzi z tymi Packege - rozumiem że to jakieś rodzaj grupowania plików coś jak namespace w c ?? Ale nie wiem bo jak sobie zrobię w projekcie to niektóre klasy mogę do nich przenieść a innych za cholerę. Pewnie dojdę do tego ale jakby koś pomógł to będzie szybciej.
    Pozdrawiam
0
  1. Gdzieś przeczytałem że w javie nie ma ma obsługi wejścia/wyjścia - czyli rozumiem że nie ma zapisu/odczytu plików ??

Chyba czytałeś o apletach. One mogą zapisywać, ale użytkownik im na to musi zezwolić. Normalne aplikacje w Javie mogą zapisywać bez problemu.

  1. Też gdzieś czytałem że java jest 10x wolniejsza od c. Czy to prawda ??
    Chyba czytałeś o Javie z dawnych czasów =) Ja używam Javy 6 i śmiga aż miło
  1. Eclipse - o co chodzi z tymi Packege - rozumiem że to jakieś rodzaj grupowania plików coś jak namespace w c ??

Tak, dobrze rozumujesz.

0

No to wychodzi na to że wszystkie pytania nie aktualne już ;)
Bo można spokojnie sobie przeciągnąć do Eclipse i wszystko gra. A reszta jest prosta.

0

ogólnie rzecz ujmując java jest bardziej przyjazna dla 'użytkownika', ale czy prostsza...cóż kwestia gustu...co do pakietów, to w sumie chodzi o to żeby sie nie pogubić w plikach, ale jeśli ktoś ma fantazję i chce mieć wszystko w defaultPackage to oczywiście może tak zrobić. może i java jest wolniejsza od cpp (ale na pewno nie 10x ;-]) ale za to JEE zjada konkurencję na śniadanie :-]]]
jeśli dopiero zaczynasz, to nie wiem czy moloh w postaci eclipse/netbeans/jdeveloper jest najodpowiedniejszym rozw. do poznania samego jezyka...chociaż sam tez po miesiacu zrezygnowalem z Gel'a ;-]

0
Shimmi napisał(a)

jeśli dopiero zaczynasz, to nie wiem czy moloh w postaci eclipse/netbeans/jdeveloper jest najodpowiedniejszym rozw. do poznania samego jezyka...

eclipse - mi się podoba w sumie w ciągu 4 godzin wiem to co niezbędne - łącznie z debugowaniem. Muszę poświecić trochę więcej czasu by go całego łyknąć. Przyjemne środowisko.

0

Tak czytam sobie Thinking in Java - autorowi chyba płacili od strony ;) Ale ogólnie fajna. Przebrnąłem przez operatory i nigdzie nie było wzmianki o przeciążaniu operatorów - może będzie gdzieś dalej, ale tak chciałem zapytać. Można przeciążać w javie czy nie ??

0

Nie można. W Javie 7 podobno ma wejść taka możliwość.

0
Crane napisał(a)

Nie można. W Javie 7 podobno ma wejść taka możliwość.

Szkoda ;( Dużo rzeczy ulepszyli ale z niektórymi przekombinowali niestety ;)

To jeszcze jedno pytanie bo jeszcze do tego nie doszedłem. Czy można ładować dynamicznie biblioteki jak dll. Czyli przy kompilacji program nie wie jaką bibliotekę ma wgrać, dostaje tą informacje np. z pliku.

0

nie ma przeciążania operatorów, może po to żeby była wyraźna różnica między tymi zboksowanymi i niezboksowanymi typami... pewne rzeczy mogą się wydawać dziwne ale są konieczne żeby np. działał Garbage Collector... na początku Jave krytykowano też za brak multi dziedziczenia, a teraz już chyba nikt normalny nie tworzy języków z takim mechanizmem. Kwestia zmiany c-przyzwyczajeń ;-)

można nawet ładować DLL ;-)

0

Ja np. nie uważam, żeby przeciążanie operatorów było potrzebne w Javie. W C++ praktycznie tego nie używałem. Według mnie w Javie powinno się przeciążyć operatory dla BigDecimal i BigInteger, ale danie możliwości przeciążania operatorów programiście nie jest potrzebne. Jak dla mnie to klasy z przeciążanymi operatorami tylko zaciemniają kod.

0

Lubie nawet jave ale garbage collector to tragedia. Napisane programy maja duzo wieksze wymagania, sa pamieciozerne i koszmarnie wolne. Do tego trzeba miec jeszcze JRE zeby uruchomic cos napisanego w Javie....

Moglbym wymienic duzo wiecej zarowno zalet jak i wad Javy ale te powyzej sa dla mnie jednymi z najwazniejszych ;)

0

U mnie na kompie z Javą 6 programy w niej napisane śmigają aż miło.
JRE nie jest według mnie żadnym problemem. Pisząc w innych językach często też musisz zmuszać użytkowników do instalowania czegoś. Np. jeśli piszesz w VC++ 2005 musisz instalować jakieś biblioteki Microsoftu. Programy napisane w Javie zajmują mało, więc to rekompensuje instalowanie JRE.

0
Crane napisał(a)

Ja np. nie uważam, żeby przeciążanie operatorów było potrzebne w Javie.

Przydaje się i to bardzo, wiesz w dużych klasach gdzie masz kilkanaście/kiladziesiąt zmiennych składowych to faktycznie może być zawiłe. Ale jak korzystasz z klas małych klika zmiennych, takich jak choćby wektor (x y z) gdzie jest dużo operacji dodawania mnożenia porównywania. Przeciążony operator naprawdę pomaga.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1