porównywanie Daty

0

Witam mam taki problem :
Pobieram sobie z TextFielda Stringa i chcialbym go przekonwertowac na date i porownac ( czt jest after czy before) z pobranym striingiem z pliku
robie cos takiego
załóżmy że mam daty przetrzymywane w Stringach np data1 i data2 i chce sprawdzicz czy data1 jest wczesniejszcza od data2

if((DateFormat.parse(data1)).before(DateFormat.parse(data2)))
{
...
}

no i niestety wyskakuj mi bląd non-static method parse czy robie cosik zle ?? prosze o pomoc

0

zapewne kod ten masz w metodzie statycznej a data1 i data2 są zmiennymi (właściwościami) nie statycznymi

0

Problem polega na tym ze wywolujesz metode parse jakby byla ona statyczna:
DateFormat.parse()
a powinienes utworzyc obiekt i wywolac na nim metode:
DateFormat df = new DateFormat(parametry);
df.parse()

Pozdrawiam

0

ok pisze tak

SimpleDateFormat frm = new SimpleDateFormat("dd-MM-yy hh:mm a");
//zaciągam stringi do date1 i date2
if( (frm.parse(data1)).after(frm.parse(date2))
{
...
} 

kompiluje sie bez błędu ale nadal jest jakiś błąd daty są podawane poprawnie nie wiem kurde co jest:/

0

kurde nie zaciaga mi jednego ze Stringów musze to sprawdzić jak cos juz będe wiedział dam znaćdzieki za sugestie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0